Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ξεκινούν στα Καλάβρυτα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό του γένους

       Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, θα ξεκινήσουν στα Καλάβρυτα το Σάββατο 8 Αυγούστου με την συναυλία υπό το τίτλο «Πέτα Ψυχή» η οποία παρουσιάζεται στα Καλάβρυτα, από την Συμφωνική Ορχήστρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, με έργα, εμπνευσμένα από τα τραγούδια των Κλεφτών και Αρματολών, μπροστά από το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν συμφωνικά έργα του μεγάλου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση.

Σχετική ενημέρωση έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας,  Αθ. Παπαδόπουλος από  κοινού με εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Ανδρέα Φίλια και τον  πρόεδρο του ΕΑΠ καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι η περιοχή των Καλαβρύτων, τόπος όπου προέρχονται μεγάλες οικογένειες οπλαρχηγών και αγωνιστών, τόπος όπου βρίσκεται η κοιτίδα από την οποία ξεπήδησε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του ’21 -αλλά αποτελεί παράλληλα και την σημαντικότερη μαρτυρική πόλη της χώρας, κατά την περίοδο της Κατοχής 1940 έως 1944- θα ανοίξει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Δυτική Ελλάδα 2021».

«Η συναυλία θα διεξαχθεί στη θέση που της αρμόζει, στα Καλάβρυτα, έναν τόπο ιστορικό, έναν τόπο συμβολικό, γνωστό στην ανθρωπότητα για τις θυσίες του αγώνα για ειρήνη και ελευθερία, σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια ακόμη μεγάλη αναγνώριση και αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία προετοιμάστηκε εδώ και καιρό μετά και από συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος εκτίμησε κατά την παλαιότερη συνάντησή μας ότι η Δυτική Ελλάδα διαθέτει δύο μεγάλες φλόγες, των Καλαβρύτων και της Ι.Π. Μεσολογγίου» τόνισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Φίλιας, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση είναι καρπός της συνεργασίας της Περιφέρειας, του Δήμου Καλαβρύτων και του ΕΑΠ και εντάσσεται στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, έως και τα τέλη του 2021 σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Η συναυλία έχει ενταχθεί στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων για το Καλοκαίρι Πολιτισμού στα Καλάβρυτα που συνδιοργανώνουν η ΔΗΚΕΚ (Δημοτική και Κοινωφελής Επιχείρηση Καλαβρύτων) και ο Δήμος Καλαβρύτων.

Θα προηγηθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου συναυλία για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με το έργο του Δ. Τσακνή «Ειρήνη», ώρα 9:00 μμ. με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε θεατρική απόδοση της Αννα Μονογιού. Τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Τάσος Συμεωνίδης.

Στη συναυλία του Σαββάτου θα συμμετάσχουν στο Πιάνο η Έλενα Φέντκο, η υψίφωνος Λένα Σουρμελή ενώ τη διεύθυνση της Ορχήστρας θα έχει η Φαίδρα Γιαννέλου.

Την Καλλιτεχνική Επιμέλεια της συναυλίας θα έχει ο μουσικός του Ε.Α.Π. Ιωάννης  Αναγνωστόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο