Η Πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα παρουσιαστεί στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που θα γίνει στην Πάτρα 5-6 Φεβρουαρίου 2018.
Για την περιοχή μας προτείνεται: Υποδομές εξυπηρέτησης και παρατήρησης άγριων αλόγων Πεταλά, καθώς και μουσείο βελανιδιάς στη Σκουρτού Ξηρομέρου (ανακατασκευή του σχολείου της Σκουρτούς σε μουσείο Βελανιδιάς), που συνδέονται με το αρχαίο θέατρο Στράτου.
«Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας»
Εισαγωγή
Το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» που προτείνει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο «Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου» έχει στόχο τη «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή...........
Η πρόταση περιλαμβάνει τα αρχαία θέατρα Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου. Το εγχείρημα θα αφορά τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των χώρων, την υλοποίηση, όπου αυτό απαιτείται, των εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων της, καθώς και τη σύνδεση των μνημείων με την τοπική κοινωνία και παραγωγή όσο επίσης και με το αξιόλογο φυσικό περιβάλλον του νομού Αιτωλοακαρνανίας
Η ανάληψη των οργανωτικού χαρακτήρα δράσεων θα καταστήσουν τη διαδρομή επώνυμο τουριστικό προϊόν και θα εξασφαλίσουν την αναγκαία υψηλού επιπέδου τεκμηρίωση και ερμηνεία, την προβολή της σε στοχευμένα κοινά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η Διαδρομή να αποτελέσει μια αξέχαστη πολιτιστική-τουριστική εμπειρία. Για την υλοποίηση της Διαδρομής θα απαιτηθούν τα εξής 4 βήματα: α) υποδομές (έρευνες και μελέτες αποκατάστασης θεάτρων Πλευρώνας, Οινιαδών, Καλυδωνας, Στράτου, Μακύνειας) καθώς και περιβαλλοντικές υποδομές πρόσβασης σε τόπους φυσικού κάλλους ή κατασκευή εκθέσεων περιβαλλοντικής ερμηνείας), β) μάρκετινγκ και ψηφιακές εφαρμογές (Μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό), γ) επιχειρηματικότητα και δ) διακυβέρνηση.
Το σχέδιο
Το σχέδιο για μια επώνυμη πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας στηρίζεται στον σκοπό της έλξης τουριστικών ροών στον νομό μας καθώς μετά την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας, την κατασκευή της γέφυρας Ριου-Αντιρρρίου αλλά και την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού αίρεται επι στης ουσίας η γεωγραφική απομόνωση της Αιτωλοακαρνανίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αναβάθμιση του αεροδρόμιου στο Άκτιο αυξάνονται οι τουριστικές ροές στην περιοχή μας και στόχος είναι παρουσιάζοντας στο εθνικό και διεθνές κοινό ένα αξιόλογο τουριστικό πακέτο που με καινοτόμο τρόπο συνδυάζει τον πολιτισμό (αρχαία θέατρα) με το περιβάλλον (περιοχές Ramsar, Natura, Εθνικό Πάρκο) να έλξει ένα μέρος των ροών αυτών αυξάνοντας τις θέσεις απασχόλησης, παράγοντας νέο πλούτο και συμβάλλοντας στην διάσωση των πολιτισμικών μνημείων και της περιβαλλοντικής προστασίας. H διαδρομή αυτή στο σύνολο της θα παρουσιάζει ιδιαίτερο αγροτοδιατροφικο ενδιαφέρον καθώς θα προωθούνται τοπικά προϊόντα και συνταγές που θα αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή του τομέα της γεωργίας και της αλιείας καθώς και την γαστρονομία του νομού.
Οι κύριες παρεμβάσεις που θα γίνουν με στόχο την ολοκλήρωση της διαδρομής αυτής είναι:
-Σε πολιτισμικό επίπεδο η αναστήλωση των πέντε αρχαίων θεάτρων ως τοπόσημων της διαδρομής με μελέτες που είναι ήδη έτοιμες από το σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κι έχουν στην πλειονότητά τους την έγκριση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο)
-Σε περιβαλλοντικό επίπεδο οι βατότητες δρόμων για καλύτερη πρόσβαση σε περιβαλλοντικά αξιόλογες περιοχές, η κατασκευή παρατηρητηρίων πουλιών, η δημιουργία εκθέσεων χώρων περιβαλλοντικής ερμηνείας, η ανακατασκευή κτιρίων ως εκθετηρίων τοπικών προϊόντων (πχ ιχθυρών, αυγοτάραχου, γαλακτοκομικών, εσπεριδοειδών κτλ.
Αναλυτικότερα σε σχέση με τα περιβαλλοντικά έργα προτείνονται από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου σε σχέση με την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Μακύνειας ως συνοδό περιβαλλοντικό έργο η δημιουργία καταδυτικού πάρκου των υποθαλάσσιων πυλώνων της Γέφυρας Ρίου- Αντίρριου
Σε σχέση με την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Καλυδώνας η βελτίωση βατότητας δρόμων προς την Ανατολική Κλείσοβα μαζί με την κατασκευή παρατηρητηρίου πουλιών για birdwatching καθώς επίσης και η εξαγορά της πρώην ιχθυόσκαλας στη μαρίνα του Μεσολογγίου με την ανακατασκευή της σε κέντρο ανάδειξης της παραδοσιακής αλιείας
Σε σχέση με την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας η ανακατασκευή κτιρίων στην περιοχή του Πόρου-Ντολμά (Αιτωλικό) για την δημιουργία χώρου εστίασης με τοπικά προϊόντα και ο ελλιμενισμός γαιτων για την ξενάγηση επισκεπτών στα ιβαρια της λιμνοθάλασσας.
Σε σχέση με το αρχαίο θέατρο Οινιαδών η βελτίωση βατότητάς δρόμων προς ιχθυοτροφεία Θολής και Παλαιοπόταμου μαζί με την κατασκευή παρατηρητηρίων πουλιών καθώς επίσης και η κατασκευή μουσείου για τον ποταμό Αχελώο στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Οινιαδών. Επίσης η συντήρηση και ανακατασκευή του πύργου της Κλεισούρας (καζάρμα) ως χώρου έκθεσης της γεωλογικής ιστορίας του φαραγγιού, της εκκλησιαστικής ιστορίας, της παρουσίας σημαντικού πληθυσμού γυπών καθώς και της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.
Σε σχέση με το αρχαίο θέατρο Στράτου η βελτίωση βατότητας δρόμων στην περιοχή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, η ανακατασκευή του σχολείου της Σκουρτούς σε μουσείο Βελανιδιάς, η τοποθέτηση ταϊστρών και η βελτίωση βατότητας δρόμου για τα άγρια άλογα του Πεταλά και ανακατασκεύη του σχολείου Ματσουκίου σε μουσείο υδροκίνησης και φραγμάτων Αχελώου.
Η χρηματοδότηση
Σχετικά με την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος πρόταση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και του «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου» είναι η χρηματοδότηση του από μια διευρυμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που σήμερα αφορά μόνο τον άξονα Μεσολόγγι- Αιτωλικό ενώ στην περίπτωση διεύρυνσης της θα αφορά όλο το χωρικό επίπεδο των παρεμβάσεων, ειτι τους Δήμους Ναυπακτίας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου, Βόνιτσας. Τα κόστος υλοποίησης αυτής της διαδρομής κατά προσέγγιση ανέρχεται περί των 10 εκ. ευρω με τα 8 εκ. ευρω να απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασεις των 5 αρχαίων θεάτρων και τα άλλα 2 εκ. ευρω για τα έργα περιβαλλοντικής υποδομής . Οι πόροι αυτοί μπορούν να προέλθουν είτε από την πρόσφατη αναμόρφωση της ΟΧΕ Μεσολογγίου-Αιτωλικού ειτε από την μη ένταξη σε αυτήν ανώριμων έργων καθώς και από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου. Επίσης σχετικά με τα έργα περιβαλλοντικών υποδομών δυνατή είναι η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευρυμένης ΟΧΕ από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΡΑΑ.
Η λειτουργία
Ο Φορέας Λειτουργίας της επώνυμης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διαδρομής είναι ένα ανοιχτό ζήτημα με διάφορα υποθετικά σενάρια όπου διαχειριστής θα μπορούσε να είναι μια κοινοπραξία των αναπτυξιακών εταιρειών του νομού όπως της Τριχωνίδας Α.Ε και της Αιτωλικής Αναπτυξιακής με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου οπου στο επόμενο διάστημα θα περιέλθουν της δικαιοδοσίας του σχεδόν όλες οι περιοχές Natura του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είτε η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε είτε ακόμα και η ίδια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα χρηματοδοτήσει το έργο.
Πηγή: http://www.agriniopress.gr/
Η Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο