Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου 1821 Κάρπος Παπαδόπουλος. Αγωνιστής του 1821 και συγγραφέας ( Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός )

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ




Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός

Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου 1821

Κάρπος Παπαδόπουλος.

Αγωνιστής του 1821 και συγγραφέας.


Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το  1785 και ασχολήθηκε με το εμπόριο στις παραδουνάβιες χώρες. Πρίν την έναρξη της επανάστασης του 1821 εντάσσεται (1818)  στην Φιλική Εταιρεία και στον αγώνα του Έθνους συντάχθηκε με τα στρατεύματα του Οδυσσέα Ανδρούτσου......

Το 1830 τοποθετήθηκε φρούραρχος στο Παλαμήδι.  Επί Όθωνα κατετάγη στον τακτικό στρατό και μετά την αποστράτευσή του εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου συνέγραψε τρία ιστορικά έργα. Απεβίωσε στο Μεσολόγγι το 1866.


Σήμερα καταθέτουμε απόσπασμα από το έργο του «Απομνημονεύματα αγωνιστών του 1821». Αφορά την δράση του Γεώργιου Νικολού Βαρνακιώτη (ο στρατηγός) τον Απρίλιο του 1822 και στα γεγονότα της πολιορκίας της Βόνιτζας.

 


…Λαβών ούν άπασαν την διεύθυνσιν των όπλων ο στρατηγός ούτος καθ’ ον καιρόν οι Τούρκοι ήσαν εν τω εκστρατεύειν εξ Αρτης, παραχρήμα διέταξε τους δύο χιλιάρχους του Α. Ισκον και Γώγον Μπακόλαν με τινάς άλλους σωματάρχας και κατέλαβον το Μακρυνόρος, τον δε χιλίαρχον Τζόγκαν διέταξε να σταθή προς υπεράσπισιν της Βονίτζης και να πολιορκήση το φρούριον.

Αυτόθι, ο ίδιος δε στρατηγός δια να δώσει βαρύτητα εις την επιτυχίαν της μάχης, έδραμεν εις το στρατόπεδον του Μακρυνόρους, εις ό και επέτυχε να αποκρούση τους Τούρκους με ζημίαν των και αποτυχίαν της διαβάσεως αυτών εκείθεν. 

Αλλ’ επειδή ταυτοχρόνως εισέβαλεν έτερον ισχυρόν σώμα Τούρκων δια θαλάσσης αποβιβασθέντων εις Λουτράκιον της Ακαρνανίας και εντεύθεν επεπεσον κατά του Τζόγκα, ευρέθη εις την ανάγκην ούτος να ζητήσει εσπευσμένως την βοήθεια του Βαρνακιώτου, όστις δραμών απέκρουσε τους Τούρκους, ο δε Τζόγκας επανήλθε την πολιορκίαν του φρουρίου αυτόθι, εντεύθεν δε επανελθών εις το στρατόπεδον του Μακρυνόρους ο Βαρνακιώτης, επαγρύπνει τα κινήματα των εν Αρτη συρρεόντων Τουρκικών δυνάμεων, εις τρόπον ώστε, εις οιοδήποτε μέρος αύται ήθελον εισβάλη της επαναστατουμένης Ελλάδος, δράμη εις βοήθειαν.

Οι δε Τούρκοι καιροφυλακτήσαντες την απουσίαν αυτού εκ της Βονίτζης, επανελθέντες δια θαλάσσης επέπεσαν και εκ δευτέρου με ικανάς δυνάμεις κατά του Τζόγκα, και απωθήσαντες αυτόν, διέλυσαν την πολιορκίαν, κυριεύσαντες ενταυτώ και δύο πυροβόλα, τα οποία ο Μπασιάνος περιπλέων τον Αμβρακικόν, είχε φέρει από τα φρούρια της Πλαγιάς και Περατίας, και δια των οποίων εκανονοβόλει από την παραλίαν της Βούχαλης το φρούριον. 

Ο Βαρνακιώτης, ότε έμαθεν τούτο επαναστρέψας δρομαίως με το υπ’ αυτόν σώμα κε Μακρυνόρους, έρχεται εις βοήθειαν της Βονίτζης, κτυπά τους Τούρκους, τους εισάγει εντός του φρουρίου, ελευθερώνει τον κάμπον και τα αλώνια πλήρη αραβοσίτου και τους μύλους, άπερ οι Τούρκοι είχον προκυριεύσει, και στρατοπευδεύει εγγύς της πόλεως εις τον μύλον του Λογοθέτη…



ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο