Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ...

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Αντύπας Γεώργιος

      Εύλογο το ερώτημα που διατυπώνει «αγανακτισμένος» πολίτης της Πόλης μας, με άρθρο του στο υπ’ αρίθμ.4114 φύλλο της εφημερίδας ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ την 21η  Μαΐου 2013 και με τίτλο: «ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ;» αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο ιδρύσεως και λειτουργίας του νεοσυγκροτηθέντος Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνου, με παράλληλο ενταφιασμό την ίδια χρονική περίοδο του «διατυμπανισθέντος» από πολλούς «ένθερμους!!!» λάτρεις, του Μουσείου όπλων στο Μεσολόγγι.
     Το ερώτημα είναι διπλής όψεως: ΕΛΛΕΙΨΗ ΗΓΕΤΩΝ… και απώλεια ευκαιρίας συγκροτήσεως ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, όταν τα βαρέα και ελαφρά οπλικά συστήματα κατέφθαναν διαδοχικά σύμφωνα με τις σχετικές διαταγές των Κλάδων των Ε.Δ. από το 1993 μέχρι το 1997, με σεβασμό της τότε Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας στην ιστορία και την πολιτιστική παράδοση του Μεσολογγίου.........



α. Ως προς το πρώτο σκέλος το ερώτημα είναι βασανιστικό για κάθε Μεσολογγίτη, όταν διαπιστώνει ότι άλλες Πόλεις ακόμη και Χωριά αναπτύσσονται συνεχώς και το Μεσολόγγι, πρωτεύουσα νομού, με τον πολιτισμό του, την ιστορία του και την ομορφιά του να συρρικνώνεται!!! 
     Η ολιγωρία των Διοικούντων και ο ωχαδερφισμός του συνόλου, έχουν συμβάλλει τα τελευταία χρόνια στην απώλεια όλων των πλεονεκτημάτων του Μεσολογγίου (Νοσοκομείο – ΤΕΙ – Στρατολογικό Γραφείο – Δημόσιες Υπηρεσίες κ.α ). 
     Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών και το Στρατόπεδο « ΚΑΨΑΛΗ» (8217 m2), θα αποτελέσει αντικείμενο πλέον διαπραγματευτικής μίσθωσης μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της παρούσης Δημοτικής Αρχής από αδέξιο χειρισμό της αφενός και μετά την απώλεια του δικαιώματος της οριστικής παραχώρησης που προεβλέπετο στην ισχύουσα μέχρι το 2010 απόφαση της Στρατιωτικής Ιεραρχίας διατυπωθείσα στα σχετικά πρωτόκολλα παραχώρησης προς χρήση στον Δήμο Μεσολογγίου ( 1989 ) από αδράνεια και αδιαφορία των αντίστοιχων Δημοτικών αρχόντων αφετέρου.

        Η κρίση Ηγεσίας της τοπικής μας κοινωνίας δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά εντάσσεται στο εν γένει δημιουργηθέν μεταπολιτευτικά σαθρό, φαύλο, κομματικό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της Χώρας. 
    Άπαντες ενεργούσαν περισσότερο ως «κομματικά εξαρτήματα» αντιπροσωπεύοντας το κόμμα το οποίο τους πρότεινε, παρά ως διάκονοι του κοινωνικού συνόλου πάντοτε με γνώμονα την ικανοποίηση κομματικών – προσωπικών επιδιώξεων και ωφελημάτων. Η συμβολή όλων μας στη δημιουργία αυτού του τρόπου αυτοδιοίκησης δεν υπήρξε αμελητέα, διότι οι πλείστοι εξ’ ημών, αγανακτισμένοι σήμερα και μη, ενεργούσαμε ως πειθήνιοι κομματικοί εντολοδόχοι.
              Συνείδηση όλων πρέπει να αποτελέσει η αρχή ότι ο ΗΓΕΤΗΣ κάθε χώρου, μικρού ή μεγάλου, δεν ΓΙΝΕΤΑΙ αλλά ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ. Στις τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να εκπροσωπεί κόμματα και παρατάξεις, ούτε να στηρίζεται στη διαπλοκή, στη διαφθορά και την αλληλεξάρτηση προς επίτευξη και μόνο των προσωπικών του επιδιώξεων και βιοποριστικών του αναγκών. Βασικές αρχές αξιολογήσεως  πρέπει να αποτελούν: Το ήθος, η εργατικότητα, η κοινωνική καταξίωση, τα επαγγελματικά προσόντα και η παιδεία, το κοινωνικό έργο, η προσφορά και η αγάπη του προς όλους τους συμπολίτες του πέραν των κομματικών ή πολιτικών τοποθετήσεων ενός εκάστου.
              Ο ΗΓΕΤΗΣ της τοπικής κοινωνίας δεν πρέπει μόνο να δηλώνει ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΣ, αλλά πράγματι να είναι και να παραμένει κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, να έχει το σθένος και τη δύναμη που θα αντλεί από την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των συμπολιτών του, για στιβαρή διοίκηση μη γενόμενος βορά των κομματικών επιβουλών και των πολιτικών κερδοσκόπων.  
     Τα Κυβερνόντα κόμματα πλέον με το άρθρο 14 της Δανειακής Σύμβασης παρέδωσαν την Ελλάδα αμαχητί στα χέρια των πάσης φύσεως κερδοσκόπων. Δεν υπάρχουν ισχυρά κόμματα και ισχυροί πολιτικοί!!! Υπάλληλοι της Τρόϊκας είναι άπαντες!!! Η Τρόϊκα αποφασίζει και αυτοί εκτελούν. Μαζί με τα κόμματα πρέπει να τελειώνουν: η διαφθορά, η ανικανότητα, η ανεπάρκεια, η απραξία και η ασχετοσύνη που περιβάλει δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό και τον βραχίονα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

              Τα συσσωρευμένα προβλήματα του Δήμου μας δεν είναι σημερινά. Την τελευταία 15ετία, τουλάχιστον, μέσα από φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπάθησαν άπαντες να γαντζωθούν στην εξουσία, αυτοπροβαλλόμενοι και διαπλεκόμενοι, με την εκλογική υποστήριξη όλων μας, να πετύχουν την εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των κομματικών τους συμφερόντων και των άμεσων συνεργατών τους, χωρίς ουσιαστικό έργο στην κοινωνία οδηγώντας, τον τόπο στον μαρασμό, στην υποβάθμιση και την απαξίωση…
              Σε ποιο Δήμο της χώρας και ιδιαίτερα σε πρωτεύουσα Νομού: Δεν υπάρχει Δημαρχείο-Διοικητήριο οργανωμένο σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την ουσιαστική και αποτελεσματική άσκηση Διοίκησης του Δήμου, δεν υπάρχει Δημοτική Αγορά, δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι στάθμευσης οχημάτων, δεν υπάρχει παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν υπάρχει καθημερινή φροντίδα καθαριότητας, υπάρχει φτωχή και ακατάλληλη πεζοδρόμηση, δεν γίνεται εκμετάλλευση των υποδομών της περιοχής, ακτών και θαλασσίων λουτρών, υπάρχει ανεπαρκής φωτισμός, ερειπωμένα κτήρια χωρίς φροντίδα συντήρησης και Δημοτικής εκμετάλλευσης κ.α.; ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Παντού αναρχία και εγκατάλειψη.

              Όλα τα παραπάνω δείγματα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, ας αποτελέσουν στοιχειώδεις ενδείξεις και ας προβληματίσουν κάθε Δημότη ανεξαρτήτως πολιτικής του τοποθέτησης, για τη σωστή αξιολόγηση και επιλογή του κατάλληλου νέου ΗΓΕΤΗ, ώστε με τη δέουσα σοβαρότητα και με την ταυτόσημη συγκρότηση του επιτελείου του να συμβάλλει στην ορθή οργανωτική δομή και συγκρότηση της αποσυνδεθείσας πλέον Διοίκησης του Δήμου και την έξοδο αυτού προς την επιβεβλημένη ανάπτυξή του.
              Οι επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μαΐου του 2014 δημιουργούν στην τοπική μας κοινωνία δειλά-δειλά δύο τάσεις. Η μία προέρχεται εκ της «τέφρας της» με τα ίδια ανακυκλώσιμα υλικά, παρά τις συνεχείς αποτυχίες και το αρνητικό έργο των εκπροσώπων της και η άλλη εμφανιζόμενη ως «ανεξάρτητη» παροπλίζοντας προσωρινά την εντεταγμένη πολιτική και φανατική κομματική ταυτότητα των εκπροσώπων της, χωρίς γενετική σχέση με το Μεσολόγγι και τον Δήμο και άνευ ουσιαστικού έργου στην περιοχή, υποκινούμενη από ετερόκλιτες αποτυχούσες παλαιότερες δυνάμεις, καθώς και από σημερινές πολιτικές, επιδιώκει με δόλιο τρόπο τον προσπορισμό της εμπιστοσύνης των κομματικά ενταγμένων συμπολιτών μας. Αυτοσυγκράτηση και προσοχή απαιτείται από όλους μας.

β. Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος γιατί δεν συγκροτήθηκε το «περίφημο» Μουσείο Όπλων στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, έχουν γραφτεί στο παρελθόν πολλά. 
    Πράγματι το Στρατιωτικό Μουσείου Ρεθύμνου, όπως αναφέρει ο «αγανακτισμένος» συμπολίτης μας συγκροτήθηκε το 2010 με τη συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνου και του Επιτίμου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού ε.α. κ. Μανούσου Παραγιουδάκη, τελεί υπό την αιγίδα του ΓΕΣ, είναι επανδρωμένο με Στρατιωτικό Προσωπικό και έχει χαρακτηρισθεί το καλύτερο των Συμμάχων Χωρών.      
      Δεν είναι όμως το μοναδικό. Στα Χανιά, στη Φλώρινα, στο Διδυμότειχο κ.α. έχουν συγκροτηθεί αντίστοιχα Στρατιωτικά Μουσεία με τα ίδια οπλικά συστήματα που διετέθησαν για την ίδρυσή τους στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και λειτουργούν όπως στο ΡΕΘΥΜΝΟ.     

        Συγκεκριμένα το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου, στη συγκρότηση του οποίου συμμετείχα από τη θέση του Επιτελάρχου και Υποδιοικητού της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, εγκαινιάσθηκε το 2000 από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας και η συγκρότησή του ήταν έργο του επί πολλά έτη τότε Δημάρχου Διδυμοτείχου και της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού. Στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ όμως συνέβησαν τα αντίθετα.

              Προκειμένου προφανώς ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μεσολογγίου το 2010, να απαλλαγεί από την κληρονομηθείσα «κατάντια» των κατεστραμμένων και λεηλατημένων οπλικών συστημάτων, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας και ανικανότητας των προηγουμένων Δημοτικών Αρχόντων, με μία σειρά ανακόλουθων και μη νόμιμων ενεργειών παραχώρησε αυτά, πλην των Α/Φ στο Ίδρυμα «ΠΑΛΙΣ» (υπό σύσταση τότε) συνυπογράψας δυστυχώς!!! με τον Πρόεδρό του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ  ΠΑΛΛΗ σχετικό προσύμφωνο «αορίστων αρχών» συνεργασίας μη εκπληρωθείσες μέχρι σήμερα.                            
        Τα Α/Φ μεταφέρθηκαν και εγκαταλείφθηκαν, μακριά από τα βλέμματα των πολιτών, σε απομονωμένο χώρο της αερολέσχης μη παραδοθέντα προφανώς από φόβο, λόγω της ιδιορρύθμου διαθέσεως τους στον Δήμο: Επί δανεισμώ αορίστου χρόνου κατόπιν εγκρίσεως των Αμερικανικών Αρχών.    
        
        Το όνομα του παραπάνω ιδιώτη και προέδρου, ενεπλάκη προσφάτως, σύμφωνα με καταγγελίες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Αχαΐας κ. Νταβλούρου Αθανασίου την 8η Φεβρουαρίου 2013 με αριθ. Πρωτ. 975 προς τη Βουλή των Ελλήνων, σε σειρά παράνομων πράξεων και ιδιαιτέρως εδιώχθη ποινικώς για παραβάσεις του Ν. 2168 άρθρο 7 «περί κατοχής όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων διατάξεων».

              Την 20η  Ιουλίου 2012 απέστειλα στον κ. Δήμαρχο σχετική επιστολή με τεκμηριωμένα ερωτήματα επί των ενεργειών του και ως προς τον νόμιμο τρόπο παράδοσης των οπλικών συστημάτων και υπογραφής του σχετικού προσυμφώνου μη απαντηθείσα εισέτι!!! 
     Δήμαρχος και συνεργάτης του επί του θέματος ας απαντήσουν δημοσίως πριν επέμβει ο Εισαγγελέας Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Υπάρχει καιρός...!!!

              Έτσι απωλέσθηκε και ενταφιάσθηκε κάθε ιδέα Ίδρυσης Πολεμικού Μουσείου στην πόλη μας…..........


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο