Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Νώντας Νικάκης: Με αφορμή την επίσκεψη του Νικολάου Βούλγαρη στη Βόνιτσα

Ο λυκειάρχης Νώντας Νικάκης με αφορμή την επίσκεψη του Μεσολογγίτη και φίλο του Νικολάου Βούλγαρη στη Βόνιτσα, Θεολόγου – συγγραφέα, μας γράφει:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΝΙΚ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
      Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον κ. Νικ Βούλγαρη και να προσθέσω μερικά στοιχεία σχετικά με το έργο του και την παρουσία του στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.
    Το όνομα του μου ήταν γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας το 60 όταν ίδρυσε σύγχρονο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Μακρυνεία με προγράμματα οράματα και ιδέες αρκετά πρωτοποριακές για την περίοδο εκείνη.
    Το κτίριο βρίσκεται σε όμορφη καταπράσινη περιοχή και εκτός απο την εκπαίδευση είχε σχεδιάσει κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών να προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού σε πολίτες άλλων χωρών..........



   Έχει επιτέλεσει  τεράστιο έργα ως νομάρχης Σάμου και Δήμαρχος Μεσολογγίου αναπτυξιακά πολεοδομικά και πολιτιστικά τότε που δεν υπήρχαν τα γνωστά πακέτα ντελορ η εσπα κλπ
      Είχε βαθειά φιλία με τον πεθερό μου Ντίνο Δρίβα ιστορικό στέλεχος για 35 χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης Βόνιτσας.
     Παρ όλο που άνηκαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις εκείνες τις εποχής οι παραμέτρου και τα κριτήρια φιλίας αναγνώρισης και εκτίμησης βασίζονταν  στα βάθρα των αξιών της προσωπικότητας και αν θέλετε και της αρχοντιάς που διέκρινε κάποιους ανθρώπους και κάποιες οικογένειες
      Στη σύντομη συνάντηση που είχαμε το καλοκαίρι διψούσε να ενημερωθεί για όλα τα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα της Βόνιτσας και θα ήταν παράλειψη μου εκείνη την ώρα να μην τον φέρω σε επαφή με τον αγαπητό σε ολους ερευνητή και ιστορικό της πόλεως μας κ. Στέλιο Ντίνο.
    Πίστευα  από πολύ καιρό πριν ότι τα πρόσωπα αυτά έπρεπε να συνδεθούν με βαθειά φιλία πράγμα που επετεύχθη με ανταλλαγή  απόψεων και συγγραφικών έργων.
   Αναχωρώντας συγκινημένος μας είπε ότι σας θεωρώ πολύ σπουδαίους και στενούς φίλους. 
     Ευχαριστούμε κ Νίκο για τα κολακευτικά σου σχόλια και ευχόμεθα ο θεός να σας χαρίζει υγεία μακροημέρευση γιατί είσθε πολύ χρήσιμος ειδικότερα για την σημερινή Ελλάδα και την ορθοδοξία.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΓΡΑΦΕΙ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΈΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΒΟΝΙΤΣΑ

     Με ευχάριστη κατάληξη Οικογενειακό χρέος με έφερε πριν από λίγους μήνες, στη μικρή αλλά όμορφη Πόλη της Βόνιτσας. 
    Τιμούσα από παλιά τον τόπο εκείνο για την ιδιαιτερότητα του τοπίου, αλλά και για την Ακαρνανική λεβεντιά των κατοίκων, εντυπωσιασμένος απ' τη γνωριμία μου τότε με τον τελευταίο Πρόεδρο Κοινότητος, τον αείμνηστο φίλο Ντίνο Δρίβα. 
    Ήταν ο καιρός που εκμεταλλεύτηκε εκείνος θετικά τη μεθόδευσή μου για την ίδρυση του Γυμνασίου Βόνιτσας, ως ανεξάρτητης Σχολικής μονάδος. Τα στενά δρομάκια του οικισμού και οι γειτονιές, δεν μου ήταν γνώριμα. 
   Κάτι ζητούσα όμως εκεί που στάθμευσα και η προθυμία κάποιων ευγενικών κατοίκων, μου προσέφεραν την καλοσύνη τους. 
     Ως από μηχανής ο Νώντας, γνωστός Εκπαιδευτικός και φίλος, με καλοδέχτηκε θερμά. Μιλήσαμε για αδιάφορα θέματα και για το σκοπό της παρουσίας μου στην Πόλη. 
     Ξεδίπλωσα τα αισθήματά μου για τη Βόνιτσα και την περιοχή της, με τα πολλά εξωκλήσια και τα παλιά Μοναστήρια που έχω αναδείξει σε ειδικό λεύκωμα. 
      Εκείνος πολύ έντονα μου πρότεινε να γνωρίσω έναν λόγιο της Βόνιτσας και τότε θα μάθω όσα πρέπει για τον τόπο, την ιστορία και τον πολιτισμό του. Πάντοτε αναζητάω παρόμοιες προσωπικότητες στους τόπους όπου περπατάω ή βρίσκομαι. 
    Μου υπέδειξε έναν κύριο που εκείνη την ώρα δίδασκε ηλεκτρονικά κάποια παιδιά. Έγιναν οι συστάσεις και ξεκίνησε η κουβέντα για τον τόπο και την ιστορία του, ανάμικτη με την εντυπωσιακή πολιτιστική του παράδοση. 
     Ο Στέλιος Ντίνος, Διευθυντής του ΙΚΑ και παράγοντας του τόπου, ήταν πολύπλευρα γνώστης πολλών για την περιοχή. Την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τη ζωή. Χάρηκα, γιατί τα θέματα αυτά πάντα με συγκινούν. 
     Του μίλησα και εγώ για το Μεσολόγγι και τον ιδεόκοσμό του, προσφέροντάς του και το αντίστοιχο βιβλίο μου, «Το Μεσολόγγι των ιδεών». Έμαθα πολλά για τις πολιτιστικές αναδείξεις της περιοχής και τις ιστορικές επαναφορές στο προσκήνιο. 
     Εντυπωσιάστηκα για τις πολλές δραστηριότητες με σκοπό την αξιοποίηση μιας κουλτούρας που υπηρετείται στην όλη περιοχή, από μικρούς και μεγάλους. Λυπήθηκα όμως επειδή διαπίστωσα ότι λίγοι γνωρίζουμε στα αστικά κέντρα του Νομού, εμείς οι Νότιοι, την όλη πολιτιστική παράδοση και παραγωγή των Βορείων. 
    Θεώρησα όμως ιδιαίτερη τιμή όταν ο κ. Ντίνος μου πρόσφερε δύο εντυπωσιακές εκδόσεις του για τις οποίες κάνω ιδιαίτερο λόγο με άλλο κείμενο. 
      Σκέφτηκα, φεύγοντας από τη Βόνιτσα, πόσο παραγωγική σε πνεύμα, πολιτισμό και διανόηση είναι η Αιτωλοακαρνανία μας με την ιδιαιτερότητα της κάθε Επαρχίας της. 
Προτείνω: 
     Μήπως ήρθε ο καιρός που θα έπρεπε να συγκροτηθεί, από τους ιθύνοντες του τόπου, ένα συντονιστικό όργανο πολιτιστικού προβληματισμού για όλη την τόσο παραγωγική Αιτωλοακαρνανία; Το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται προς όλους. Αναμένουμε!... 

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 20ή Οκτωβρίου 2013 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Πρ. Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κύπρου 78 - Μεσολόγγι, 302.00 Τηλ. FAX. 26310-22522, κιν. 6972725701 E-mail: nsb@otenet.gr


ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ

Ξαφνίδι απ' τα περασμένα
Η Ναυμαχία του Ακτίου
2α Σεπτεμβρίου του 31 π. Χ.

Η κραταιά Ρώμη χτυπά στην Ελλάδα

     Είναι γνωστό από τα γράμματα και την ιστορία, ότι με τη Ναυμαχία του Ακτίου (2α Σεπτεμβρίου του 31 π. Χ.), ασχολήθηκαν πολλοί μεγάλοι ιστορικοί και συγγραφείς. Δεν επιθυμώ επομένως να προσθέσω τίποτα περισσότερο σήμερα για το γεγονός. Εκείνη η σύγκρουση ναυτικών δυνάμεων φάνηκε ως εσωτερική υπόθεση της κραταιάς Ρώμης. Έδειχνε ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα προσωπικών επιδιώξεων, συγγενικών μάλιστα προσώπων, με σκοπό την άλωση και νομή της εξουσίας, μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα. 
   Ιστορικά όμως σήμανε και σηματοδότησε εκείνη η ναυμαχία και το τέλος της Ελληνιστικής περιόδου με την ταυτόχρονη επικράτηση της Ρώμης και στην ανατολική Μεσόγειο για πολλά χρόνια. Έτσι κατέκτησε η Ρώμη και τον τίτλο της «Κοσμοκράτειρας».
     Διαφορετικά όμως σκέφτηκε και κατέγραψε σε επιμελημένη έκδοση για την ναυμαχία εκείνη, λόγιος και φιλίστωρ της περιοχής Βονίτσης, ο φίλος Στυλιανός Ντίνος, Διευθυντής ΙΚΑ Λευκάδος και ειδικός Αναλυτής Συστημάτων. 
    Εξεδόθη από το Σύλλογο «Αμφικτιονία Ακαρνάνων» ως πρωτότυπη και καλαίσθητη εργασία του Συγγραφέως σε 208 σελίδες με τον παραπάνω τίτλο, που με εντυπωσίασε ευχάριστα όταν ήρθε στα χέρια μου με τιμητική προσφορά του ιδίου. 
    Πρόκειται για μια καταγραφή ευκολοδιάβαστη και επαγωγική με το σύστημα των ερωτήσεων και των απαντήσεων. Μπαίνουν τα ερωτήματα συγκεκριμένα και με σαφήνεια και με βάση τα ιστορικά δεδομένα, ως δικαιολογημένες απορίες παντός μελετητή. Δίνονται με επιλεγμένη φροντίδα ακριβείς και ολιγόλογες συγκεκριμένες απαντήσεις. 
    Ο αναγνώστης αισθάνεται ικανοποιημένος και βαθειά πληροφορημένος για τα γεγονότα της Ναυμαχίας. Έτσι ξεκαθαρίζονται τα γεγονότα, τα αισθήματα και τα συνακόλουθα μηνύματα από την έκβαση εκείνης της σύγκρουσης. 
    Μπορούν να συνάγονται συμπεράσματα και να γίνονται γνωστά τα άγνωστα από την όλη επιχείρηση. Θα έλεγα μάλιστα ότι ο τρόπος καταγραφής από τον Συγγραφέα των δεδομένων της ναυμαχίας, είναι αυτός που έλειπε από την όλη διαχρονική γραμματολογία επιφανών μάλιστα ιστορικών και συγγραφέων.
      Λογίζομαι κατά ταύτα ευτυχής που έγινα αποδέκτης της ιστορικής και πολιτιστικής καταγραφής από τον λόγιο φίλο Στυλιανό Ντίνο, για ένα τόσο σημαντικό γεγονός που σημάδεψε ιστορικά μια όμορφη περιοχή. Το ιστορικό Άκτιο Ακαρνανίας.
       Θα κλείσω το σημείωμά μου τούτο με μια παράκληση. Τα όμορφα μηνύματα απ' τη Βόνιτσα φρονώ ότι πρέπει να κατακλύζουν όλους τους τόπους όπου υπάρχουν φιλομαθείς και φιλίστορες.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 20ή Οκτωβρίου 2013
Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης
Καθηγητής Θεολογίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
     Ο Νικόλαος Βούλγαρης, είναι το τέταρτο, από τα εννέα παιδιά του πολυτέκνου Ιερέως και διδασκάλου Σπυρίδωνος και της Γεωργίας Βούλγαρη, το γένος Ιωάννου και Πολυξένης Χουλιάρα. Γεννήθηκε στο Καστράκι Δωρίδος του Νομού Φωκίδος την 12ην Νοεμβρίου 1930.
   Τις εγκύκλιες σπουδές του έκαμε στο Χωριό του το Καστράκι Δωρίδος. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο με Δάσκαλο τον Πατέρα του μέχρι και την Τετάρτη, Δ΄ τάξη. Από την τάξη αυτή κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθη στη Πρώτη, Α΄ τάξη του τότε Οκταταξίου Γυμνασίου Νέου Τύπου (Ν.Τ.)
    Τις Γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στο 8/τάξιο Γυμνάσιο Ναυπάκτου το έτος 1948, με στερήσεις και περιπέτειες πολιτικές, οικονομικές, Μαθητικές και κοινωνικές. Στη Ναύπακτο ήρθε σε επαφή με τη Χριστιανική κίνηση και μετείχε στις χριστιανικές μαθητικές ομάδες.
    Στη συνέχεια κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, άνευ φροντιστηρίων, εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, όπου σπούδασε εργαζόμενος βιοποριστικά. Ως φοιτητής παρακολούθησε φροντιστήρια κατάρτισης Κατηχητών, ομιλητών, κυκλαρχών και οργανώσεων χριστιανικών κινήσεων. Έγινε τακτικό μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Ενώσεως, ΧΦΕ και της Ενώσεως Επιστημόνων. Εργάστηκε στα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
      Μετά τη λήψη του πτυχίου του, διορίστηκε βοηθός Ιεροκήρυκα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο. Απεστάλη από την Αδελφότητα Θεολόγων ΖΩΗ, ως βοηθός του Ιεροκήρυκα π. Βενεδίκτου Πετράκη. Διηύθυνε το μαθητικό Οικοτροφείο της Χριστιανικής Ένωσης. Οργάνωσε το νεανικό χριστιανικό κίνημα σε όλο το Νομό. Συγκρότησε και λειτούργησε η πρώτη έκθεση Χριστιανικού βιβλίου στο Αγρίνιο, όπου σε είκοσι τέσσαρες ώρες πουλήθηκαν πέντε χιλιάδες βιβλία. Θεωρήθηκε μεγάλο γεγονός ως προάγγελος των εκθέσεων που ακολούθησαν. Περιόδευσε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία με κηρυκτική, κατηχητική και πνευματική εργασία, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Οργάνωσε και νεανικά Συνέδρια.
      Τη στρατιωτική θητεία του υπηρέτησε στη Βόρειο Ελλάδα, τη Θράκη και τη Μακεδονία, ως στρατιώτης Θεολόγος της Θρησκευτικής υπηρεσίας Στρατού. Περιόδευσε σε όλες τις περιοχές της ευθύνης των στρατιωτικών μονάδων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Ξάνθης με ομιλίες σε πλατείες και κηρύγματα στους Ναούς. Στρατιώτης ων, διηύθυνε δύο επιτελικά γραφεία, Β5 και Β10 της 6ης Μεραρχίας Κιλκίς.
     Είναι νυμφευμένος με τη Μαίρη, θυγατέρα του Ιωάννου και της Ειρήνης Μαύρου και απέκτησε τρεις θυγατέρες. Τη Γεωργία, Ειρήνη και Ιωάννα.
   Ασχολήθηκε με ιστορικές, θεολογικές και φιλοσοφικές μελέτες. Συνέγραψε τέσσαρες δεκάδες βιβλία ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου, καθώς και πρωτοποριακά θεατρικά έργα. Δημοσίευσε μελέτες, κριτικές και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Προς έκδοση βρίσκονται μελέτες και έργα με θέματα σχετικά με Θεολογικές τοποθετήσεις, το Μεσολόγγι, τη Δελφική Σοφία, θεατρικό για τη Σάμο και άλλα θέματα.

    Έλαβε τιμητικές διακρίσεις για εξαιρετικές πράξεις: Σταυρός Γεωργίου του Αc από το Υπουργείο Εξωτερικών, Σταυρός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό του Πατριάρχου Νικολάου του ΣΤ΄, Μετάλλιο Γρηγορίου του Ε΄ Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, Χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δίπλωμα τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων το έτος 1954, Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941-45, Έπαινος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας με απόφαση του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου. Ομοίως και πλήθος διακρίσεων από Μητροπολίτες, Νομάρχες και Υπουργούς και Ένοπλες Δυνάμεις. Έλαβε το Α΄ Πανελλήνιο βραβείο Λογοτεχνίας 2009 στον τομέα Πεζογραφίας, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο