Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ενημέρωση σχετικά με την χθεσινή ενημερωτική συνάντηση μεταξύ Επιτροπής Αγώνα και δημοτικών συμβούλων, με τον Φορέα Διαχείρισης της υπό σύσταση Π.Ο.Α.Υ.


Ως μέλη της Επιτροπής Αγώνα βρεθήκαμε χτες το βράδυ στο Αστακό, στην συνάντηση που ζήτησε για ενημέρωση, ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας με την Επιτροπή Αγώνα και τους δημοτικούς συμβούλους.....
Η Επιτροπή Αγώνα δια του Δημάρχου και των μελών της που τοποθετήθηκαν, ζήτησαν: 

Στο παραλιακό κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου από Αστακό έως Μύτικα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, χωρίς ούτε ένα νέο κλουβί ιχθυοκαλλιέργειας από υφιστάμενη μονάδα, νέα ή μετεγκατάσταση από την ίδια Π.Α.Υ ή άλλη. 

Να μην χωροθετηθεί η συγκεκριμένη παράκτια ζώνη ως Π.Ο.Α.Υ., αλλά ως μεμονωμένες σημειακές μονάδες, όπως προβλέπει άλλωστε και το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών στο άρθρο 6. 

Δηλαδή με λίγα λόγια οι παραγωγικές ζώνες της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. που καταλαμβάνουν 25.977,98 στρέμματα και οι ζώνες υδρανάπαυσης 15.202,39 στρέμματα, σύνολο 41.180,37 στρέμματα, από αυτές να βγουν έξω από την προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. τα 6.744,23 στρέμματα των παραγωγικών ζωνών Π5, Π6, Π7, Π9 και Π10 και τα 4.195,65 στρέμματα των συνοδών υδραναπαύσεων, σύνολο 10.939,88 στρέμματα και να μείνουν τα 30.240,49. Δηλαδή ζητήθηκε να αφαιρεθεί το 1/4 της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. και όλα αυτά τα νούμερα είναι από την μελέτη που πέρασε τον Φεβρουάριο του 2019 από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επί της ίδιας μελέτης συζήτησε ο Δήμαρχος και η Επιτροπή Αγώνα, στην συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ κ. Δαμανάκη, όταν επισκέφτηκαν πριν 1,5 μήνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πάνω σε αυτά τα νούμερα που έχουν οι πίνακες και δείχνουν οι χάρτες της μελέτης τους, συζήτησαν ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα με τον υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου. 

Όλα αυτά τα λέμε, γιατί παρακάτω θα σας αναλύσουμε το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε από τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης και τον μελετητή, που ήρθαν να ενημερώσουν, αλλά δεν μας έδειξαν τίποτα. 




Άρθρο 6 χωροταξικού ιχθυοκαλλιεργειών. 

«Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.): Θαλάσσιες περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, εντός των οποίων χωροθετούνται μονάδες σε α) οργανωμένους υποδοχείς, με τη μορφή Π.Ο.Α.Υ., β) Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (Π.Α.Σ.Μ). και γ) μεμονωμένα. 

Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.): Θαλάσσιες εκτάσεις εντός Π.Α.Υ., οργανωμένες κατά την έννοια του άρθρου 10 του Ν. 2742/1999, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, εντός των οποίων η συνολική έκταση μίσθωσης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας της ΠΟΑΥ, ανεξαρτήτως εκτρεφόμενου είδους, είναι μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων. 

Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (Π.Α.Σ.Μ.): Θαλάσσιες εκτάσεις εντός Π.Α.Υ., στις οποίες αναπτύσσονται μέχρι πέντε μονάδες υδατοκαλλιέργειας. Η συνολική μισθωμένη έκταση των μονάδων για το σύνολο των εκτρεφόμενων ειδών είναι κατ’ ανώτατο 100 στρέμματα, ενώ η απόσταση μεταξύ των μονάδων είναι από 500μ έως δύο (2) χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο, μετρούμενο σε ευθεία. Οι Π.Α.Σ.Μ. αποτελούν μεταβατική κατάσταση πριν τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. 

Μεμονωμένη ή Σημειακή μονάδα: Μονάδα θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας εντός ή εκτός Π.Α.Υ. για την οποία ισχύουν κατά περίπτωση ειδικοί περιορισμοί και όροι ως προς την έκταση, τη δυναμικότητα και την απόστασή της από άλλες μονάδες, από όρια ΠΟΑΥ και από την πλησιέστερη μονάδα σε ΠΑΣΜ». 



Τι ανακρίβειες ακούσαμε λοιπόν από τον εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης και τον μελετητή, που πραγματικά νιώσαμε ως άνθρωποι ανεξαρτήτου επιπέδου μόρφωσης, να υποτιμάτε επί 4 ώρες η νοημοσύνη μας, διαβάστε: 

1. Ότι τα νούμερα που αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, μέσα από την μελέτη την δική τους, που πέρασε από Περιφέρεια το 2019 και τον Σεπτέμβριο 2020, αυτή είχανε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρόσφατη επίσκεψη της Επιτροπής Αγώνα, δεν είναι αυτά και ότι είναι άλλα, γιατί λέει η μελέτη έχει αναθεωρηθεί από το 2015 και άλλαξε. Η μελέτη η δική τους λέει για ολόκληρη την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, για δέκα παραγωγικές ζώνες Π1 έως Π10 των 25.977,98 στρεμμάτων. Αυτοί είπαν για ένα νούμερο 16.000 στρέμματα. Ρωτήθηκαν που είναι αυτή η μελέτη η αλλαγμένη με αυτό το νούμερο, μας είπαν αναρτημένη στο Υπουργείο. Εύστοχα ο κύριος Φραίμης ρώτησε: «Πείτε μας να μπούμε να την δούμε και εμεί ή δείξτε την μας τώρα». Ο μελετητής και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, παρότι υπήρχε λαπτοπ και υπήρχε και προβολέας, δεν έκανε τον κόπο να μας δείξει την αλλαγμένη μελέτη, με τα σωστά νούμερα, με τους σωστούς χάρτες που εμείς κάνουμε λάθος και είμαστε ανημέρωτοι, μονίμως επαναλάμβανε δεν είναι αυτά τα νούμερα, δεν είναι αυτοί οι χάρτες, αλλά να τα δείξει επί τόπου για να μας πείσει δεν το έκανε. Όπως είπε και σε υψηλό τόνο ο Δήμαρχος στον εκπρόσωπο του Φορέα, αυτούς τους πίνακες, τα νούμερα και τους χάρτες δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας, είναι στην δική σας μελέτη. 

2. Ακούστηκε το άκρως εξωφρενικό, ότι είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να γίνει Π.Ο.Α.Υ. και μάλιστα να μετατραπεί όλη η Π.Α.Υ., ολόκληρη σε Π.Ο.Α.Υ.!!! Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα από τον μελετητή η λέξη μετατροπή της Π.Α.Υ. σε Π.Ο.Α.Υ.!!! Αυτό είναι μεγάλη ανακρίβεια, δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο τέτοιο πράγμα για μετατροπή, ο νόμος μιλάει συγκεκριμένα για χωροθετήσεις εντός της Π.Α.Υ. και συγκεκριμένα στο άρθρο 6 του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών (υπάρχει παραπάνω), αναφέρει ότι εντός Π.Α.Υ. μπορούν να χωροθετηθούν 3 πράγματα: 

α. Π.Ο.Α.Υ. 

β. Π.Α.Σ.Μ 

γ. Μεμονωμένες. 

3. Ακούστηκε από τον εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης, ότι η διαδικασία τηρήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία, όλα γίνανε καλά και φανερά και γενικώς επικαλούταν με θέρμη τον νόμο. Σε σχετική ερώτηση του Δημάρχου όμως, παραδέχτηκε ενώπιον 50 παρευρισκόμενων, ότι δέχεται ότι οι μονάδες παραβιάζουν τις άδειες τους όσον αφορά τα καταλαμβανόμενα στρέμματα, με την ανοχή του Κράτους όπως τόνισε. Δηλαδή για να το κάνουμε κατανοητό, κάποιες δραστηριότητες που για να εγκατασταθούν σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο, με κάποιες Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) από την Ελληνική Πολιτεία, ώστε να υπάρχει μέριμνα για την προστασία του Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της θάλασσας που χρησιμοποιούν και οι πολίτες, ακούστηκε ότι αυτό παραβιάζεται. Για πόσο χρόνο αναρωτιόμαστε εμείς; Για πόση έκταση; Με τι επιπτώσεις στο Περιβάλλον; 

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Περιβάλλον προστατεύεται με διάταξη του Συντάγματος και η υποβάθμιση του είναι σοβαρότατο παράπτωμα για την Πολιτεία, επιφέρει σοβαρές συνέπειες για όσους το πράττουν. Εδώ λοιπόν αναδύονται κάποια σοβαρά θέματα για το άμεσο μέλλον. 

Επίσης μετά από αυτή την δημόσια τοποθέτηση, γεννάται και ένα άλλο θέμα, ότι ο Δήμος Ξηρομέρου λογικά θα πρέπει να χάνει ένα υπολογίσιμο ποσό από τα μισθώματα που από τον νόμο εισπράττει, μιας και τα πραγματικά στρέμματα είναι περισσότερα από τα αδειοδοτημένα και κάποιοι που ξέρουν καταστάσεις μιλάνε για πολύ περισσότερα και για πάρα πολλά χρόνια. 

4. Και το πιο εξωφρενικό που ακούστηκε είναι το εξής, ότι στις 10 παραγωγικές ζώνες που προβλέπει η δική τους μελέτη της Π.Ο.Α.Υ., συνολικής έκτασης των 10 παραγωγικών ζωνών 25.977,98 στρεμμάτων, οι οποίες οριοθετούνται με συντεταγμένες, η έκταση των κλωβών δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.842,40 στρέμματα, ενώ η υφιστάμενη κατάσταση είναι 1080,94 στρέμματα. Προσωπικά εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο και το ρώτησα. «Δηλαδή εσείς αύριο ως Φορέας Διαχείρισης, δεν μπορείτε να κάνετε μία άλλη μελέτη που να προτείνει αυξήσεις και επεκτάσεις;» Η απάντηση που εγώ κατάλαβα είναι, ότι δεν αποκλείεται, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει. 

Άρα λοιπόν η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στο συγκεκριμένο παράκτιο κομμάτι, κατά την γνώμη μου κλειδώνει την περιοχή για το μέλλον και μόνο αυξήσεις και προσθήκη νέων κλωβών θα υπάρχουν και τίποτα άλλο. Επίσης σε ζώνες που θα είναι χωροθετημένες ως Π.Ο.Α.Υ., δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ κανένας να ενδιαφερθεί να κάνει κάποια τουριστική επένδυση είτε κάπου δίπλα γειτονικά, πολύ περισσότερο στο ίδιο σημείο. 

5. Επίσης έγινε μία πολύ εύστοχη ερώτηση από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Λευτέρη Μάντζαρη, προς τον εκπρόσωπο της Π.Ο.Α.Υ. τον κ. Τουρελιά, ο οποίος νωρίτερα μίλησε για πολλά λάθη στο παρελθόν στην χωροθέτηση των μονάδων, για άναρχη τοποθέτηση, όπου ήθελε ο καθένας ζήταγε ίδρυση μονάδων και η Π.Ο.Α.Υ. έρχεται να βάλει τάξη και να οργανώσει αυτά τα θέματα και να τα λύσει. Ο κ. Μάντζαρης ρώτησε λοιπόν: «Καλά στην Π.Ο.Α.Υ που προτείνετε, από αυτές τις άναρχες χωροθετημένες μονάδες όπως μας είπατε, καμία δεν αφήσατε απ' έξω από την Π.Ο.Α.Υ. ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και το άναρχο που μόλις εσείς ο ίδιος αναφέρατε, ώστε να υπάρξει μία συγκέντρωση τους στην προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ και να επέλθει μία τάξη και μία καλύτερη οργάνωση;» 

Η απάντηση καμία..., σιωπή. 



Συμπερασματικά: Το αίτημα του Δήμου Ξηρομέρου, της Επιτροπής Αγώνα και των τοπικών κοινωνιών ήταν σαφές και συγκεκριμένο: Στο παραλιακό κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου από Αστακό έως Μύτικα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, χωρίς ούτε ένα νέο κλουβί ιχθυοκαλλιέργειας από υφιστάμενη μονάδα, νέα ή μετεγκατάσταση άλλης μονάδας από την ίδια Π.Α.Υ ή άλλη. 

Να μην χωροθετηθεί η συγκεκριμένη παράκτια ζώνη ως Π.Ο.Α.Υ., αλλά ως μεμονωμένες σημειακές μονάδες, όπως προβλέπει άλλωστε και το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών στο άρθρο 6. 

Η κοινωνία έχει πλέον ενημερωθεί για το θέμα και αν ο μη γένοιτω ο Φορέας Διαχείρισης, δεν κάνει πίσω μόνο στο 1/4 της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ., που αφορά το παράκτιο κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου, που στο πενταετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπεται για τουριστική ανάπτυξη, θα ακολουθήσουν όλες οι ενέργειες για να σταματήσει και θα σταματήσει. Τα 3/4 της Π.Ο.Α.Υ. που απομένουν τους αρκούν. 

Ο Φορέας Διαχείρισης που είναι και οι ίδιοι οι μέτοχοι, ας σκεφτούν με λογική και σύνεση να καθίσουν να βρουν τον κοινό τόπο με τις τοπικές κοινωνίες και το δίκαιο αίτημα να αφήσουν το 1/4 από την προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. έξω να ικανοποιηθεί. Τα 3/4 τους φτάνουν. Η εποχή που κάποιος τα παίρνει όλα και φεύγει πέρασαν. Το 1/4 της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. θα πρέπει να κοπεί. 

Σας επισυνάπτουμε το ψηφιακό αρχείο, όλων των εύστοχων ερωτήσεων που κατατέθηκαν με την χρήση προβολέα από τον Δήμαρχο, που κατά την γνώμη μας δεν δόθηκε καμία απάντηση επί της ουσίας, παρά μόνο υπεκφυγές (δείτε εδώ). Οι τελευταίες 7 διαφάνειες δεν πρόλαβαν να παίξουν, γιατί ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης, αποχώρησε θυμωμένος και η συνάντηση έλαβε ξαφνικά τέλος. 

mytikaspress.

5 σχόλια:

  1. Η Υπόθεση της ΠΟΑΥ δεν είναι θέμα 2-3 ανθρώπων Ποιος έβγαλε αυτή την ανακοίνωση ???? υπήρχε συννενόηση μεταξύ των μελών της επιτροπής αγώνα ??? Υπήρξε ενημέρωση στα απόντα μέλη της επιτροπής αγώνα για τις θέσεις των ιχθυοκαλληργητων ??? Όχι φυσικά , φαίνεται ότι 2-3 μέλη παίρνουν πρωτοβουλιες χωρίς την έγκριση των υπολοίπων μελών. Λυπαμαι αλλά αν συνεχίσουμε έτσι θα υπάρξει διάλυση της επιτροπής αγώνα . Παρακαλώ να δημοσιευτεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Κ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΙΣΤΕΨΑ ΟΤΙ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ... ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΑΛΛΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΕΚΔΙΩΞΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ), ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ, ΜΑΡΑΣΜΟΣ, ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΕΡΗΜΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δλδ οσοι κατοικοεδρεύουν στα χωριά Βόνιτσα, Ζαβέρτα, Κατούνα, Αστακό,
      εχουν προοδευτικό σκεπτικό ?

      Διαγραφή
  3. Προς 7.11
    Μην παραπληροφόρησης
    Η ενημέρωση δεν είναι της επιτροπης..
    Η επιτροπή καλά τα πάει και δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεχυθηκαν τα ταισμενα παπαγαλακια της τσιπουρας να σπειρουν ζιζανια
    Τρωτε καλα εις βαρος ολων
    Βγειτε με ονομα και υπογραφες αν τολματε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο