Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αμαλία Λιοπύρη: Διπλωματική εργασία με θέμα: «Άρης Μπιτσώρης: Ένας σύγχρονος λαϊκός ποιητής»


      ΑΡΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ: Ένας σύγχρονος λαϊκός ποιητής. Αυτός είναι ο τίτλος της Διπλωματικής Εργασίας της   Αρχοντοχωρίτισσας Αμαλίας Λιοπύρη στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την οποία βαθμολογήθηκε με άριστα. 
      Η κυρία Λιοπύρη ασχολήθηκε με το σύνολο του ποιητικού έργου του συμπατριώτη μας Άρη Μπιτσώρη.    
     Μάλιστα ο ίδιος ο ποιητής προσκλήθηκε και μίλησε σε δύο τμήματα μεταπτυχιακών φοιτητών του Σπουδαστηρίου της Λαογραφίας. Επίσης του ζητήθηκε να καταθέσει στο Πανεπιστήμιο όλες του τις ποιητικές συλλογές, σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές εργασίες....



    Στον πρόλογο της εργασίας της, η οποία αποτελείται από 200 σελίδες,  η κ. Λιοπύρη γράφει: 
      ....Μέσα από το έργο του Άρη Μπιτσώρη, αναδεικνύονται στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, της τοπικής και εθνικής ιστορίας, της αγροτικής και της αστικής ζωής. Διαφαίνεται  μέσα από την ποίησή του η σύνδεση του καινούργιου με το παλιό, πράγμα το οποίο ο ίδιος ο ποιητής αντιλαμβάνεται ως συνέχεια και ως κάτι το ενιαίο.
       Η γνώση της ιστορίας του τόπου καταγωγής του, των παραδόσεων, των εθίμων, της  γλώσσας  με τους ιδιαίτερους ιδιωματισμούς, η νοσταλγία για τη ζωή στο χωριό αλλά προπάντων η αγάπη του για το Ξηρόμερο, είναι αναμφίβολα στοιχεία που ενίσχυσαν την επιθυμία του για την ποιητική δημιουργία. 
     Πέραν των «τοπικών» ποιημάτων  με αναφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο ποιητής αυτοσαρκάζεται, σατιρίζει την πολιτική επικαιρότητα, τα δημόσια πρόσωπα, εγκωμιάζει, παρατηρεί, στέλνει μηνύματα, προτρέπει και αποτρέπει όχι ως δάσκαλος,  ως σοφός και διανοούμενος, γιατί  κάτι τέτοιο δεν το πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του, αλλά με την ωριμότητα και την εμπειρία ενός ατόμου της ηλικίας του που έχει την τύχη να κινείται και να συναναστρέφεται με νέους ανθρώπους λόγω του  επαγγέλματός του.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο