Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Σε κρίσιμη φάση η κτηνοτροφία μας. -Απαιτούνται επειγόντως μέτρα στήριξης!


  Γράφει ο Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Μαθηματικός – Καθηγητής Πληροφορικής
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

 
Εκκινώ με τα λόγια δύο συμπατριωτών στην «Ύπαιθρο Χώρα».  
Βασίλης Σπυρόπουλος: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και ιδιοκτήτης επιχείρησης εμπορίας ζωοτροφών: «Τα περιθώρια κέρδους τουλάχιστον της δικής μου επιχείρησης δεν έχουν αυξηθεί. Είναι, όμως, σημαντικό να ειπωθεί ότι τα ακραία περιθώρια κέρδους, μακροπρόθεσμα θα βλάψουν και τις επιχειρήσεις των ζωοτροφών. Όταν οι κτηνοτρόφοι «σκάσουν» από την αύξηση του κόστους παραγωγής και αρχίσουν να σφάζουν τα ζώα τους, εμείς στο τέλος δεν θα έχουμε πού να πουλήσουμε τα προϊόντα μας».
 Πάνος Βαλασωτήρης, χοιροτρόφος από το Μεσολόγγι: «Προχθές, πήγα στον έμπορο που πηγαίνω κάθε εβδομάδα για να αγοράσω βήτες σίτου για τα ζωντανά μου. Μου λέει, τώρα το σαραντάκιλο από 9,5 ευρώ κάνει 11 ευρώ και θα ανέβει κι άλλο. Οι ζωοτροφές συνεχώς ανεβαίνουν κι εμείς πουλάμε στον χασάπη σταθερά στα 4 με 5 ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι ψησταριές είναι κλειστές και πουλάω τις μισές ποσότητες σε σχέση με πριν από την πανδημία. Μπορείτε να μου πείτε πώς θα επιβιώσω;».
Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που βιώνει σήμερα η κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι μας.
Bloomberg: Μόνο στο διάστημα μέσα Δεκεμβρίου – μέσα Ιανουαρίου, η  εμπορευματική τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε 27% και της σόγιας 22%. Η ομοβροντία των αυξήσεων έχει συμπαρασύρει το σύνολο των τιμών των προϊόντων (κριθάρι, βρόμη, σανό, τριφύλλι).
Κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Ουδεμία ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό σημειώνεται».. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν, πως το κόστος των ζωοτροφών αντιπροσωπεύει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής μιας κτηνοτροφικής μονάδας.
Επιπλέον αυτή η διαρκής κατάσταση αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, δημιουργεί εύλογη ανησυχία για αυξήσεις των τιμών του κρέατος στη λιανική αγορά. Μπορεί για το 2020 να εμφανίζουμε ως χώρα πλεόνασμα στα τρόφιμα, όμως αυτό οφείλεται στη μεγάλη πτώση του τουρισμού. Όταν επανέλθει έστω και στο 50%, τότε θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης με επί πλέον κόστος για τον τουρισμό που βρίσκεται ήδη σε προβληματική κατάσταση.
ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών): Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στην κατηγορία «Υπολείμματα βιομηχανίας τροφίμων και ζωοτροφών», το έλλειμμα είναι 358 εκ. € – ενώ μόνο το έλλειμμα για ζωοτροφές εκτιμάται στα  230 εκ. €, κυρίως λόγω της σόγιας».
Τέλος και για μα αναδειχθεί η κρισιμότητα της όλης κατάστασης, θυμίζω πως κατά την περίοδο των μνημονίων και μόνο για το χρονικό διάστημα 2013 - 2017, υπήρξαν οι παρακάτω μειώσεις κτηνοτροφικών προϊόντων:  

100.000 λιγότερα βοοειδή, μείωση 15%

290.000 λιγότεροι χοίροι, μείωση 28%

500.000 λιγότερα πρόβατα, μείωση 5% και

500.000 λιγότερες αίγες, μείωση 13%

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αδρανεί και πορεύεται χωρίς στρατηγική.
Δεν έχει εξαγγείλει ούτε ένα μέτρο στήριξης των Ελλήνων παραγωγών.
Δόθηκαν κάποιες μικρές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας της τάξης των 150 εκ. €, αλλά αυτές δεν σχετίζονται με το θέμα των ζωοτροφών και μάλιστα την ώρα που επιβλήθηκε τέλος στο αγροτικό diesel.
Είναι σημαντικό να στηριχθούν τώρα οι παραγωγοί, αλλά και να εξευρεθεί μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των ζωοτροφών.
Η δημιουργία ενός παρεμβατικού οργανισμού κεντρικά, εξασφάλισης μέσω προθεσμιακών συμβολαίων των τιμών των ζωοτροφών (futures), ώστε να εξισορροπούνται οι μεταβολές των τιμών τους, ενδεχομένως να είναι μια λύση που πρέπει να συζητηθεί. 
Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων μας ΤΩΡΑ και μακροπρόθεσμα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Μας αφορά όλους, ως πολίτες και ως καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο