Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ονόματα επαγγελματιών Εμποροραφτών και ραφτών του Αστακού. -Σχόλιο αναγνώστη σε άρθρο.


       Σε άρθρο που δημοσίευσε το ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS με τίτλο "Yφασματάδικα, ραφτάδικα και άλλα ενδυματολογικά" αναγνώστης μας έστειλε σχόλιο με ονόματα επαγγελματιών Εμποροραφτών και ραφτών του Αστακού.

Εάν κάνουμε μία αναδρομή πίσω στο χρόνο θα διαπιστώσουμε ότι τα  υφασματάδικα, οι μοδίστρες και τα ραφτάδικα αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ενδυμασίας. Κουστούμια, σακάκια, παλτά, μεταποιήσεις από τις μοδίστρες, όλα αποτελούσαν μία αλυσίδα στον ενδυματολογικό τρόπο ζωής.

Ο αναγνώστης μας γράφει για τους ραφτάδες του Αστακού τα παρακάτω ενδιαφέροντα:


Με αφορμή το ενδιαφέρον άρθρο που ανεβάσατε σχετικά για τα υφασματάδικα και ραφτάδικα, σας παραθέτω κάποια ονόματα επαγγελματιών Εμποροραφτών και ραφτών του Αστακού. Φυσικά πέραν αυτών που σας παραθέτω να υπήρξαν και άλλοι που αγνοώ. 

Όλα αυτά από αναφορές παλαιότερων Αστακιωτών.

 
Τεχνίτες του είδους ήταν:

 
-Παρδάλης Δημήτριος του Γεωργιου
Βοηθός Κιτσαλης Λεωνίδας
Διάδοχοι της επιχείρησης κατά σειρά ήταν: ο Γεωργιος και Χρήστος Παρδάλης οι οποίοι το εξέληξαν σε εμποροραφείο. Όταν έφυγαν για Αθήνα συνέχιστές της επιχείρησης ήταν οι:
Αφοι Φράγκου Χρήστος και Ευστράτιος
Αφοι Καρακώστα Σωτήριος Ντίνος Πάνος Λάμπράκης
-Καραχρήστος Γρηγόριος του Σπύρου, πατέρας του Δικηγόρου Σπύρου Λυμπεράτου, με βοηθούς τον Τιμολέωντα Κωνσταντίνου η Καλαμία και τον Δελαπόρτα Γεράσιμο η Κουκούμα, τον Χρήστο Φράγκο.
-Νικήτας Παναγιώτης η Τσόκλης
Βοηθοί:Πάναγιώτης Μπόνης που έγινε και γαμπρός του και Τιμολέων Κωνσταντίνου η Καλαμίας, Ντίνος Καρακώστας και άλλα νέα παιδιά του Αστακού.
-Δερμάτης (πεθερός του Πανογεώργη Τσάρκου)
Ήταν ειδικευμένος σε ενδύματα κτηνοτρόφων.
-Τσεμπερλής -Καρβούνης
-Ξενάκης (Πεθερος του Γιώργου Λεγάτου)
-Χατζιακουμής Γρηγόριος
-Σταμουλακάτος κι αυτός άριστος μόδιστρος από τις αναφορές παλαιοτέρων από την Μπαμπίνη ορμόμενος.
-Δημήτριος Καραβασίλης η Βιλαρας, ο οποίος ήταν ¨κοκέτης", πάντα καλοντυμένος και κομψός. Συνεχιστής ο γιός του Κωστάκης Καραβασίλης
-Νιόνιος (Διονύσιος)Μπίλης η Σαμαράς, αδελφός του Νίκου Μπίλη - Σαμαρά
-Ντίνος Νικόλαος
-Τζαμαλής Ευάγγελος η Κουτσοβαγγέλης
Μετά το 1970:
Γεώργιος Γαλάνης του Αναστασίου. είχε εμποροραφείο.
Ο Γιώργος με παρατσούκλι (TEYLOR) που ήταν και πρόεδρος του Συλλόγων Ερωτευμένων Αστακού, ήρθε σαν έμπειρος ράφτης από την Αθήνα και ήταν ασυναγώνιστος στο είδος του.
Ήταν δηλαδή μοδάτος. Ανέβασε το πύχι της ραπτικής τέχνης, με μοντέρνες δημιουργίες. Δεν υπήρξε νεολαίος από την περιοχή του Ξηρομέρου που να μην χάρηκε τις δημιουργίες του.

 
Ράφτης στον Αστακό ο Λάμπρος Αργύρης που θήτευσε σαν βοηθός αν ενθυμούμαι καλά στον Γιώργο Γαλάνη.


Στην κατηγορία των ραφτάδων του Αστακού, πρέπει να υπολογιστούν και οι αδελφές Λάλα Πατρούλα και Βησαρία, αμφότερες αδελφές του Γεωργίου Λάλα οι οποίες ήταν ειδικευμένες περισσότερο σε ανδρικά και παιδικά ενδύματα, παρά σε γυναικεία.


Πληροφορίες για μοδίστρες:
Σία Καραβασίλη, Άννα Τζάνου, Μήτσα Νικήτα που είχε μεγάλο μοδιστράδικο που από αυτό έμαθαν την τέχνη η Είρήνη Καραβασίλη, Μαρία Μπουκουβάλα, Μπεκατώρου Πανωραία και άλλες κοπέλες.
Κούλα Λιάγκου είχε σχολή μαθητείας κοπτικής ραπτικής με την φροντίδα της Γερμανικής Εταιρίας ΣΙΓΚΕΡ

6 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑ ΑΠΟ TO SITE ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΡΙΑ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΧ ΑΠΟ ΚΑΤΟΥΝΑ ΒΟΝΙΤΣΑ ΜΥΤΙΚΑ ΚΑΝΔΥΛΑ ΦΥΤΕΙΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΑΦΤΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΔΙΣΤΡΕΣ. ΕΙΔΙΚΑ Η ΚΑΤΟΥΝΑ ΕΙΧΕ 4-5 ΜΟΔΙΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΑΒΑΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ . ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΣΤΟ ΡΑΨΙΜΟ.. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΚΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ . ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.?ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ SITE THΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΟΙ ΗΠΕΙΡΒΤΕΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΤΟΥΣ ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίθανος μας τα θύμησες όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωστή μοδίστρα στον Αστακό ήταν και η Κική Μαρίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήταν γνωστή μοδίστρα και η Όλγα Καληνηκου αδελφή της Κατερίνας του Τσακαγιαννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..... να είστε καλά και να έχουμε όλοι μία καλή και ευλογημένη χρονιά !! μας θυμήσατε παλιές νοσταλγικές εποχές !! θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο πατέρας μου Γρηγόρης Λυμπερτάτος --Καραχρήστος το παρατσούκλι, ο καλφομάστορας, όπως τον προσφωνούσαν, ( έτσι τον ήξεραν όλοι ) είχε στο ραφτάδικό του, μαζί με αρκετά μαθητούδια, που εξελίχτηκαν μετά σε ραφτάδες που αναφέρετε, μαθήτρια την αδελφή μου Αφροδίτη και όταν έφυγε για το μεγάλο ταξίδι του προς το άγνωστο , η Αφροδίτη συνέχισε το ράψιμο ανδρικών παντελονιών .. Η Αφροδίτη Σκριμπόνη, σύζυγος του Βασίλη, συνεργάστηκε με τους ραφτάδες της εποχής εκείνης ,τον Γιώργο Παρδάλη, τον Νίκο Ντίνο , τον Κώστα Καραβασίλη ,έραβε το παλιακό παντελόνι με το ρεβέρ, την τσάκιση, τις πιέτες, τα ζωνάρια, τις φίντεςκαι τα κουμπιά μπροστά (όχι φερμουάρ) και η δουλειά της ήταν αναγνωρισμένη από όλους τους ραφτάδες - δάσκαλους της ραπτικής εκείνου του καιρού ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΡΑΨΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΘΗ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο