Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Μύτικας: Που σκοντάφτει ο τουρισμός…

-Βασικά ζητήματα μένουν άλυτα και λειτουργούν ανασταλτικά στην επισκεψιμότητα
-Αγώνας δρόμου από τον αντιδήμαρχο για να βρεθούν λύσεις

της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ

       Μια σειρά προβλημάτων βάζουν φρένο στον τουριστικά αναπτυσσόμενο Μύτικα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ανάμεσα στους διάσημους προορισμούς πανελλαδικά.
      Το σχέδιο πόλης είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους, αφού η γραφειοκρατία το κρατά δεμένο. Παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών δεν έχει ακόμα απεμπλακεί από τα υπουργεία και έτσι ο Μύτικας ουσιαστικά περιορίζεται στα σημερινά οικοδομικά όρια..................       Η υπογραφή των αρμόδιων υπουργείων για την επέκταση θα έδινε ανάσα στην περιοχή, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κ. Τζάλλας. Αυτή την υπογραφή περιμένουν οι κάτοικοι να οικοδομήσουν, αλλά και πολλοί ξένοι να αγοράσουν οικόπεδο για εξοχική κατοικία. Η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά η προσφορά μηδαμινή κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Η επέκταση του σχεδίου πόλης θα φέρει σίγουρα ανοικοδόμηση στο Μύτικα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξαναπάρουν μπρος και τα οικοδομικά επαγγέλματα που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται στον πάγο.
 
           Φρένο στον τουρισμό βάζει και το «βυθισμένο λιμάνι», όπως το χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι που εδώ και αρκετά χρόνια ζουν μια απαράδεκτη κατάσταση με το μισοτελειωμένο έργο. Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο σταμάτησε μετά από προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή και ένα τέτοιο έργο αλλοιώνει το περιβάλλον. Μέχρι τώρα οι δημοτικές αρχές έκαναν πολλές ενέργειες για την επανεκκίνηση του έργου, όμως δεν πέτυχαν τίποτα. Η ελπίδα αναπτερώνεται μέσα από έναν πρόσφατο νόμο που ανάβει πράσινο φως για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων. 
      Έτσι, ο αντιδήμαρχος Ξηρομέρου, υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας, Η. Ταμπάκης κάνει έναν αγώνα δρόμου για να πετύχει την ολοκλήρωση του λιμανιού που θα ανοίξει το δρόμο για την τουριστική ανάπτυξη, αφού θα μπορούν να αγκυροβολούν τα εκατοντάδες κότερα που φθάνουν στην περιοχή. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από τους ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών είναι μεγάλο, όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές, επιλέγουν άλλους προορισμούς.

      Ο βιολογικός καθαρισμός είναι, επίσης, μια απαραίτητη υποδομή για το Μύτικα, η οποία θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα. Δεν νοείται σήμερα τουριστική περιοχή που να μην διαθέτει σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο. Και για το συγκεκριμένο έργο η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες ολοκλήρωσης των διαδικασιών της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προκειμένου το έργο σύντομα να δημοπρατηθεί. 

      Το νέο κτίριο του δημοτικού και νηπιαγωγείου Μύτικα είναι το ζητούμενο των κατοίκων. Παρόλο που υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο και μελέτη για την ανέγερση νέου διδακτηρίου, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ένταξη του έργου. Και σε αυτό το θέμα προσπαθεί να βρει άκρη ο αντιδήμαρχος κ. Ταμπάκης, ο οποίος κάνει ενέργειες για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
          Η πρωτοβάθμια υγεία σε μια τουριστική περιοχή θεωρείται ένα από τα μείζονα θέματα, το οποίο ο Μύτικας δεν έχει εξασφαλίσει, αφού το νέο Κ.Υ. προχωρά με ρυθμούς χελώνας, ενώ το παλιό δεν έχει γιατρούς. Ο μοναδικός γιατρός που υπηρετεί σε αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες, με αποτέλεσμα το Κ.Υ. να μένει ακάλυπτο για πολλές ώρες καθημερινά, κυρίως τις βραδινές. Όταν δεν εφημερεύει το Κ.Υ. και συμβαίνουν έκτακτα περιστατικά, οι ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία της περιοχής με δικά τους ή συγγενικά μέσα μεταφοράς. Πρόβλημα δημιουργείται και στη συνταγογράφιση, αφού ο μοναδικός γιατρός δεν προλαβαίνει καθημερινά να συνταγογραφεί σε όλους τους ασθενείς που αναγκάζονται να περιμένουν για αρκετές ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν. Η έλλειψη οργανωμένων δομών υγείας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επισκεψιμότητα, γιατί η επιλογή μιας περιοχής, για τις καλοκαιρινές διακοπές, περιλαμβάνει πάντα και την ύπαρξη μονάδων υγείας.

         Πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη αστυνόμευσης, τόσο για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, όσο και για την ασφάλεια του πολίτη. Ο μοναδικός αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Μύτικα και μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν μπορεί να καλύψει την περιοχή για όλο το 24ωρο, αλλά ούτε μπορεί να επιληφθεί όλων των περιστατικών, αφού πολλές φορές τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια του η ζωή. Όταν προκύπτουν σοβαρά συμβάντα καλούνται αστυνομικοί από το Α.Τ. Βόνιτσας όπου ανήκει ο Μύτικας και επιλαμβάνονται των περιστατικών. 
    Το κυκλοφοριακό κάθε καλοκαίρι προβληματίζει τους επιχειρηματίες του πεζόδρομου, αφού, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες, οι οδηγοί, κυρίως οι ντόπιοι, δεν τις λαμβάνουν υπόψη τους και μπαίνουν στον πεζόδρομο. Για το φετινό καλοκαίρι θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου, για πεζοδρόμηση του παραλιακού τμήματος από τις 11 το πρωί ως τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Για να διασφαλιστεί η τήρηση του μέτρου θα τοποθετηθούν μπάρες στα δυο άκρα, οι οποίες θα ανοίγουν μόνο τις ώρες τροφοδοσίας της αγοράς. Έτσι, θα μπορεί ο κόσμος να κινείται ελευθέρα στον πεζόδρομο και με ασφάλεια να απολαμβάνει τη βόλτα του.
        Αν είχαν λυθεί αυτά τα βασικά προβλήματα ο Μύτικας, με τη γραφικότητά του και την ιδιαίτερη ομορφιά του, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό τουριστικό προορισμό, αφού, εκτός από το φυσικό τοπίο, διαθέτει πανέμορφες και καθαρές θάλασσες, ενώ και οι επιχειρηματίες προσπαθούν να παράσχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με χαμηλές τιμές και ευχάριστο περιβάλλον.

Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»

4 σχόλια:

 1. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ !!!!!!!!!!!!! ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΗΡΘΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΧΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΕΔΩ !!!!!!!!!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΥΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑ26 Ιουνίου 2013 στις 6:20 μ.μ.

  ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΥΡΙΩΤΕΡΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ
  1 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΦΗΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Ο ΧΟΥΤΑΣ ΕΠΙ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΡΕΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΧΑΛΙΑ ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΣΤΑΚΟ Η ΒΟΝΙΤΣΑ
  2 Ο ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΕΝΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΣΑΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΙ ΠΑΛΑΙΡΟΥΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΘΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΥΧΤΩΣΕ ΚΑΙ ΟΧΙΜΟΝΟ Ο ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΟΠΩΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΦΙΛΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΟΥ ΔΙΑΛΟΥ ΤΗ ΜΑΝΑ . ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΑ ΑΚΤΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΖΙΑΣ.
  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΛΥΣΑΞΑΝ ΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ Δ.Υ . Ε ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ? ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΦΙΛΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΝΙΚΟ ΝΤΑΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΩΡΑΙΟΣ Ο ΜΥΤΙΚΑΣ, ΟΜΩΣ ΤΙ ΠΙΟ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Π Α Ν Α Κ Ρ Ι Β Ο Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. re file apo ti vonitsa mipos 8es na ipagete o mitikas kai sto mode carlo????xaxaxax

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο