Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Σε κατάμεστη αίθουσα η παρουσίαση του βιβλίου «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821», του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ, στο ΑΓΡΙΝΙΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση του βιβλίου «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821»

           Στην κατάμεστη Αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 από το Δήμο Αγρινίου και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), η παρουσίαση του βιβλίου «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821», του Νίκου Θ. Μήτση, έκδοσης της Ο.Π.ΣΥ.Ξ...

          Πρόκειται για ένα βιβλίο, που θεμελιώνει σε στέρεες ιστορικές βάσεις, άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, με σημαντικά ιστορικά  ντοκουμέντα και γεγονότα που έλαβαν χώρα στον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά Κατούνα, Λουτράκι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Αχυρά, Βούστρι, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Παπαδάτου, Μαχαλάς, Γαρδί, Άνινος και Μπαμπίνη, γραμμένο από τον Ιστορικό Ερευνητή Νίκο Θ. Μήτση............


        Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος συνεχάρη τον συγγραφέα και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου για την έκδοση του τόμου: 
   “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί στο Αγρίνιο παρουσιάζεται μια σημαντική συγγραφική πρωτοβουλία  των συμπατριωτών μας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. 
     Ο διακεκριμένος συγγραφέας και ενεργός πολίτης Νίκος Μήτσης ακολουθεί τα ίχνη μιας εμβληματικής ιστορικής περιόδου και αποκαλύπτει σπάνιο αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την συμμετοχή των μαχητών του Ξηρομέρου στην Ελληνική Επανάσταση.
       Αξίζουν συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το ερευνητικό έργο αλλά και την άοκνη προσπάθειά του για την διάσωση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης. Άξιο επιβράβευσης  είναι και το έργο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου
       Τα μέλη της εργάζονται συστηματικά για την διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η έκδοση «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» συγκινεί με τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και συγκλονίζει με τα αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και μας υπενθυμίζει εμφατικά ότι η ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμη και το μέλλον”.

************************************
     Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης ο οποίος εξήρε το έργο του Συγγραφέα και της Ομοσπονδίας.........


**********************
       Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Στεργίου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του, τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της, αναφέρθηκε με συντομία στις δραστηριότητες – δράσεις, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου, στην 35ετή παρουσία της στο χώρο του πολιτισμού, επιστέγασμα των οποίων είναι η έκδοση αυτή του ιστορικού βιβλίου για την περιοχή μας. Ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την πολυεπίπεδη προσφορά του στο πολιτιστικό κίνημα, αλλά και για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου στην Ομοσπονδία Ξηρομεριτών, όσον αφορά τη μελλοντική εκμετάλλευση εκδοτικά, του πνευματικού του έργου.

************************

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τους:
        -Νίκο Τέλωνα, Συγγραφέα - Ερευνητή, τ. Δήμαρχο Αμφιλοχίας, ο οποίος έκανε αναφορά στα επαναστατικά ιστορικά γεγονότα που συμμετείχαν οι Ξηρομερίτες στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
  -Μαρία Αγγέλη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα 720 σελίδων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βιβλίου καταλαμβάνουν οι βιογραφίες λησμονημένων μαχητών του πρώην δήμου Εχίνου και η παρούσα έκδοση πλουτίζει τη βιβλιογραφία όχι μόνο της περιοχής της Κατούνας και του Ξηρομέρου αλλά της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα και έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του βιβλίου.
 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΗ: (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)
**************************************
Ακολούθησε ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΗΣ όπου στην αποφώνησή του τόνισε:
Καλησπέρα κι από μένα 
     Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ μαζί, αλλά  κι έναν έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας στην εκδήλωση του Δήμου ΑΓΡΙΝΙΟΥ και της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, όπου και παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα  του Δ.Σ το βιβλίο μου με τίτλο “ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821”
       Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν μακρόχρονης έρευνας σε κρατικές αρχειακές πηγές όπως τα Γ.Α.Κ και κυρίως απ΄ τους φακέλους [Εκτελεστικό, Πολέμου, Φροντιστηρίου, Γεν. Γραμματεία, Γραμ. Στρατιωτικών, Πληρεξούσιος Τοποτηρητής, Μοναστηριακά, Εθνικά Κτήματα, Προικοδοτήσεις, Παράσημα  Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, Μοναστηριακά, Αρχεία: Εθνικής Παλιγγενεσίας, Όθωνος, Μαυροκορδάτου, Κωλέττη, Καποδίστρια, ΦΕΚ 1833-1862, Εφημερίδες -Περιοδικά -Εγκυκλοπαίδειες 19ου. αιω.] αλλά και από άλλα ιστορικά σημαντικά  στοιχεία  προερχόμενα  απ΄ τους φακέλους των Αγωνιστών του ΄21 που βρίσκονται στο Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων  της  Εθνικής  Βιβλιοθήκης, ιστορικά στοιχεία απ΄ τα οποία, ομολογουμένως, αντλήσαμε το περισσότερο υλικό του βιβλίου μας.
      Με αυτά τα δεδομένα της πλούσιας βιβλιογραφίας, εκτιμούμε ότι το παρόν πόνημά μας, που είναι και το μοναδικό σε επίπεδο Δήμου, θα είναι το τελειότερο των μέχρι τώρα εκδοθέντων για τον τ. Δήμο Εχίνου και τα χωριά πέριξ της ευάνδρου Κατούνας Ξηρομέρου.                                     
           Το βιβλίο αποτελείται απο 720 σελίδες και καταπιάνεται με την προσφορά των καπεταναίων και οπλαρχηγών και απλών, αλλά Λησμονημένων Μαχητών στα 1821 από το Ξηρόμερο και τον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά και οι οικισμοί: [Κατούνα, Λουτράκι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Αχυρά, Βούστρι, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Παπαδάτου, Μαχαλάς, Γαρδί, Άνινος και Μπαμπίνη.]
          Είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο, γι΄ αυτούς, που, όταν έπεσαν στα πεδία των μαχών δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ και μείνανε ατύμβευτοι (άθαφτοι), αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους σκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους,  το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης.
        Και αυτό το  νόημα έχει και η παρούσα έκδοση αυτού του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα στο ΑΓΡΙΝΙΟ εδώ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
         Δηλαδή, θέλουμε να τιμήσουμε και να κάνουμε γνωστούς τους Λησμονημένους Μαχητές του ΄21 από το Ξηρόμερο, που μέχρι τώρα μας ήταν παντελώς μα παντελώς άγνωστοι…. 
       Με την πεποίθηση, λοιπόν, ότι ανταποκρίθηκα πλήρως στην εμπιστοσύνη του Κ.Σ της Ο.Π.ΣΥ.Ξ το οποίο και μου εμπιστεύθηκε, εν λευκώ, τη συγγραφή αυτού του βιβλίου και, πιστεύοντας ότι έπραξα το  καθήκον μου, το «παραδίδω», σήμερα, στο αναγνωστικό κοινό του Αγρινίου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μου απ΄ το Ξηρόμερο, για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας και   τις πολεμικές δραστηριότητες – αρετές, των οπλαρχηγών, αλλά και των απλών αγωνιστών του Ξηρομέρου στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821-1829), καθώς επίσης και  να  κρίνουν – εκτιμήσουν, την παρούσα, επίπονη, χρονοβόρα, δαπανηρή και από  καρδιάς,  προσφορά – της  εργασίας μου –προς  τους Ξηρομερίτες και τους Ακαρνάνες γενικότερα.
        Τέλος, από καρδιάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αγρινίου  κ. Γιώργο Παπαναστασίου, τους κ. κ. Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης αυτής, τους παρουσιαστές του βιβλίου κ.κ Μαρία Αγγέλη διδάκτωρ πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Νίκο Τέλωνα ερευνητή- ιστορικό, τους κ.κ. βουλευτές και π. βουλευτές, τον δημάρχο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ και των σάιτ της Αιτωλοακαρνανίας και φυσικά, όλους εσάς επώνυμους και ανώνυμους και καλούς φίλους απ΄ τα παλιά (το πρώτο Νομαρχιακό Συμβούλιο  του 1995) που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωσή του Δήμου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου.  
Σας ευχαριστώ από καρδιάς".
*******************************
Συντονιστής της εκδήλωσης  ήταν ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Μπενέκος.
           Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου Βασίλης Φωτάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, ο τ. Βουλευτής Θάνος Μωραϊτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φώτης Τζιμάνης, οι πρώην Δήμαρχοι Αγρινίου, Γιάννης Βαϊνάς και Παύλος Μοσχολιός, ο τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο τ. Δήμαρχος Στράτου Γρηγόρης Τζαμαλής, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος ΝΠΔΔ Δήμου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο Πρόεδρος ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου Επαμεινώνδας Τάνταρος, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του Αχελώος TV Κώστας Μπόκας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων η πρόεδρος  του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλ/νίας, συγγραφέας, Μαίρη Χρυσικοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ Θεμιστοκλής Γαμβρούλης, ο Γιάννης Παπούλιας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Αγρινίου Πρόεδροι, Μέλη και εκπρόσωποι Αιτωλοακαρνάνικων Συλλόγων και φορέων....

Καλοτάξιδο....

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ...


 

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο