Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Σύσκεψη της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου.



       Με μεγάλη συμμετοχή  και κατάθεση σημαντικών  προτάσεων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων  τα όποια επιδεινώθηκαν μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι προσκεκλημένοι εκπροσωπούσαν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής (εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών), τις Δημοτικές και Τοπικές  Κοινότητες του Δήμου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αιτωλ/νιας, το  ΓΕΩΤΕΕ, τον Σύνδεσμο Γεωπόνων Αιτωλίας και Ακαρνανίας κλπ.

Κατά την έναρξη των εργασιών ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εκ μέρους του Δήμου μετά την επιδημία του κορωνοϊού προκειμένου να στηριχθούν οι  επιχειρηματίες, οι εμποροι και  οι παραγωγοί  του Αγρινίου.  «Η ανάδειξη και στήριξη της αγροτικής μας παραγωγής παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής. Ως μία πράξη συλλογικής ευθύνης στηρίζουμε  τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τους παραγωγούς μας. Στην προσπάθεια μας να κινητοποιήσουμε την κοινωνία δημιουργήσαμε μια ενημερωτική καμπάνια για τη σημασία κατανάλωσης των προϊόντων μας. Καλούμε τους συμπολίτες μας να  υποστηρίξουν την προσπάθεια που κάνουν οι ντόπιοι παραγωγοί και όλοι μαζί να αναδείξουμε τα ποιοτικά προϊόντα  που παράγονται στην περιοχή μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου.
Στη συνέχεια ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπυρίδων Φλώρος περιέγραψε τα ειδικότερα προβλήματα του αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου ενώ έδωσε έμφαση στην μεγάλη συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία και όχι μόνο.
Ακολούθησε η εισήγηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου Ελένης Πετρούλα με θέμα τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του Τμήματος ενώ στη συνέχεια υπήρξε ένας εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν τα προβλήματα που αναφέρονται στη  διάθεση και την προώθηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής (βρώσιμες ελιές, ελαιόλαδο, φράουλες, αμνοερίφια κλπ), η αγροτική οδοποιία, η χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η λειτουργία των ΤΟΕΒ κλπ.
Ακολούθησε η κατάθεση μιας σειράς  χρήσιμων και υλοποιήσιμων   προτάσεων  για όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας (καλλιέργεια, εκτροφή-επεξεργασία-διάθεση) αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν μεταξύ των επί μέρους θεσμικών φορέων.
Οι εργασίες της σύσκεψης ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση μιας δέσμης σημαντικών και καινοτόμων προτάσεων από τον  αρμόδιο Αντιδήμαρχο  Σπ. Φλώρο. Ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργία εκθετηρίου-πωλητηρίου τοπικών αγροτικών προϊόντων στο κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς και η προβολή τους στην ιστοσελίδα του Δήμου, η στενή συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η διερεύνηση της προοπτικής πιστοποίησης προϊόντων σε ΠΟΠ, ΠΓΕ, η αναβίωση της γεωργικής έκθεσης, η δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Αγροτών σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Αγρινίου.
Συντονίστρια της συζήτησης και των διαδικασιών που ακολούθησαν ήταν η Διευθύντρια της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Χριστίνα Τσιχριτζή, η οποία στο τέλος της συζήτησης τόνισε την διαθεσιμότητα του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής για την υλοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων που αναφέρονται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του Δήμου.
Τις εργασίες της σύσκεψης τίμησαν με την παρουσία τους και τον παρεμβατικό τους λόγο ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος,  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας, Πετρόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Καλλίμορφος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, Καραπαπά Βασιλική, πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Αιτωλίας και Ακαρνανίας,  Κοντογιάννης Γεώργιος εκπρόσωπος της ΠΟΓΕΔΥ, Γούδας Μιχαήλ, Γραμματέας του ΔΣ της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης,  Βέρρας Σταύρος, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας,  Βλάχος Σάββας, Αν. Δ/ντης ΔΑΟΚ, πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, υπηρεσιακοί παράγοντεςκλπ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο