Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Αύριο συγκαλείται η νέα Βουλή


      Αύριο θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και θα συγκληθεί για πρώτη φορά η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου
    Την Παρασκευή θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής (προτεινόμενος από τη ΝΔ είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης). Η ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί ακόμα.....

 
     Επιπλέον, παραμένει προς επίλυση το θέμα του ζ’ αντιπροέδρου, που προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.
       Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μόνοι τους δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.
      Η ημέρα κατά την οποία θα αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, «η Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού (σ.σ. ο κ. Σαμαράς ορικίστηκε την 20ή Ιουνίου) , η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής».
        Εκτιμάται ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την 4η Ιουλίου για να ολοκληρωθεί την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: