Εξώφυλλο: «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» έργο, Θεόδωρου Βρυζάκη, 1858. |
Β Ι Β Λ Ι Ο Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Η
«ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΤΟ 1821 και με υπότιτλο, Ιερές Μορφές Ηρωικών Αγώνων», είναι το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας καθηγητή – συγγραφέα Χρήστου Σιάσου*.
Η έκδοσή του συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η εργασία του αυτή είχε δημοσιευθεί επί σειρά ετών στον έντυπο τύπο, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και στη Αθήνα. Δεν θα προσπαθήσουμε να κρίνουμε αυτό το έργο του αλλά να δείξουμε για άλλη μια φορά την άσβεστη αγάπη, τον ενθουσιασμό, το ζήλο για να πετύχει το καλύτερο και να γευτεί τη λαχτάρα της δημιουργίας, της χαράς της καρποφορίας και το ξεχωριστό μεράκι, που έχει ο συγγραφέας, να μας προσφέρει με υποδειγματική ευσυνειδησία ως αντίδωρο φιλίας ένα ακόμα πρωτότυπο και εξαιρετικό βιβλίο για τον τόπο μας. Είναι μια εργασία που μας δίνει ολοκληρωμένη την εικόνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Αιτωλοακαρνανία.
Στις 456 σελίδες του βιβλίου που είναι κοσμημένες με πλήθος από φωτογραφίες, πορτρέτα Αιτωλοακαρνάνων Οπλαρχηγών όπως, ο Φρούραρχος Μεσολογγίου Αθανάσιος Ραζηκότσικας, ο Νότης και ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Δημήτρης Μακρής, ο Αναστάσιος Μαγγίνας, ο Κίτσος Τζαβέλλας, ο Νίκος Στουρνάρης, ο Γιώργος Βαρνακιώτης, ο Πέτρος Ντόβας, ο Γρηγόρης Λιακατάς, ο Δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, το Σιδηρούν Αριστείο του Κώστα Κρήτα από τη Γουριά με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1844, πινάκες μεγάλων ζωγράφων της εποχής όπως, η «Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θ. Βρυζάκη, που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, «η Ντάπια του Φραγκλίνου» που κοσμεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου, «ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» του Λουδοβίκου Λιππαρίνι, «Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία μας» του Άρη Σέφερ, «η Ελευθερία οδηγεί το Λαό» του Ευγ. Ντελακρουά, «η Δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια» έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, «το Κρυφό σχολειό στην Αγία Παρασκευή στο Θέρμο» και άλλες. Το όλο έργο καλύπτει ιστορικά τρεις μεγάλες ενότητες.
Στη πρώτη ενότητα ο συγγραφέας μας αναφέρει για την συμβολή του Κλήρου πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα. «…Δεσποτάδες, καλόγηροι, κληρικοί, όρμησαν κατά του αλλόθρησκου, του αλλογενή κατακτητή, του Τούρκου. Άρπαξαν το Άγιο Δισκοπότηρο και το τουφέκι και βάδισαν αντάμα στα Άγια χώματα της Ιστορίας μας, στην Άγια Λαύρα, στην Αλαμάνα, στην Τρίπολη, στο Μεσολόγγι, στο Βραχώρι, στο Μακρυνόρος, παντού… Μοίραζαν μαζί με το μπαρούτι και αντίδωρο, σκόρπιζαν Πίστη και Ελπίδα…».
Στη συνέχεια αναφέρονται όλα τα μοναστήρια του Νομού μας που είχαν ενεργό συμμετοχή καθ’ όλη την προετοιμασία και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, καταθέτοντας συγχρόνως και την ιστορία του κάθε μοναστηριού. «…Μέσα από τα μοναστήρια και τα Κρυφά Σχολειά, οι ρασοφόροι κληρικοί αναμοχλεύανε στη στάχτη του σκλαβωμένου γένους τους σπινθήρες της πνευματικής φωτιάς που είχε ανάψει η φλόγα του Βυζαντίου. Το Κρυφό Σχολειό διατήρησε Θρησκεία και γλώσσα, ήθη και παραδόσεις, ήθος, ενότητα, αλληλεγγύη και την ελπίδα της λευτεριάς…», μας γράφει ο κ. Σιάσος.
Ακολουθεί με αλφαβητική σειρά η καταγραφή εκατοντάδων ονομάτων προγόνων μας με συνοπτική βιογραφική ιστόρηση για τον καθένα, στις μάχες που πολέμησε που σκοτώθηκε και τι η Πατρίδα του πρόσφερε μετά το θάνατό του.
Στην Τρίτη ενότητα του βιβλίου αναγράφονται όλοι οι Φιλέλληνες που ήρθαν από τη χώρα τους για να λάβουν μέρος στον αγώνα των Ελλήνων κατά του Τούρκου κατακτητή. Γράφοντας τα βιογραφικά τους, τον τόπο που πολέμησε και που σκοτώθηκε ο καθένας.
Περιμένοντας την νέα αυτή έκδοση του κ. Σιάσου, μέσα από την καρδιά μας να του ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να συνεχίσει να προσφέρει στην ιδιαίτερη Πατρίδα του, υλικά και πνευματικά, και όπως ο ίδιος γράφει στο συγκεκριμένο βιβλίο: «Όποιος εφονεύθη υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, ενυμφεύθη την αιωνιότητα, ενυμφεύθη την ιστορία, ενυμφεύθη το χρέος, ενυμφεύθη την Πατρίδα, ενυμφεύθη την Ελλάδα, ενυμφεύθη τη σημαία».
Σ.Σ.
*Χρήστος Γερ. Σιάσος
Ακολούθησε Ανώτερες σπουδές στην Αθήνα, παίρνοντας το Πτυχίο του Μηχανολόγου. Στη συνέχεια γίνεται Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε). Διορίζεται Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού.
Έχει συγγράψει πέραν των δεκαπέντε βιβλίων, της ειδικότητάς του, αλλά και βιβλία με ξεχωριστή θεματολογία αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ιδιαίτερη Πατρίδα του. Αρθρογραφεί σε Εφημερίδες, Περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, τοπικού, Αθηναϊκού και Εκκλησιαστικού τύπου, σχολιάζοντας θέματα καθημερινότητας, πολιτιστικά, λαογραφικά, εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και πάντα με θετική ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό. Για την αρθρογραφία του, έλαβε τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς και εφημερίδες.
Ευχόμαστε στον κ. Σιάσο, περιμένοντας την νέα αυτή έκδοσή του, καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο