Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Σπήλιος Λιβανός: ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



        Εορτάζουμε φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με την συμπλήρωση 80 χρόνων από το ιστορικό «ΟΧΙ» που είπε η πατρίδα μας στον ιταλικό φασισμό και στο γερμανικό ναζισμό.
 
Ένα όχι που απηχεί την προαιώνια θέση της πατρίδας μας υπέρ της Δημοκρατίας, υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας, υπέρ της Ελευθερίας.
Στην συμπλήρωση λοιπόν 80 ετών από το ιστορικό «Alors, c’ est la guerre», που είπε ο τότε Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς στον ιταλό Πρεσβευτή Γκράτσι, το μήνυμα για την αγάπη προς την πατρίδα παραμένει ισχυρό, παραμένει δυνατό, παραμένει επίκαιρο.
 
Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αλλά και υπόδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης και πίστης προς την πατρίδα από την πράξη του Παναγιώτη Κανελλόπουλου τις ημέρες εκείνες του 1940. Ενώ ήταν εξορία από το καθεστώς Μεταξά, μόλις έμαθε ότι η πατρίδα αντιμετώπισε τον θανάσιμο κίνδυνο δεν δείλιασε. Αμέσως έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας, στέλνοντας επιστολή στην κυβέρνηση που τον είχε εκτοπίσει, παρόλο που η κλάση του δεν είχε επιστρατευτεί λόγω ηλικίας. Έτσι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος βρέθηκε από εκτοπισμένος στην εξορία στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Αλβανία. Πολέμησε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, ιδεώδη για τα οποία αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή.
 
Το παράδειγμα αυτό του Παναγιώτη Κανελλόπουλου εξακολουθεί να ακτινοβολεί σήμερα και μας καθοδηγεί όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο