Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ"


Το Καραμούζειο Γυμνάσιο Αστακού συμμετέχει στο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» (ΦΕΚ 2539/24-6-2020/τ.Β΄και 2847/13-7-2020/τ.Β΄). Η πιλοτική δράση εντάσσεται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των τριών τάξεων του γυμνασίου μας (μία ώρα εβδομαδιαίως).....

Φιλοσοφία του προγράμματος 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως φορέα υλοποίησης, εκπονεί πιλοτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» για την ένταξη νέων θεματικών στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, προκειμένου ιδίως να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων της ζωής (δεξιότητες του 21ου αιώνα). Στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εργαστηρίων θα αξιοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας σε όλους τους τύπους Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας (έχουν επιλεχθεί 218 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). 

Παράλληλα με την καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, η λογική του πιλοτικού προγράμματος εξυπηρετεί και έναν άλλο διττό σκοπό: 

- την ενίσχυση της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, με στόχο την πιο άμεση και ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην τάξη, 

- την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε μεθοδολογίες εργαστηριακής προσέγγισης της διδασκαλίας. 

Στοχοθεσία του προγράμματος 

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό. 

Οι δεξιότητες που καλλιεργούνται μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στους ακόλουθους 4 εργαστηριακούς κύκλους δεξιοτήτων: 

1. Δεξιότητες του νου 

2. ΜΙΤ: δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης 

3. Δεξιότητες ζωής 

4. Δεξιότητες μάθησης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο