Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Υπέγραψε ο Κόκκαλης για την ελιά Καλαμών

Παρουσία του δημάρχου Μεσολογγίου, των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και παραγωγών του νομού. Απομένει η τελική «εντολή» απ’ τον υπουργό για την προώθηση στον Εθνικό Κατάλογο.
Απολύτως θετικός είναι ο απόηχος της επίσκεψης του δημάρχου Μεσολογγίου κ. Νίκου Καραπάνου στο ΥπΑΑΤ, όπου και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία τα ακλόνητα επιχειρήματα της περιοχής, υπέρ της ένταξης της ελιάς Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο, θέμα που εκκρεμεί μετά τα όσα συνέβησαν πριν από ένα χρόνο, όταν, μετά από 24 χρόνια προσπαθειών, η ελιά Καλαμών εντάχθηκε στον Εθνικό κατάλογο στις 17 Δεκεμβρίου…για να απενταχθεί την επομένη ημέρα.

Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο, ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, υπέγραψε για την ένταξη της ελιάς Καλαμών. Μάλιστα, η πράξη της υπογραφής έγινε εκείνη την ώρα, παρουσία του δημάρχου Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, των βουλευτών Γ. Βαρεμένου και Μ. Τριανταφύλλου, αλλά και ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, που συνόδευαν τον δήμαρχο, προκειμένου να μεταφέρουν τη δική τους αγωνία για το θέμα.

Παρών, φυσικά, ήταν και ο υπουργός Βαγ. Αποστόλου, ο οποίος και έχει τον τελικό λόγο, αφού χρειάζεται η δική του «εντολή», προκειμένου να γίνει η επικαιροποίηση και η δημοσίευση του νέου Εθνικού Καταλόγου, ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η υπογραφή του κ. Κόκκαλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός, υπάρχουν, όμως, ορισμένα «τεχνικά» θέματα που πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν.
Όλα πάντως δείχνουν να έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους και λογικά, όταν πραγματοποιηθεί το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδος, που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά αναβλήθηκε μάλλον για τον Ιανουάριο, θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση.
Σημειώνουμε ότι η μέση ετήσια παραγωγή της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα, η οποία παράγεται κυρίως στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, αγγίζει τους 55.000 τόνους, ενώ η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους, εκ των οποίων η τελική ποσότητα προϊόντος που συσκευάζεται φτάνει μόλις τους 190 τόνους ετησίως.
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, πιθανό είναι να υπάρξει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «ελιές Καλαμών» και «ελιές Καλαμάτα» (Kalamata Olives), την ονομασία δηλαδή που κατοχυρώθηκε το 1979 με το Προεδρικό Διάταγμα 221, το οποίο και καθιστούσε υποχρεωτική τη σήμανση-αναγραφή σε κάθε εξαγωγή.
Πηγή: e-ea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: