Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Το πρωτοχρονιάτικο άρθρο της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων: Οι αρχέγονες σχέσεις Θυρρείου και Ρώμης - Οι Τρώες στο Αρχαίο Ακτιο 12ος π.Χ αιώνας!!!

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Το πρωτοχρονιάτικο άρθρο μας


Οι αρχέγονες σχέσεις Θυρρείου και Ρώμης
«Οι Τρώες στο Αρχαίο Ακτιο 12ος π.Χ αιώνας»

1181 πχ - 1180 πχ

        Ο εμφύλιος πόλεμος στο αρχαίο Ίλιο (Τροία) έχει λήξει με κυριαρχία των Αχαιών επί των Τρώων. Τα Ελληνικά φύλα που είχαν χωριστεί άλλα υπέρ των Τρώων και άλλα υπέρ των Αχαιών, επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
      Για τον ηττημένο Αινεία, τον Βασιλέα των Δαρδάνων,  η διαφυγή είναι δύσκολη.
        Οι Θεοί του Ολύμπου συμφωνούν στο να διαφύγει ασφαλής, ο Αινείας, από την κατεστραμμένη Τροία και να πάρει μαζί του ότι πιο πολύτιμο θέλει.
             

            Ο συνετός Αινείας παίρνει στις πλάτες του τον πατέρα του και βγαίνει ασφαλής από την λεηλατούμενη Τροία και πρέπει σύμφωνα με τις εντολές των Θεών να κατευθυνθεί στην σημερινή Ιταλία για να δημιουργήσει το νέο γένος, αυτό που αργότερα ονομάστηκε «Ρωμαϊκό γένος»..........



               Μόλις επιβιβάζεται με τους άνδρες του στο καράβι, αρχίζει η καταδίωξή του από τους Αχαιούς. Σε κάθε κύμα από πίσω του οι Αχαιοί, σε κάθε λιμάνι ανεφοδιασμού να τον καταδιώκουν με μίσος οι άνδρες του Αγαμέμνονα.

Ο Λατίνος Ποιητής Πόπλιος Βιργίλιος Μάρων (70 π.Χ - 19 π.Χ) γράφει:
         Αρχαίο κείμενο: Φεύγομεν τους σκοπέλους της Ιθάκης, τα Λαέρτια κράτη, και καταρώμεθα την γή την τροφόν του χαλεπού Οδυσσέως. Μετ΄ολίγον φαίνονται και αι χιονώδεις κορυφαί του όρους Λευκάτα και ο φοβερός εις τους ναύτας ναός του Απόλλωνος
          Κατεπονημένοι πορευόμεθα εις τούτον και εισερχόμεθα εις την μικράν πόλιν. Ρίπτεται εκ της πρώρας η άγκυρα και ίστανται της ακτής αι πρύμναι. Ουτω προσορμίσαντες τέλος εις την ανέλπιστον γήν, εξαγνιζόμεθα εις τιμήν του Διός, καίομεν τους βωμούς  με τα θύματα, τελούμεν επί των ακτών του Ακτίου Ιλιακούς αγώνας. 
        Γυμνοί οι εταίροι αλείφονται με έλαιον και τας πατρίους ασκούσι παλέστρας. Ευχαριστούμεθα οτι διεφύγομεν τόσας Ελληνικάς Πόλεις και ότι εξηκολουθήσαμεν την φυγήν δια μέσου των πολεμίων….
*********

Την γή των Ακαρνάνων:
        Ο Αινείας κατατρεγμένος φτάνει στην «ανέλπιστο γη», την γη του μοναδικού λαού που δεν συμμετείχε στην εκστρατεία κατά της Τροίας.
        Σύμφωνα με το αρχαίο κείμενο του Βιργίλιο «Μετ΄ολίγον φαίνονται και αι χιονώδεις κορυφαί»οι Τρώες φτάνουν Χειμώνα στο αρχαίο ΑΚΤΙΟ. Ο Αινείας φιλοξενείται στο Αρχαίο Θύρρειο.  

           Οι καταδιωκόμενοι Τρώες, και μελλοντικοί Ρωμαίοι, προστατεύονται από τους Ακαρνάνες. 

     Οι Τρώες παραμένουν στη περιοχή του Ακτίου και Θυρρείου τουλάχιστον για ένα έτος. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την τουλάχιστον ετήσια παραμονή είναι:
1)-Τα τέσσαρα Ιερά που έκτισαν οι Τρώες για να τιμήσουν:

  • Την Θεά Αφροδίτη
  • Την Θεά Ελένη
  • Τους Διόρκουρους
  • Τους Καμβύρους
             Τα δύο πρώτα Ιερά δηλ. της Αφροδίτης και της Ελένης (Helena) , o Goesw Faisst (ο σε εμάς ονομαζόμενος «Νίκυ») μας άφησε στοιχεία γεωγραφικού προσδιορισμού και χάρτες.


              Για τα δύο άλλα Ιερά δηλ. των Διόρκουρων και των Καμβύρων δεν υπάρχει ακριβής προσδιορισμός. Η άποψη του Νίκυ, δηλ. ότι αυτά πρέπει να είναι κοντά στα δύο προαναφερόμενα Ιερά, πρέπει να είναι σωστή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο στοιχείο. Μια περίπτωση που έχει λογική συνέχεια είναι αυτή της θέσης αυτών των δύο Ιερών σε περιοχές που δέχθηκαν αλλουβιακές αποθέσεις.

2).-Αρχαϊκά χαράγματα με απεικονίσεις της σκηνής αναχώρησης των Τρώων από το Ακτιο προς τον τελικό προορισμό τους, την σημερινή Ιταλία.
            Ένα χάραγμα που παρουσιάζει τον Αινεία να είναι έτοιμος για αναχώρηση από το Ακτιο, απεικονίζει την αφιέρωση της ασπίδας του στο Ιερό του Απόλλωνα. Ο Αινείας χαράζει σε μια πέτρα την αφιέρωση. Πρόκειται για την ασπίδα με τις θαυματουργικές ιδιότητες του Αβαντα.
             Ο Άβας ήταν  Αργείος ήρωας και βασιλιάς του Άργους, γιος του Λυγκέως και της Υπερμήστρας, εγγονός  του Δαναού. Η ασπίδα του Αβαντα ήταν ένας θρύλος σε όλη την αρχαία Ελλάδα, αφού αυτή είχε τη μαγική ιδιότητα να προξενεί τρόμο στους εχθρούς και να τους τρέπει σε φυγή.
          Αυτή την ασπίδα ο Αινείας την αφιερώνει στον Απόλλωνα και την κρεμά στην είσοδο του Ιερού. Αμέσως μετά αναχωρεί. Στο βάθος διακρίνουμε τα δέντρα χωρίς φύλλα, άλλη μια απόδειξη της επί ένα έτος παραμονής του στο Ακτιο.


                   Σε ένα άλλο χάραγμα παρουσιάζονται σκηνές από το Ακτιο, την θυσία στους Θεούς (διακρίνεται ο Ιερέας και ο θυσιασμένος μόσχος) , τα αγωνίσματα προς τιμή των θεών (διακρίνεται η πάλη, η ξιφασκία και η δισκοβολία) και  Αινείας δίπλα στα προς αναχώρηση πλοία.
       Στο Ακτιο το 1180 πχ τελούνται οι πρώτοι Αθλητικοί Αγώνες. Οι πρώτοι της Ιλιάδας μετά την πτώση της. Εκτός από τον Βιργίλιο, άλλος ένας αρχαίος συγγραφέας γράφει για την παρουσία  των Τρώων στο αρχαίο Ακτιο.  Σύμφωνα με τον Διονύσιο Αλικαρνασσέα,  ο  Αινείας και οι σύντροφοί του βρήκαν καταφύγιο και φιλοξενήθηκαν στο Θύρρειο. 

Αρχαίο κείμενο:
Ἐκεῖθεν δε πελάγιον ποιησάμενοι τον πλοῦν εἰς Λευκάδα κατάγονται, κατεχόντων ἔτι το χωρίον Ἀκαρνάνων….. ….., και ὑπολείπονται ἑκατέρωθι μνημεῖα τῆς ἀφίξεως• ἐν Ἀκτίῳ με ν Ἀφροδίτης Αἰνειάδος ἱερον καὶ πλησίον αὐτοῦ θεῶν μεγάλων….. (Ῥωμαϊκὴ Ἀρχαιολογία: Λόγος α΄)

             «Εφυγαν από την Λευκάδα και ήλθαν προς το Ακτιο για να δέσουν στον Αμβρακικό κόλπο. Αφηναν σε κάθε σημείο που περνούσαν ένα μνημείο. Στο Ακτιο έθεσαν το άγαλμα της Αφροδίτης και σε κοντινή απόσταση ένα άλλο μεγάλου θεού. Και τα δύο υπήρχαν στην δική μου εποχή». 
 
      Στη συνέχεια ο Αλλικαρνασεύς μας πληροφορεί για την συνέχιση της προστασίας των Τρώων από τους Θυρρειείς. Ο Πάτρωνας και ένα εκστρατευτικό σώμα συνοδεύει τους Τρώες μέχρι την τελικής εγκατάστασή τους στην σημερινή Ιταλία, ώστε αργότερα να δημιουργηθεί το Ρωμαϊκό γένος.
           Με βάση όλα τα ανωτέρω μπορούν να δικαιολογηθούν αρκετά ερωτηματικά που έχουν μείνει στην Ιστορία, όπως η φιλική συμπεριφορά των Ρωμαίων στους Θυρρειείς  και   η συνθήκη ειρήνης Ρώμης-Θυρρείου το 95 πχ, μάλιστα την εποχή που η Ρώμη είχε νικήσει τους Καρχηδόνιους και ήταν μοναδική υπερδύναμη. Μια συνθήκη της μοναδικής υπερδύναμης με μια μικρή Ελληνική περιοχή.

Ήταν μια συνθήκη αναγνώρισης και σεβασμού του αρχαίου Θυρρείου.


Χρόνια πολλά, καλή χρονιά!
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
14ος  χρόνος δραστηριότητας

Για την Αμφικτιονία
Ο πρόεδρος                      ο αντιπρόεδρος

Φίλιππος Ντόβας          Στυλιανός Ντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο