Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Στην εκπομπή ''Φάσμα'' στην ΕΡΤ NEWS αφιέρωμα-έρευνα στο πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών.


Στην εκπομπή ''Φάσμα'' στην ΕΡΤ NEWS αφιέρωμα-έρευνα στο πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών και τη λαθεμένη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας....

Κρατάμε τις σαφέστατες και τεκμηριωμένες θέσεις του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος με σοβαρότητα και ρεαλισμό ανέδειξε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Μάλιστα η πρόταση του για ελευθέρωση του παράκτιου μετώπου και συγκέντρωση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στην ανοικτή θάλασσα, με τήρηση της φέρουσας ικανότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είναι μία win win κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και για τον κλάδο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κρατάμε τον μεστό λόγο των ψαράδων (αδέλφια Αλευρά), για αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη θάλασσα, των ανθρώπων της θάλασσας που αυτοί ξέρουν τι συμβαίνει στα αλήθεια στη θάλασσα από αυτή τη δραστηριότητα και όχι τις ωραιοποιήσεις των δύο επιχειρηματιών κ.κ. Κ. Μπόκα και Β. Τσάρκου, που μας έκαναν να νιώσουμε ότι μάλλον δεν μιλάγανε για τον ίδιο τόπο.
Κρατάμε την σοβαρή επισήμανση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννη Κλαδά, ο οποίος παραδέχεται ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν, παραδέχεται τα σοβαρά προβλήματα όταν αυτές είναι στα ρηχά νερά, τα οποία το μέλλον δείχνει και ήδη γίνεται, ότι θα πάμε στην ανάπτυξη της δραστηριότητας στα ανοικτά νερά που θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα... ότι ακριβώς ζητάνε ο Δήμος Ξηρομέρου και οι κάτοικοι δηλαδή.
Ενημερώνουμε τους αναγνώστες του Blog μας, ότι το μοντέλο των ιχθυοκαλλιεργειών μακριά από τις ακτές στην ανοικτή θάλασσα, το εφαρμόζει ήδη η Κύπρος και η Τουρκία.
Το αίτημα λοιπόν για ελευθέρωση των ακτών από τα ιχθυοτροφεία και συγκέντρωση των μονάδων στην ανοικτή θάλασσα στις Κεντρικές και Νότιες Εχινάδες, είναι και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και είναι το μέλλον σύμφωνα και με την επιστημονική γνώση.
Κάποιοι θέλουν να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, να επιχειρούν με τα μέσα που επιχειρούσαν την δεκαετία του '90, με εγκαταστάσεις επί του αιγιαλού και σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμες με μπετά, να καταλαμβάνουν δαντελένιες ακτές, πανέμορφους κόλπους και παραλίες, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, να παίρνουν χρήμα άκοπο από επιδοτήσεις κρατικές και ευρωπαϊκές και από πάνω, συνέχεια να ζητάνε οικονομικές ενισχύσεις και βοήθεια από το Κράτος(!!!), λες και γίνεται τίποτα άλλο τόσα χρόνια εκτός από κόκκινα δάνεια, οικονομικές ενισχύσεις, χρεοκοπίες και αλλαγές ιδιοκτητών, να ζουν αυτοί καλά και οι τοπικές κοινωνίες να κόψουν το κεφάλι τους, να βλέπουν τις ακτές μέσα στην γλίτσα με κάθε λογής ρυπαντικά υλικά να κατακλύζουν το βυθό και τις ακτές σε αποστάσεις αρκετών ναυτικών μιλίων, να τελειώσουν οριστικά τους επαγγελματίες αλιείς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή:










mytikaspress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο