Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Το «φάντασμα» της λειψυδρίας πλανάται και πάλι στη Κωνωπίνα!

          Μπήκαμε στο καλοκαίρι και οι οιωνοί προμηνύουν ότι θα είναι ένα δυσοίωνο «καυτό» καλοκαίρι καθώς και πάλι πλανάται απειλητικά το φάντασμα της λειψυδρίας πάνω από το μικρό μας Xωριό, θυμίζοντας  κάτι πρόσφατα εφιαλτικά άνυδρα καλοκαίρια που  ταλαιπώρησαν  τους χωριανούς μας  και δοκίμασαν τις αντοχές της μικρής μας κοινωνίας.
       Φαίνεται ότι τα παθήματα ΔΕΝ γίνανε μαθήματα για τους τοπικούς διοικούντες αλλά και για μας τους καταναλωτές και έτσι από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας άρχισε και πάλι η καταραμένη λειψυδρία να ταλαιπωρεί το χωριό μας με διακοπές στην υδροδότηση, διογκώνοντας τα προβλήματα σε προβληματικές περιοχές και ιδιαίτερα στη μονίμως δοκιμαζόμενη γειτονιά του Αη Θύμιου και δικαίως πολλοί συγχωριανοί μας εύλογα διαμαρτύρονται...............



     Ο υδρονομέας που είναι επιφορτισμένος για την υδροδότηση των χωριών του πρώην Δήμου Μεδεώνος, έκανε έλεγχο στο δίκτυο για τυχόν βλάβη αλλά και στη δεξαμενή, ύστερα από υπόδειξη της Δημοτικής και Τοπικής αρχής και διαπίστωσε ότι, όσο νερό ερχόταν πριν, εξακολουθεί και έρχεται στην δεξαμενή μας, αλλά λόγω της υπερκατανάλωσης… το νερό ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ! 
       Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί θεμάτων ύδρευσης και ο Πρόεδρος του χωριού μας, εξέδωσαν ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, στην οποία επισημαίνουν την αλόγιστη σπατάλη του νερού και εφιστούν την προσοχή υπενθυμίζοντας παράλληλα την ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ σε  όσους  «πονηρούληδες» παραβιάζουν τους Πυροσβεστικούς κρουνούς και γεμίζουνε…. για συντομία τα βυτία.
       
         Είναι συγχωριανοί μας που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες (μαγείρεμα, πλύσιμο, τουαλέτα κλπ)  και βιώνουν το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο εν έτη 2013.
       Και είναι και  άλλοι συγχωριανοί μας που διαμαρτύρονται γιατί  το νερό δεν  επαρκεί  για να ποτίζουν τα “ζαρζαβατικά του κήπου τους”.
        Η αλήθεια όμως είναι γνωστή σε όλους μας και ας καμωνόμαστε ότι δεν την γνωρίζουμε και συχνά – πυκνά  καταφερόμαστε δικαίως ή αδίκως  κατά της Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής. 

Αγαπητοί  χωριανοί
      Η έλλειψης του νερού οφείλεται  εν πολλής στην μη ορθολογική  διαχείριση από εμάς τους ίδιους.
      Όσα κήπια έχει ο καθένας μας, έχουν μετατραπεί ποτιστικοί κήποι μεγάλων επιδόσεων, που ευδοκιμούν κάθε λογής ζαρζαβατικά  (ντομάτες, πατάτες, αγγούρια, φασολάκια, κολοκύθια,  μελιτζάνες, κρεμμύδια, σκόρδα, βλίτα, μαρούλια) και ότι άλλο είναι χρήσιμο για τα σπίτια μας και τη διατροφή μας).
      Και εμείς (οι χωριανοί) φροντίζουμε…για την υπεραπόδοση  της παραγωγής μας.
       Και όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, κήπος χωρίς νερό δεν γίνεται !
          Μόνο που το ΝΕΡΑΚΙ  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ (για να πίνουμε και να καλύπτει τις καθημερινές μας ανάγκες)  και ΔΕΝ  επαρκή για άρδευση (για να ποτίζουμε στρέμματα κήπων) και ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο που η κατανάλωση  του νερού  αυξάνεται  κατακόρυφα  !
       Το ζητούμενο δηλαδή είναι πολύ απλό …θα πρέπει να διαχειριστούμε το υπάρχον νεράκι μας με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο. Και σε αυτό, πρωτίστως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όλους μας, δηλ. στους καταναλωτές.
            Έλα όμως που μέχρι σήμερα το πρόβλημα ΔΕΝ γίνεται κατανοητό από τους περισσοτέρους από εμάς και ο καθένας αδιαφορώντας για τον χωριανό του, τον γείτονά του κοιτάει το σπίτι του... και δεν ενστερνίζεται καθόλου την παροιμία του θυμόσοφου λαού μας που λέει: «Άμα πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα περίμενε και στο δικό σου»!
       Οπότε αναγκαστικά η ευθύνη της διαχείρισης του νερού μετακυλύετε στους αιρετούς μας εκλεγμένους άρχοντες -Δημοτικούς και Τοπικούς- οι οποίοι, επιβάλλεται άμεσα να δώσουν λύση στη σωστή διαχείριση του υπερ-πολύτιμου αγαθού
     Γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι πρέπει να πράξουν και δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν, γιατί και το πρόβλημα είναι εμφανέστατο και «Τι κάνει νιαού – νιάου στα κεραμίδια ξέρουν» !
       ΧΩΡΙΑΝΟΙ.. κάποτε, ίσως να είχαμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε ή και συνειδητά να αφήναμε τις βρύσες ανοιχτές και να ποτίζαμε τα κήπια μας ανεξέλεγκτα με το λάστιχο, το οποίο παρατούσαμε να τρέχει και εμείς ήμασταν στη γειτονιά ή στο καφενείο ή ακόμα και πολλές φορές να κοιμόμασταν !
       Ήρθε η ώρα, να αλλάξουμε συνήθειες. Να κάνουμε οικονομία στη χρήση νερού για να μην το στερηθούμε.
        Μπορούμε να έχουμε και τον κήπο μας και τα λουλούδια μας …αλλά  ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΜΕ  με την αλόγιστη χρήση του νερού… γιατί δεν είναι μακριά η ημέρα που θα πούμε το νερό …νεράκι.

        Για το σοβαρό αυτό θέμα, ο Σύλλογός μας έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων πολλών συγχωριανών μας που επισκέφθηκαν το Πάσχα το χωριό μας και βίωσαν το πρόβλημα  της λειψυδρίας, μη μπορώντας να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες των νοικοκυριών τους.
       Είναι γνωστό ότι, η λειψυδρία στην καθημερινότητά μας είναι ο αρνητικότερος παράγοντας και αποθαρρυντικό στοιχείο για τους επιθυμούντες να επισκεφθούν την γενέτειρά μας χωριανούς μας, και παράλληλα αποτρέπει, την προσέλκυση επισκεπτών για φιλοξενία, τουλάχιστον τους θερινούς μήνες στο Χωριό μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ  ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
        Σας κάνουμε γνωστό ότι η έλλειψη του νερού ύδρευσης οφείλεται σε υπερκατανάλωση, καθώς το νερό στις δεξαμενές έρχεται κανονικά. 
   Οπότε είναι στο χέρι όλων μας να περιορίσουμε τις αλόγιστες σπατάλες. Σημειώνεται επίσης ότι η χρήση των κρουνών της Πυροσβεστικής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  ΑΥΣΤΗΡΑ
    Θα θέλαμε να περιοριστούμε στις ενδείξεις  των μετρητών για να αποφύγουμε την υποβολή προστίμων. Απαιτείται  η βοήθεια σας και ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

2 Μαϊου 2013
Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΣΑΜΠΟΔΗΜΟΣ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ"  αρ. φυλ. 71

9 σχόλια:

  1. καλα κανεις ξηρομερο που βγαζεις τετοια κοινωνικα θεματα. μπραβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποτίζουνε τα καπνά τωρα ρε παιδια νερό για πιοτί θέλετε εσείς
    πολά ζητάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΠΟΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΗΨΑΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και ο δημαρχος έχουν την ευθύνη γιατί επιτρέπουν και ποτίζουν ολη την ημερα τα καπνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΥΡΟ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΕΨΕΙ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΡΕΧΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΒΓΑΛΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΟΥΝΕ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καταγγελια καταγγελω δημοτικη αρχη του δημου ακτιου βονιτσας γιατι επιτρεπει να ποτιζονται κηπια και καπνα και δεν εχουμε νερο να πιουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρόεδρε του χωριού γιατί κάνεις τα στραβά μάτια πάρε την κατάσταση στα χέρια σου σε παρακαλούμε θέλουμε να ερθουμε το καλοκαίρι στο χωριό μας και φοβόμαστε λόγω της έλλειψης του αγαθού που είναι το νερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΝΟΠΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΣΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΗΞΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΝΟΠΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΣΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΗΞΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο