Βασική προϋπόθεση για την χορήγηση των τριών επιδομάτων αυτό του παιδιού, της στέγασης και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί η επαρκής φοίτηση του παιδιού στο σχολείο.
Το μέτρο που χαρακτηρίζεται αναπτυξιακό, κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και συντελεί στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου είχε θετική αποδοχή στην επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας για το επίδομα γέννας 2.000 ευρώ. Σύμφωνοι με τη διασύνδεση της χορήγησης επιδομάτων και της επαρκούς φοίτησης όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Συνήγορος για το Παιδί......
Σύμφωνα με την Υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η χορήγηση του επιδόματος γέννησης, είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση – όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα και την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών – διαμορφώνουν μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Η Υφυπουργός Εργασίας συγκεκριμένα τόνισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προηγούμενη σχετική ρύθμιση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εντοπίσει μόνο 40 περιπτώσεις σχολικής διαρροής στο δημοτικό, όταν τα παιδιά που δεν παρακολουθούσαν ανέρχονταν στα 2.300».
Για το θέμα των οργανωμένων δομών στους δήμους που θα επιτρέψουν στις μητέρες να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρχουν εξελίξεις από την κυβέρνηση σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.
Τέλος, με το Νομοσχέδιο, θεσπίζεται η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα ως η ημέρα καταβολής των επιδομάτων, ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου, θωρακίζει πρωτίστως την αξιοπρέπεια των δικαιούχων που δεν θα αναγκάζονται στο εξής να τηλεφωνούν κάθε μήνα στις υπηρεσίες για να μάθουν πότε θα καταβληθούν τα επιδόματά τους, καθώς επίσης θα είναι σε θέση να προγραμματίζουν καλύτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό και για τις δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα η Υφυπουργός δήλωσε: «Δεν μπορεί τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η γενική διεύθυνση Πρόνοιας και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Εργασίας, και πολλές φορές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πασχίζουν να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι πόροι. Πρέπει να γίνουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, ακόμα και εάν η υφυπουργός δεν θα βγαίνει κάθε μήνα τέσσερις φορές στα ΜΜΕ να λέει ότι πληρώνουμε το ένα ή το άλλο επίδομα».
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο