Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση Σοφίας Γιαννακά και δεκαπέντε βουλευτών της συμπολίτευσης για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για το Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, συνυπέγραψαν η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά και δεκαπέντε βουλευτές της συμπολίτευσης. Η ερώτηση αφορά στην μη υιοθέτηση όσων εισηγούνται από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν ότι, εάν υιοθετηθεί η εκδοχή της τρόικας (ΕΕ – ΕΚΤ και ΔΝΤ), οι συντάξεις που θα προκύπτουν, θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων.
Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας.
Επιπλέον οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στην ερώτηση προς τον Υπουργό, αναφέρουν ότι «με βάση τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από τη δραματική περικοπή των συντάξεων. Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς καθυστερεί να εισέλθει στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλείεται, στην κυριολεξία, από κάθε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι μόνο στον τομέα της ασφάλισης υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από σπατάλες που γίνονται σε φάρμακα και σε διαγνωστικά κέντρα και τα οποία λυμαίνονται κυκλώματα που κινούνται στους χώρους αυτούς.
Όλα τα παραπάνω, κατα την άποψή μας, δημιουργούν την αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντικατάστασή της από ιδιωτικά σχήματα».
Επίσης οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ τονίζουν, όσον αφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο νομικά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Επισημαίνουν δε, ότι ακόμη και μέσα στο μνημόνιο υπάρχει όρος που αφορά στον σεβασμό των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τέλος οι βουλευτές της συμπολίτευσης εκτιμούν, ότι το Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, είναι ίσως το πιο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά όλους, που αφορά στους κόπους μιας ζωής, αλλά και στον προγραμματισμό του κάθε μισθωτού, εργαζομένου και συνταξιούχου.
Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για όσα κινούνται εκτός μνημονίου κι αν (η κυβέρνηση) θα σεβαστεί τη σύμβαση και τη ρήτρα του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.
Την ερώτηση υπογράφουν οι Σοφία Γιαννακά, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Βασίλης Γερανίδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε, Χρήστος Πρωτόπαππας, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Σταύρος Στασινός, Γιάννης Αμοιρίδης, Τιμοσίδης Μιχάλης, Νασιώκας Έκτορας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο