Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Αγώνες Αλόγων ράτσας Αραβάνι στη Βόνιτσα


      Ιππικούς αγώνες διοργανώνει ο Ιππικός Σύλλογος  Βόνιτσας «Ο Άγιος Γεώργιος», την Κυριακή 1 Ιουλίου  2012, στις 10:00 το πρωί, στη Σάλτινη της Βόνιτσας.
Οι αγώνες θα είναι δυο κατηγοριών: 
-Για τα Ελληνικά αραβάνια
-και για τα εισαγόμενα αραβάνια
-ενώ θα γίνει και παρουσίαση αλόγων
Να είμαστε όλοι εκεί! Το Αραβάνι είναι ένα από τα αυτόχθονα άλογα της Ελλάδος και πολύ Ακαρνάνες έχουν στη κατοχή τους ένα από αυτά.....



Λίγα λόγια για τα Αραβάνια
Τα αραβάνια στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθούν από τις μηχανές, χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στην γεωργία και στην κτηνοτροφία. Η ελληνική επαρχία έζησε μαζί τους για αιώνες. 
    Τα αραβάνια χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τις μεταφορές, όσο και για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως η άροση, το σκάλισμα με σκαλιστήρι. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη για να μεταφέρουν τους βοσκούς τις προμήθειες τους στην πλάτη τους, με την χρήση κυρίως σαμαριών. 
    Στην κτηνοτροφία υπήρξε μεγάλος σύμμαχος των βοσκών, στις μετακινήσεις τους κατά την ελεύθερη βόσκηση των γιδοπροβάτων αλλά και των μεγαλύτερων θηλαστικών ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για την μεταφορά ξύλων από τα ορεινά δάση. 
     Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα αραβάνια είχαν λάβει από παλιά την υψηλή θέση που τους άρμοζε. Εκτιμήθηκε τόσο η αξία τους στην εργασία όσο και ο καλός τους χαρακτήρας καθώς και η μεγάλη τους ευφυΐα. Ίσχυαν ως περήφανα άλογα, που έκαναν τους καβαλάρηδες τους να τα καμαρώνουν. 
     Ήταν παρόντα εκτός από το χώρο της εργασίας στις γιορτές και στα πανηγύρια. Οι κάτοχοι τους επινοούσαν διαρκώς τρόπους να τα φέρνουν στο προσκήνιο.
      Σήμερα, που τα αραβάνια, δεν χρησιμοποιούνται πια για λόγους εργασίας, αλλά για λόγους αναψυχής, τα αραβάνια διακρίνονται ως άλογα μακρών αποστάσεων, ως άλογα οικογενείας, ως άλογα έλξης, ως άλογα ιππικού τουρισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο