Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας: Έχει πολύ «δρόμο» ακόμη

Πήρε το «οκ» από το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά ο φάκελος πρέπει να περάσει και από άλλα Υπουργεία


Σ. Τορουνίδης: «Είναι ευκαιρία για την Αμφιλοχία, κάνουμε παρεμβάσεις στα Υπουργεία για να προχωρήσει γρηγορότερα»......

Κινητικότητα παρατηρήθηκε προ ημερών στο ζήτημα του υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία, καθώς ο φάκελος της υπόθεσης (στις 17/03/2024) έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού!

Ωστόσο, όσο και αισιόδοξο και αν είναι αυτό, η διαδικασία έχει πολύ «δρόμο» ακόμη, διότι τώρα παρέλαβε τον φάκελο το Υπουργείο Ναυτιλίας για να γνωμοδοτήσει με τη σειρά του.

Ο Δήμος Αμφιλοχίας στον «αντίποδα» για την ίδια υπόθεση είναι στη διαδικασία των εγκρίσεων από το Υπουργείο και των αδειοδοτήσεων, ενώ η νέα Δημοτική Αρχή έχει σκοπό να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, ώστε να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν οι διαδικασίες

Η υπόθεση της λειτουργίας υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία έχει ξεκινήσει να υπενθυμίσουμε από το 2019, ενώ η γραφειοκρατία καλά κρατεί…

Η λειτουργία του υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία, όπως τονίζει και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης, αποτελεί ευκαιρία για την Αμφιλοχία, η οποία θα «συνδεθεί» με δημοφιλής προορισμούς, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και το σχέδιο εξωστρέφειας της όμορφης κωμόπολης του Αμβρακικού. που έχει συντάξει η Δημοτική Αρχή.


Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Σάκης Τορουνίδης

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης μιλώντας στη «Σ», τόσο για την υπόθεση του υδατοδρομίου, όσο και για τι θα σημάνει η λειτουργία του για την Αμφιλοχία, επεσήμανε:

«η υπόθεση ξεκίνησε το 2019. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την υποβολή αίτησης για την άδεια έγκρισης στο Υπουργείο του υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία. Ο Δήμος τότε είχε κάνει σχετική μελέτη και ενέργειες για την παραχώρηση και χερσαίου χώρου σε συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού της Αμφιλοχίας, στο ανατολικό κομμάτι συγκεκριμένα.

Εκκρεμούσε μια διαδικασία τότε που αφορούσε την κοινή υπουργική απόφαση από τα αρμόδια υπουργεία για την αδειοδότηση της εταιρείας και γι’ αυτό δεν είχε προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος διακήρυξης για τη λειτουργία αυτή.

Ήταν ένα κόλλημα που αφορούσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λόγω ενός τουριστικού ενδιαφέροντος που είχε εκδηλώσει μια γερμανική εταιρεία για τη μαρίνα στην Αμφιλοχία. Η πρόταση της εταιρεία αυτής προέβλεπε χώρο στάθμευσης 95 ιστιοπλοϊκών. Να σημειώσουμε όμως ότι τότε δεν είχε ξεκινήσει και η διαδικασία κατασκευής του υδατοδρομίου.


Το υδατοδρόμιο γνωρίζουμε πως θα λειτουργούσε ως διακομιστικός σταθμός βάσης για την υποστήριξη συνεργαζομένων υδατοδρομίων από όλη τη χώρα. Έχει υποβληθεί ο αρμόδιος φάκελος προς αξιολόγηση στους αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά έχει κολλήσει. Έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού στις 17/03/2024 και η διαδικασία βρίσκεται τώρα στο Υπουργείο Πολιτισμού και έπειτα θα συνεχίσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να προχωρήσει με την γνωμοδότηση, όπου θα πρέπει να γίνει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης.


Ωστόσο, απ’ ό,τι γνωρίζω στη δυτική ακτή έχει οριοθετηθεί χώρος για καταφύγιο τουριστικών σκαφών, αλλά έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή, διότι δεν εμπεριέχεται η αδειοδότηση του ΥΠΟΜΕΔΙ.


Ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει προβεί στην τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τεχνικού φακέλου. Συνεπώς, περιμένουμε σ’ αυτή τη φάση ενημέρωση για την πορεία του φακέλου.


Παράλληλα, ως Δήμος έχουμε δώσει το «πράσινο φως», είμαστε στη διαδικασία των εγκρίσεων από το Υπουργείο και των αδειοδοτήσεων.


Η λειτουργία υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία είναι μια ευκαιρία για την διασύνδεση της Αμφιλοχίας με δημοφιλής προορισμούς. Λογικό είναι ότι θα ενισχύσει το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για ένα Δήμο εξωστρέφειας και θα ωφελήσει στην ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες. Το υδατοδρόμιο θα συνδέσει τον τόπο μας με σημεία ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, ενώ θα ενισχυθεί η εμπορική δραστηριοποίηση στην περιοχή μας, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Ο Αμβρακικός είναι ένας μαγικός κόλπος και θα αναδειχθεί, είναι ευκαιρία για την Αμφιλοχία το υδατοδρόμιο.


Έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις στα Υπουργεία για να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία και ελπίζουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις, διότι συχνά διαπιστώνουμε πως τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν σε πολλά και διάφορα ζητήματα, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, όχι όμως από την πλευρά των Δήμων».


Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

1 σχόλιο:

  1. Ασχολειθειτε με τα πραγματικα προβληματα κ μην κοιτατε αλλου.
    σε 2 ωρες εισαι αθηνα κ σεις αποπροσανατολιζεται τον κοσμο.
    σε 10 χρονια ο δημος θα ειναι ο ποιο υποαναπτικος.
    χωρις δρομο, χωρις τουρισμο χωρις λιμανι
    ασχολειθειτε τωρα με την κτηνοτροφια κ τις μεγαλες μοναδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο