Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


Νεκτάριος Φαρμάκης: «Παραμένουμε σε διαρκή επιφυλακή, πρώτη προτεραιότητα η προστασία του τόπου μας»
Η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την εκδήλωση αλλεπάλληλων πυρκαγιών, από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 23 Ιουλίου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και ο εκ νέου συντονισμός, λόγω των προγνώσεων για άνοδο της θερμοκρασίας εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ήταν το αντικείμενο της υπηρεσιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 στον Πύργο Ηλείας υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε αποτίμηση της κατάστασης, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο τριήμερο, σε ώρες υψηλού κινδύνου, κοντά σε οικισμούς αλλά και σε αγροτοδασικές και δυσπρόσιτες περιοχές, το γεωγραφικό ανάγλυφο των οποίων δυσκόλεψε ιδιαίτερα το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων. Η άμεση κινητοποίηση ωστόσο, όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και αρχών, που βρίσκονταν σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία, είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές και να μην κινδυνεύσουν πολίτες και οικισμοί. Αναγνωρίστηκε πάντως από όλους, η καθοριστικής σημασίας συνδρομή των εναέριων μέσων αλλά και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, όπως επίσης των εθελοντικών ομάδων.
 

Στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης, τονίστηκε η ανάγκη, όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, να παραμείνει σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου, δεδομένων των προγνώσεων για την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορούν να ευνοήσουν την εκδήλωση και ταχεία εξάπλωση πιθανής πυρκαγιάς. Η επαγρύπνηση των Προέδρων και μελών των Τοπικών Συμβουλίων σε όλες τις Κοινότητες, είναι το πρώτο ζητούμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής επικοινωνία και συνεργασία όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκονται και οι Εθελοντικές Ομάδες που λειτουργούν σε όλους τους δήμους, για τις οποίες μάλιστα εξετάζονται λύσεις στήριξης και ενίσχυσης του σημαντικού και αποτελεσματικού που επιτελούν, τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή πυρκαγιών, αφού είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις περιοχές ευθύνης και δράσης τους.
Εξάλλου, ιδιαίτερα βαρύτητα - τονίστηκε ότι - πρέπει να δοθεί στην διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να απέχουν από κάθε είδους αγροτικές εργασίες, από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και παράλληλα, να ενημερώνουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή ύποπτα οχήματα σε δασικές περιοχές.
Εκ μέρους των αιρετών εκφράστηκαν ευχαριστίες προς το Πυροσβεστικό Σώμα για την άοκνη προσπάθεια του για την προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών. Ευχαριστίες που ανταποδόθηκαν για την καλή συνεργασία στην διαχείριση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Ηλεία.
την σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας, συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Νίκος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος. Κλήθηκαν επίσης και συμμετείχαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, δήμων της Ηλείας, οι Προϊστάμενοι Πολ. Προστασίας της ΠΔΕ και της Π.Ε Ηλείας και  εκπρόσωποι των Δασαρχείων Πύργου και Ολυμπίας.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης, δήλωσε: «Στις κρίσιμες ώρες που πέρασαν, αποδείχθηκε για άλλη μία φορά η επιχειρησιακή επάρκεια των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και η δύναμη της καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και το σύνολο των φορέων. Και θέλω να διαβεβαιώσω πως όλοι θα παραμείνουμε σε διαρκή επιφυλακή, άγρυπνοι φρουροί του τόπου μας και των ανθρώπων του, στην πρώτη γραμμή της μάχης, κάθε φορά που θα απαιτηθεί. Η διαφύλαξη του φυσικού αλλά και του οικιστικού περιβάλλοντος, αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο