Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η Συνθήκη Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Άρθρο του Φώτη Μπρούμου.

Χαρίλαος Τρικούπης
 
Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η Συνθήκη Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Φώτης Μπρούμος
Δημοσιογράφος
Μέλος του Συλλόγου
Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων

Το ημερολόγιο έγραφε 1/13 Νοεμβρίου, όταν ο Μεσολογγίτης Πρωθυπουργός Ζηνόβιος Βάλβης, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις διπλωματικές ικανότητες του Χαρ. Τρικούπη, τον όρισε διαπραγματευτή της συνθήκης της Ένωσης με την Ελλάδα.

Αυτός αφού ορκοδότησε την 01 Νοεμβρίου 1863: "Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την πατρίδα και τον Συνταγματικό Βασιλέα των Ελλήνων, υπακουήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους και να διαχειρίζωμαι τιμίως και ευσυνειδήτως την εμπιστευθείσαν μοι δημόσιαν λειτουργείαν" ανεχώρησε δια το Λονδίνο.
 

Διαβάστε περισσότερα »



Η συνθήκη περιείχε πολλούς επαχθείς όρους, που είχαν επιβάλει η Αυστρία και η Τουρκία. Ο Χαρ. Τρικούπης ύστερα από αγώνα πολλών εβδομάδων και με τη συμπαράσταση του φίλου του Άγγλου φιλέλληνα Γλάδστωνος κατόρθωσε να ανατρέψει και να εξαλείψει αυτούς.
Έγινε η Ένωση "της Ηνωμένης Πολιτείας των Ιονίων Νήσων" όπως είχαν συγκροτηθεί και χαρακτηρισθεί με τη συνθήκη (24 Οκτ. - 05 Νοεμ. 1815) της Αυστρίας, Μ. Βρεταννίας, Πρωσσίας, Ρωσσίας και είχαν τεθεί υπό την προστασία της Αγγλίας και δημιουργήθηκε κράτος ανεξάρτητον, συνταγματικόν υπό την κυριαρχίαν της Α.Μ. του Βασιλέως Γεωργίου του Α' με εγγύηση των τριών Δυνάμεων.

Η συνθήκη αποτελείται από 10 άρθρα και μιλάει, όπως αναφέραμε, για την ακεραιότητα και ανεξαρτησία των νήσων, το εμπόριο, την ανεξηθρησκεία, αστική και πολιτική ισότητα, χορηγία προς τον Βασιλέα, υποχρεώσεις του Ελληνικού Κράτους, αποζημιώσεις και προνόμια ξένων. Ορίζει να επικυρωθεί μέσα σε έξι εβδομάδες και την υπογράφουν στο Λονδίνο την 17/29 ΜΑρτ. 1864 οι: Χαρ. Τρικούπης (Ελλάς), Ρώσσελ (υπ. Εξ. Αγγλίας), Βρούνωφ (πρ. Ρωσσία), DE LA TOUP D' AUVERGNE(Γαλλία).

Πρόκειται για μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Δυστυχώς δεν βρέθηκε στο τιμόνι της διαπραγμάτευσης σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, όπως στο συνέδριο του Βερολίνου(1878) ή όταν η Βουλγαρία προσάρτησε την Ανατολική Ρωμυλία(1885) ή στον ατυχή πόλεμο κατά της Τουρκίας το (1897).

Η ιστορία μας διδάσκει, ότι καλή είναι η στρατιωτική θωράκιση της χώρας, αλλά χρειάζεται ομόνοια και ικανούς διπλωμάτες (Τρικούπηδες) που να ασκούν την Εξωτερική Πολιτική. Οι Τρικούπηδες έκαμαν πολλά χρόνια διπλωμάτες(Πρέσβεις) και μετά ανέλαβαν το τιμόνι της διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο