Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Εκτροφείο λαγών του Ευάγγελου Καρφή στην περιοχή του Αγρινίου


         Η οικογενειακή επιχείρηση εκτροφείου θηραμάτων (λαγών) του Ευάγγελου Καρφή λειτουργεί λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου, στη θέση «Λιβαδάκια» του Τ.Δ. Διαμαντέικων, με κύριο σκοπό την αναπαραγωγή θηραμάτων για θήρα και την διάθεσή τους στην αγορά, προκειμένου να γίνεται εμπλουτισμος στα συγκεκριμένα θηραματικά είδη (λαγοί), σε διάφορα δασαρχεία, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Οικολογικές Οργανώσεις και άλλες δραστηριότητες......


 

Περιγραφή 

   Σαν θηραματικό είδος ο λαγός είναι θηλαστικό της κατηγορίας των τρωκτικών, ανήκει στην οικογένεια των λαγίδων με το κοινό όνομα Λαγός (επιστημονικά Λαγωός). Το βάρος του κυμαίνεται από 3 – 6 κιλά, έχει χρώμα γενικά καστανοκίτρινο, το οποίο αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

    Ο λαγός γεννά 3 – 4 φορές το χρόνο, αρχίζει τον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο (γεννά 2 – 4 μικρά). Είναι γενικά ζώο δειλό, αποφεύγει τους θορύβους και το φως της ημέρας. Κρύβεται επιμελώς τη μέρα από τους πολλούς εχθρούς του και βόσκει πάντα κατά την διάρκεια της νύχτας και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση για να ανατραφεί και να αναπαραχθεί σωστά.
     Γενικά βρίσκεται διαρκώς υπό καταδίωξη. Οι κυριότεροι εχθροί του είναι η Αλεπού, το Κουνάβι, ο Αετός, τα γερακοειδή, τα φίδια και προ παντός ο Άνθρωπος (με την Παράνομη λαθροθηρία). Τα μεγάλα του όπλα είναι η οξύτατη ακοή του και το τρέξιμο του, που φθάνει την ταχύτητα των 70 χιλιομέτρων.
     Ζει περίπου 6 – 8 χρόνια σε όλο τον κόσμο και λόγω του εντατικού και πολλές φορές παράνομου τρόπου κυνηγίου, των πολλών εχθρών του και της ασύστολης και ανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, σε πολλές περιοχές της χώρας ο λαγός τείνει να εκλείψει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός των λαγών έχει μειωθεί, στη χώρα μας, περίπου κατά 75%. Γι’ αυτό το σκοπό τα Δασαρχεία της χώρας, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και οι διάφορες Οικολογικές οργανώσεις προσπαθούν να εμπλουτίσουν την εγχώρια πανίδα με λαγούς σε διάφορες περιοχές, που ενδημεί και μπορεί να επιβιώσει σαν θηραματικό είδος, προμηθευόμενοι τα ζώα από εκτροφεία εντατικής εκτροφής, όπως του φορέα.


 Πιστοποίηση DNA

Πρόκειται για το μοναδικό εκτροφείο θηραμάτων λαγών εντατικής μορφής που λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και εναρμονίζεται με τους κανόνες αυτής, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου είναι και η έδρα του. Αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό εκτροφείο θηραμάτων λαγού που έχει ως γενετικό υλικό μιτοχονδριακό DNA του οποίου ο τύπος συμπίπτει με το γενετικό υλικό της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαγών της Ελλάδος (εγχώριο είδος), σύμφωνα με την Πιστοποίηση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας (Σχολή Επιστημών Υγείας – Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας – Εργαστήριο Γενετικής, Συγκριτικής και Εξελικτικής Βιολογίας).

Τα παραγώμενα ζώα θα διατίθενται ζωντανά και ως κρέας σε τιμές γνωριμίας

Στοιχεία επικοινωνίας
3ο klm Αγρινίου-Ιωαννίνων
Email: karfiseuaggelos@hotmail.gr
• Τηλ:             2641031855
• Κιν:              6983329555
• Κιν:              6974570730
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: karfiseuaggelos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Είναι και ένα στο Καραϊσκάκη ξηρομέρου. Που έχει κάνει πολύ σπουδαία δουλειά ο ιδιοκτήτης του. Και έχει από όλα τα είδη ζώων. www.thramata.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο