Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Υπέροχη Βραδιά Λαϊκού Πολιτισμού προς τιμήν του Ξηρομερίτη Νίκου Ράππου!


           Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε χθες εκδήλωση προς τιμήν του Ξηρομερίτη Λαογράφου Νίκου Ράππου
    Η  Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία,  η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης και ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, διοργάνωσαν από κοινού χθες Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα μία υπέροχη βραδιά λαϊκού πολιτισμού, τιμώντας τον Κωνωπινιώτη  Νίκο Ράππο, ένα ακάματο εργάτη του πολιτισμού, για το σύνολο της πολιτιστικής του προσφοράς, στη γενέτειρα του την Κωνωπίνα και στο τόπο μας....
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ..
   Ο Νίκος Ράππος θεωρείται από τους σπουδαιότερους ερευνητές της λαϊκής παράδοσης του Ξηρομέρου, με σπάνιο συλλεκτικό έργο, που αδιάκοπα συνεχίζει να εμπλουτίζει, με υλικές μαρτυρίες – ντοκουμέντα, διασώζοντας πολύτιμα  αντικείμενα, εκφραστές μιας άλλης εποχής που «χάνονται στο χρόνο».
       Οι  «θησαυροί του χθες» φυλάσσονται στη  ζεστή και φιλόξενη ιδιωτική λαογραφική συλλογή του, που δημιούργησε στο Χωριό του, την Κωνωπίνα, με πολύ κόπο, υπομονή, αντοχή, θέληση και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, με απώτερο σκοπό, την καταγραφή και την προβολή του  “πλούτου” της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.
      Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού, που σε σαγήνευαν οι υπέροχοι ομιλητές, όπου, από την μια σε «παρέσυραν» στην γνώση του αντικειμένου της βραδιάς και από την άλλη «ξεδίπλωσαν» όλες τις πτυχές του πολυσήμαντου έργου του Νίκου Ράππου.

    Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός και Ομιλητές:  
   Ο Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος  Θανόπουλος, η Εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κα Αμαλία Λιοπύρη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Βασίλης Σκούρτας, ο Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Μπάμπης Τσελεπής.
        Χαιρετισμό απεύθυνε ο  Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος και η βραδιά έκλεισε με το τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Ράππο, ο οποίος σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και επέδωσε αναμνηστικά δώρα από την Συλλογή του, στο πάνελ των ομιλητών.
        Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, video   από τη σπουδαία Συλλογή του Νίκου  Ράππου, που επιμελήθηκε το  Μέλος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Γιώργος Κουβέλης.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας πατήρ Νεκτάριος Γερονικολός, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  η Βουλευτής Αιτ/νίας κα Νίκη Φούντα, ο π. Υπουργός και Βουλευτής κ. Παναγιώτης Δελημήτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου κ. Βασίλης Μουρκούσης,  ο  πολιτευτής του Νομού μας και πρώην Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Πάνος Τρυφιάτης, ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Πολέμης, η  Συγγραφέας κα. Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού Επίτιμη Καθηγήτρια  Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τακτικός καθηγητής  στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με καταγωγή από την Κατούνα κ. Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Γκούσιος Χάρης, ο κ. Πιτσινέλης Γεώργιος µέλος ΕΤΕΠ του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Τάκης Στεργίου, ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ και συγγραφέας κ. Νίκος Μήτσης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανπάπτυξης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κ. Αθανάσιος Κασόλας, ο εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ» κ. Χρυσόστομος Πατούλας, ο Συγγραφέας κ. Πάνος Λαζαρόπουλος, ο Συγγραφέας κ. Διονύσης Μπερερής, ο Συγγραφέας και διδάκτορας της φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαρμπαρούσης,  ο Συγγραφέας και Μέλος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Ειταιρείας κ. Μπάμπης Κουβέλης, ο Συγγραφέας  κ. Χρήστος Κορέλλας,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας κ. Βαγγέλης Κουτιβής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπεσιωτών Αθήνας κ. Νίκος Κασβίκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θυριωτών Αθήνας κ. Μωραϊτης Περικλής και το μέλος κα. Ελευθερία Σώζου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος των Σκουρτιανιωτών Αθήνας κ. Σπύρος Φυσελιάς, ο Πρόεδρος των Αετινών Αθήνας κ. Θανάσης Αναγνωστέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου “Η ΕΞΟΔΟΣ” κ. Χρήστος Χούτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών κ. Γιώργος Μπόνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών κ. Πηγή Χατζή, από τον Σύλλογο Βονιτσάνων Αθήνας ο κ. Φώτης Μπρούμος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης ο πρώην Πρόεδρος και νυν Μέλος κ. Σπύρος Μπενέκος, ο πρωην Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών Αθήνας κ. Χρήστος Σαλτογιάννης, ο   πρωην Πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας κ. Χρήστος Ντέμος, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κα Πίτα Μαρία και ο Έφορος εκδόσεων κ. Γιώργος Κουβέλης, ο σκηνοθέτης  κ. Τάκης Μπαμπούρης,   ο δημοσιογράφος κ.  Κώστας Τσιάκαλος,
ο εκπαιδευτικός   κ. Σπύρος Μήτσης,  από το Σύλλογο Τρυφιατών Αθήνας ο αντιπρόεδρος κ.  Πάνος Αγραφιώτης, από την Ένωση Αστακηνών ο κ.  Χρήστος Μάντζαρης και  από το Σύλλογο Προδόμου ο κ.  Περικλής Χονδρογιώργος, ο φωτογράφος της Κατούνας Χρήστος Ρουμελιώτης, κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια: