Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Αλβανική περιοχή» η Βόνιτσα και το Ξηρόμερο στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας»

Εντύπωση προκαλεί η έκδοση σχολικού βιβλίου στη γειτονική Αλβανία που φέρεται να παρουσιάζει την βόρεια Αιτωλοακαρνανία (Επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου και Επαρχία Βάλτου) ως "αλβανική" περιοχή που έμεινε εκτός Αλβανικού κράτους, κάτι που μπορείτε να προσέξετε και στο χάρτη που είναι αριστερά, γράφει σε σημερινό του άρθρο το γνωστό μας Blog: http://agrinio-news.blogspot.com/


Γράφει το agrinio-news:
Εντύπωση προκαλεί η έκδοση σχολικού βιβλίου στη γειτονική Αλβανία που φέρεται να παρουσιάζει την βόρεια Αιτωλοακαρνανία (σ.σ. Επαρχίες Βονίτσης κ Ξηρομέρου και Βάλτου) ως "αλβανική" περιοχή που έμεινε εκτός Αλβανικού κράτος. κάτι που μπορείτε να προσέξετε και στο χάρτη που είναι κάτω. Αυτό το δημοσίευμα το βρήκαμε στο Blog http://wwwaristofanis.blogspot.com.
Το ιστολόγιο αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "Στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται όχι μόνο για τη γεωγραφία της χώρας τους αλλά και για περιοχές όμορων χωρών που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κατοικούνται ή κατοικούνταν από Αλβανούς.
Στις «αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας."

Αν αυτή η έκδοση ήταν οποιοδήποτε βιβλίο ιδιώτη περισσότερο θα προκαλούσε θυμηδία και θα ήταν ανάξιο προσοχής και αναφοράς. Εφόσον όμως είναι αλήθεια ότι επρόκειτο για σχολικό βιβλίο πόσο μάλλον που εκδόθηκε τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Είναι ζήτημα των αρμοδίων υπουργείων να το λύσουν. Άλλωστε οι εθνικιστικές κορώνες αυτού του είδους μόνο αποπροσανατολιστικές είναι και το καλύτερο για κάθε λαό είναι να κοιτάξει να λύσει τα προβλήματα που τον απασχολούν όπως οικονομία-ανεργία, καθώς τόσο η Αλβανία δοκιμάζεται ταραχές το προηγούμενο διάστημα, όσο και η Ελλάδα βρίσκεται στα δεσμά των δανειστών της.
Ας κοιτάξουμε λοιπόν το μέλλον μπροστά με γνώμονα το συμφέρον του κάθε λαού που δοκιμάζεται πλέον στη καθημερινότητα του..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο