Μια όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση, "Ο Απροσκύνητος Στέργιος Κουμπάρος, ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων", η οποία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από το κοινό και η οποία φτιάχτηκε με μεράκι και σκληρή δουλειά από την Αμφικτιονία Ακαρνανών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, το βράδυ στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα στην Βόνιτσα.
Η Φιλόλογος Καθηγήτρια Βασιλάκου Μαρία-Ειρήνη ήταν εκεί και μας γράφει για την εκδήλωση μνήμης:
ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Γράφει η: Φιλόλογος Καθηγήτρια Βασιλάκου Μαρία-Ειρήνη
Το φετινό καλοκαίρι, ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, με το πολιτιστικό του τμήμα, του οποίου προΐσταται ο κ. Παντελής Α. Αποστολάκης, οργάνωσε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, υπήρξε η αφιερωμένη στο Στέργιο Κουμπάρο, Σαρακατσάνο, γνωστό ως "Ο Απροσκύνητος", προεπαναστατικό κλέφτη του 1821, της περιοχής Παλιαμπέλων Βόνιτσας.
Η εκδήλωση για τον παραπάνω μυθικό ήρωα της περιοχής Ακαρνανίας, ως περιεχόμενο, ήταν έργο του Συλλόγου Έρευνας και Ιστορίας "Αμφικτιονία Ακαρνάνων".
Του συλλόγου αυτού προεδρεύει ο κ. Φίλιππος Ντόβας και ο αντιπρόεδρος, κ. Στέλιος Ντίνου, είναι ο κύριος υπεύθυνος του ερευνητικού και ιστορικού έργου.........
Η παρουσίαση στην πολιτιστική εκδήλωση, της ζωής και προσωπικότητας του Στέργιου Κουμπάρου, στο κύριο μέρος της στηριζόταν στο νεότερο έργο του κ. Στέλιου Ντίνου: "Στέργιος Κουμπάρος, ο Απροσκύνητος, Ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων".
Η βραδιά, η αφιερωμένη στον παραπάνω ήρωα, ήταν η 12.08. 2017. Ο χώρος που παρουσιάστηκε ήταν η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα της κωμόπολης. Η παρουσίαση του ήρωα, προεπαναστατικού κλέφτη, Στέργιου Κουμπάρου, ήταν δραματοποιημένη, με θεατρική απόδοση από τον εξαίρετο ηθοποιό κ. Δημήτριο Βερύκιο, μουσική συμμετοχή των εξόχων καλλιτεχνών, Γάσπαρη Μάμα, κλαρινέτο, Αρετής Κοκκίνου, κιθάρα, και της τραγουδίστριας, κ. Ντομένικας Ρέγκου, υπέροχης στο δημοτικό τραγούδι, που παρεμβάλλονταν στη θεατρική παρουσία και την ιστορική αφήγηση του κ. Στέλιου Ντίνου.
Ακόμα, ξεχωριστή ήταν η χορευτική συμμετοχή του Συλλόγου Σαρακατσάνων Πρέβεζας, "Τα χειμαδιά".
Εξαιρετικά τιμητική η συμμετοχή του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων, κ. Γιώργου Μουτσιανά. Επίσης, η συμμετοχή της Ακαδημίας Μελετών Παλιαμπέλων, "Κοσμάς ο Αιτωλός", και του συλλόγου των εν Αθήναις Παλιαμπέλων.
Όλοι οι συντελεστές της παράστασης ήταν έξοχοι στην απόδοση του ρόλου τους.
Μα αυτό που τους ξεχώρισε ήταν η συνολική έκφραση του στοιχείου της ελληνοπρέπειας.
Αυτό ακριβώς το στοιχείο ανέδειξε και την εν λόγω εκδήλωση σε θεατρικό δρώμενο, που έχει ανάγκη περισσή η πατρίδα μας αυτή την εποχή. Η αγάπη πάνω απ΄όλα στην έννοια πατρίδα, εκφρασμένη μέσα από τις αιώνιες αξίες του ελληνισμού: ελευθερία, τιμή, αξιοπρέπεια, σεβασμός στην ιστορία του τόπου και την ευρύτερη της ανθρωπότητας.
Αγώνας για τα ιερά και τα όσια της φυλής και της έννοιας του ανθρώπου: αυτού που το ελεύθερο φρόνημά του τον κρατά άγρυπνο στον αγώνα για την υπεράσπιση της προσωπικής ελευθερίας και της συλλογικής κατά συνέπεια. Ένας αγώνας ο οποίος στην ουσία του είναι πνευματικός και αναδεικνύει ακριβώς την πνευματική διάσταση του ανθρώπινου όντος.
Ο ήρωας, Στέργιος Κουμπάρος, τον οποίο πρόβαλε η καλοκαιρινή εκδήλωση του συλλόγου, "Αμφικτιονία Ακαρνάνων", υπερασπίστηκε μέχρι το θάνατό του όλες τις παραπάνω αξίες. Υπήρξε "ο Απροσκύνητος" κλέφτης της προεπαναστατικής περιόδου στην Ακαρνανία, που ένωσε στο πρόσωπό του όλες τις μυθικές μορφές της ελληνικής ιστορίας.
Έτσι, μέσα από την εξαιρετική ερμηνεία του ηθοποιού, Δημητρίου Βερύκιου, πλαισιωμένη από την ποιοτική έκφραση μουσικών, τη συγκινητική ερμηνεία της τραγουδίστριας και τη λεβέντικη χορευτική απόδοση των χορευτικών μελών του συλλόγου Σαρακατσάνων της Πρέβεζας, πρόβαλαν μέσα σε τρεις ώρες όλες οι τιτανικές μορφές της ελληνικής ιστορίας:
Ο Οδυσσέας, ως πνευματικός αγωνιστής της ελευθερίας, ο Προμηθέας, μέγας αφυπνιστής, η Αντιγόνη, μορφή αυτοθυσίας για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ήρωες θεϊκού διαμετρήματος για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, και ο αμέτρητος αριθμός των χρυσών ελληνικών ιστορικών προτύπων.
Το συγγραφικό πόνημα του κ. Στέλιου Ντίνου, το οποίο δραματοποιούσε η όλη παράσταση, λυρικότατο στο ύφος του, είχε μετατραπεί σε φωνή ελληνική, απόγνωσης για την αδράνεια της τωρινής ελληνικής ψυχής. Την αδράνεια για τη διεκδίκηση της πνευματικής της ελευθερίας. Αυτή τουλάχιστον, ήταν η προσωπική μου εκτίμηση.
Αισθάνθηκα, όμως, και στων θεατών τη συμμετοχή, την ανάγκη για παρόμοιες φωνές και εκφράσεις: έρευνα στις πηγές της ιστορίας μας, μελέτη, διδαχή για τη βελτίωση του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου, μίμηση του αγαθού και πράξη καθημερινή και αιώνια. Για να ξαναγεννηθεί το πνεύμα ενός πολιτισμού, μοναδικού στην ποιότητά του, όπως είναι ο ελληνικός.
ΑΘΗΝΑ, 3.10.2017
ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο