Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Παρουσιάστηκε στην ΑΘΗΝΑ το νέο βιβλίο του Γεώργιου Β. Παπανικολάου με τίτλο: «Ο Θέρμιος Συνταγματάρχης Αριστείδης Κουβέλης. Θέρμο 1868 –Δράμα 1919» - [ΦΩΤΟ]







Απο MPAMPINH IN 

                Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, με μεγάλη επιτυχία η τεκμηριωμένη και μεστή περιεχομένου παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και ερευνητή Γεώργιου Β. Παπανικολάου με τίτλο «ο Θέρμιος Συνταγματάρχης Αριστείδης Κουβέλης. Θέρμο 1868 – Δράμα 1919». Η παρουσίαση έγινε στη «Στοά του Βιβλίου» Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, με συνδιοργανωτές το Δήμο Θέρμου και την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία.......



Το βιβλίο παρουσίασαν:
-Ο Γιάννης Β. Καρύτσας συγγραφέας, ποιητής και δοκιμιογράφος.
-Ο Ταγματάρχης (ΠΒ) Ιωάννης Μπόγρης
-και ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Χατζής.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν: ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας και ο εκπρόσωπος της Εταιρείας "Φίλοι του Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου" κ. Μάκης Καλπογιαννάκης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός.

             Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά Βασίλειος Πόπης, ο πρώην Υπουργός κ. Χρήστος Βερελής, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ταξίαρχος Παναγιώτης Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ο Αντ/δρος της ΑΙΠΟΕ κ. Μιχάλης Κοτίνης, ο Αντ/δρος της ΠΑΝΣΥ κ. Δημήτρης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Δημήτρης Στεργίου, ο πρόεδρος των Γαβαλιωτών Αθήνας κ. Άρης Σουφλής, η Ταμίας του Συλλόγου των εν Αθήναις Θερμίων Βιβή Κουτσοκώστα, ο επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντ/γος ε.α. Νικόλαος Κολόμβας, ο Αντ/γος ε.α. Ιωάννης Μπούρος, ο Αντ/γος ε.α. κ. Χρήστος Κ. Μπίκας, ο Υποσ/γος ε.α. κ. Δημήτριος Διαλέτης, ο συγγραφέας κ. Μήτσος Κασόλας, ο συγγραφέας κ. Διονύσιος Μπερερής, ο εκδότης της "Αιτωλοακαρνανικής" κ. Χρυσόστομος Πατούλας, ο Δημοσιογράφος κ. Μάκης Εξαρχόπουλος, ο Χριστόφορος Ευθυμίου εκπρόσωπος Πανηπειρωτικής καθώς και πλήθος Θερμίων που πάρα το κρύο προσήλθαν να ακούσουν και να μάθουν για τον ήρωα συμπατριώτη τους Αριστείδη Κουβέλη.
            Παράλληλα με την παρουσίαση του Βιβλίου λειτουργούσε και έκθεση Βιβλιογραφίας και τεκμήριων, όπως έγγραφα, εφημερίδες, καρτ-ποστάλ, μετάλλια, φωτογραφίες κ.α. που περιέχονται στο εκδοθέν βιβλίο και αφορούσαν την ηρωική πολεμική πορεία του Κουβέλη, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 έως το 1919 που πέθανε, προερχόμενα από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.
             Όσοι προσήλθαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο από τα πολλά εύγευστα τοπικά προϊόντα του Θέρμου, το ωραίο του κρασί και την εξαιρετική ραβανί του.
         Το εκ 200 σελίδων βιβλίο, σε μεγάλο σχήμα μπορεί να το προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος από το Βιβλιοπωλείο "Λέξη και Εικόνα" στη Θεσσαλονίκη και στο τηλέφωνο: Θεολόγος Ηλιάδης: 6978838891

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
Γεννήθηκε στο Θέρμο (Κεφαλόβρυσο τότε) το 1868
-Γιος του Δήμαρχου Θέρμου Γεώργιου Κουβέλη και εγγονός του πολέμαρχου χιλίαρχου Αντώνιου Κουβέλη. Κατετάγη ως εθελοντής στο "Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον" στην Κέρκυρα το 1884, σε ηλικία 16 ετών.
-Ονομάζεται Ανθυπολοχαγός το 1895 και με το βαθμό αυτό παίρνει μέρος στον πόλεμο του 1897 ως διοικητής λόχου. Προβιβάζετε σε Υπολοχαγό το 1904.
-Το 1907- 1908 αποσπάται στην Κρήτη, όπου συμβάλει τα μέγιστα στην οργάνωση του πρώτου στρατού της Κρήτης, της Κρητικής Πολιτοφυλακής.
-Το 1908 προάγεται σε Λοχαγό α’ τάξεως και το 1910 σε Λοχαγό β’ τάξεως.
-Το Σεπτέμβριο του 1912 αποσπάται στο Φρουραρχείο Αθηνών από το 1ο Σύνταγμα Πεζικού που υπηρετεί για την εκπαίδευση των επιστράτων που σε μερικούς μήνες θα φέρουν τις μεγάλες νίκες των Βαλκανικών Πολέμων.

Ο ίδιος πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 ως διοικητής του ΙΙΙ Τάγματος του 1ου Συντάγματος Πεζικού της 2ας Μεραρχίας που διοικεί ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καλλάρης.
-Έλαβε μέρος στις μάχες της Ελασσόνας, του Σαρανταπόρου, των Γιαννιτσών και στην υπερφαλάγγιση και κατάληψη της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1912.
-Εκεί ωστόσο που έγραψε τις πιο λαμπρές πολεμικές του σελίδες είναι στην κατάληψη και απελευθέρωση της Χίου, όπου το ΙΙΙ Τάγμα που διοικεί αποβιβάζεται πρώτο στον όρμο "Κοντάρι" της Χίου στις 11 Νοεμβρίου 1912 και καλύπτει την αποβίβαση του υπολοίπου στρατεύματος. Κατά τις επιχειρήσεις στις 14 – 15 Νοεμβρίου 1912, καταλαμβάνει με νυχτερινή καταδρομική επιχείρηση το όρος Αίπος όπου και τραυματίζεται. Προτείνεται για προαγωγή επ’ανδραγαθία από τον διοικητή του Συνταγματάρχη Νικόλαο Δελαγραμμάτικα.
-Το Φεβρουάριο του 1913 βρίσκεται στο Μέτωπο της Ηπείρου, όπου συμμετέχει ως εμπροσθοφυλακή στην Αριστερή 3η Φάλαγγα που καταλαμβάνει δια της λόγχης τα χιονισμένα και υψηλόκρημνα οχυρά της Τσούκας. Αποτέλεσμα της άριστα σχεδιασμένης και εκτελουμένης αυτής ενέργειας είναι να παραδοθούν τα οχυρά του Μπιζανίου και να απελευθερωθούν τα Ιωάννινα.
-Το Σεπτέμβριο του 1913 προάγεται για τις διακεκριμένες του πράξεις στο βαθμό του Ταγματάρχη.
-Το 1914 τοποθετείται βοηθός Επιτελάρχη στο Γ ’ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη με διοικητή τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μοσχόπουλο.
-Το 1915 προάγεται στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
-Το 1917 προάγεται στο βαθμό του Συνταγματάρχη.
-Με το βαθμό του Συνταγματάρχη έως το Σεπτέμβριο του 1918 είναι Διοικητής του Μεραρχιακού Πεζικού της 2ας Μεραρχίας του Α’ Σώματος Στρατού στο Μακεδονικό Μέτωπο του Στρυμόνα. Συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά των Βουλγάρων μέχρι την υπογραφή της ανακωχής από τη Βουλγαρία στις 29 Σεπτεμβρίου 1918.
-Τον Οκτώβριο του 1918 διορίζεται Στρατιωτικός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα τη Δράμα. Πεθαίνει στη Δράμα προσβληθείς από την επιδημία της εποχής τον εξανθηματικό τύφο στις 14 Μαρτίου 1919.
-Στο θάνατό κάνουν αναφορά πολλές από τις εφημερίδες της εποχής.
-Πολλαπλά παρασημοφορεμένος.
-Η μαρμάρινη προτομή του που υπάρχει σήμερα στο Θέρμο είναι αφιέρωμα της συζύγου του Χαρίκλειας Εδιπίδη και φιλοτεχνήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο.



 


































   



























 




 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο