Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

«Κύμα» ιώσεων – Τι συμβουλεύουν οι γιατροί για την αντιμετώπισή τους

Η έλευση του φθινοπώρου είναι συνυφασμένη εκτός των άλλων και με την έξαρση των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και των κρυολογημάτων, που οφείλονται στην αλλαγή του καιρού και στο συγχρωτισμό με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους, όπως γραφεία, σχολικές αίθουσες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πιο ευάλωτα την εποχή αυτή, είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και παράλληλα λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν μάθει ακόμα να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά και οι ηλικιωμένοι, που συχνά πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική τους λειτουργία.
Η διατροφή την εποχή αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθά στον περιορισμό της νοσηρότητας και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τις επιστημονικές μορφές θεραπείας.
Κάποια συμπτώματα εξάλλου που στην αρχή μοιάζουν με κρυολόγημα, μπορεί να υποκρύπτουν μια έξαρση αλλεργικής ρινίτιδας, οπότε χρειάζεται εντελώς διαφορετική θεραπεία. Επιπροσθέτως, ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από τα ιγμόρεια, τα αυτιά ή και τους βρόγχους και να χρειαστεί πιο ειδική αγωγή.
«Τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτώβρη είναι η εποχή των ιώσεων, το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Ο κόσμος θεωρεί πως το κρύο δημιουργεί τις ιώσεις, αλλά δημιουργούνται γιατί υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να «πέσει» το ανοσοποιητικό μας, καθώς λόγω κρύου ο κόσμος μπαίνει σε κλειστούς χώρους κ.α. Το σημαντικό είναι οι ασθενείς να μην παίρνουν για τις ιώσεις αντιβίωση. Ο ιός δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Κάνει τον κύκλο του, σε κάποιους διαρκεί μέχρι 4 μέρες σε κάποιους 10, έχοντας ο ασθενής «μπουκώματα», φλέγματα, κάποιο προβληματάκι με τον λαιμό και τη μύτη και μυαλγίες. Απλά συμπτώματα που κατά την διάρκεια του χειμώνα να τα περάσουμε ακόμη και 3 φορές» τόνισε ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά συμπτώματα.
«Ο κόσμος θα ανησυχήσει και θα πρέπει να μπει στην διαδικασία να ψάξει αν είναι γρίπη όταν διαπιστώσει έντονα συμπτώματα κατάπτωσης, αδυναμίας, έντονο πυρετό που δεν υποχωρεί, παχύρευστα φλέγματα κλπ. Τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό, καθώς, ο ιός μπορεί να έχει προχωρήσει και τότε θα χρειαστεί αντιβίωση, πάντα όμως με τη συμβουλή γιατρού. Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι μαγικό, αλλά πρέπει να γίνεται κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το εμβόλιο γίνεται αυτή την εποχή, τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν αντισώματα. Πλέον χρειάζεται μόνο μια δόση καθώς όλες οι εταιρείες έχουν βγάλει τετραδύναμα εμβόλια και τα καλύπτουν. Καλό είναι να καθίσουμε λίγο στο σπίτι με ένα ντεπόν με ζεστά ροφήματα και δεν πρέπει να ανησυχούμε. Υπάρχουν μόνο οι απλές ιώσεις της εποχής. Μόνο τα συμπτώματα που επιμένουν θα πρέπει να διερευνηθούν πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό» ανέφερε ο κ. Κατσουράκης.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και ΩΡΛ Παντελής Παπαθανάσης επισήμανε: «ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη θα πρέπει να γίνει έγκαιρα για να προφυλάξει τη μετάδοση του ιού. Γίνεται τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Συστήνεται σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 6 μηνών και περιλαμβάνει μια δόση εμβολίου. Πρέπει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, άτομα άνω των 60 ετών ή παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα και παθήσεις. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να ενημερωθούν από τον θεράποντα γιατρό τους. Δεν πρέπει να πάρουν αντιβίωση από μόνοι τους. Στην αρχή μπορούν να το αντιμετωπίσουν με ντεπόν, αντιπυρετικά και άλλα αντίστοιχα σκευάσματα και μόνο αν δεν «περάσει» θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο