Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Μια Γυναίκα ταΐζει Πελαργούς στο κέντρο του χωριού - [ΦΩΤΟ: Στέλλα Λιάπη]

           Τρυφερές εικόνες κατέγραψε ο φακός της Στέλλας Λιάπη, σήμερα στον Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας, με πρωταγωνίστες 4 πελαργούς και μια γυναίκα κάτοικο του χωριού. 
       Όπως φαίνεται και στις ΦΩΤΟ οι πελαργοί είναι εξοικειωμένοι με τους κατοίκους και δεν διστάζουν να κατεβαίνουν απο τη φωλιά τους, να κόβουν βόλτες στο κέντρο του χωριού και να τρώνε από τα χέρια μιας γυναίκας μπροστά στη κεντρική καφετέρια
       Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πελαργοί απο μικρά βρήκαν φροντίδα απο τους κατοίκους του χωριού και έγιναν ένα μαζί τους.....







 
 
 



 
 
 



 

 

 





7 σχόλια:

  1. Δυστυχώς τυχαίνει κάποιες φορές, ότι η καλή θέληση και καλή σκέψη ανθρώπινη ΔΕΝ είναι καλή για τα πουλιά. Οι πελαργοί αυτοί έπρεπε (πριν αρκετό καιρό ήδη) να ακολουθήσουν το δικό τους ένστικτο μετανάστευσης και να είχαν φύγει. Το τάισμα από τους ανθρώπους μόνο κακό τους κάνει. Πρώτα από όλα τα πουλιά (που δεν παύουν να είναι άγρια πουλιά και προστατευόμενο είδος) συνηθίζουν την ανθρωπινή παρουσία (και θα γίνουν "οικόσιτα"). Δεύτερο, ότι όσο και να προσπαθήσει, με την καλή θέληση, ο άνθρωπος εκεί - δεν θα τους προσφέρει την κατάλληλη τροφή που θα έπρεπε (από τι ξέρω οι πελαργοί αυτοί περπατάνε στην πλατεία και ταΐζονται και από άλλους). Σε τέτοιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα κάποια στιγμή θα είναι τραγικό. Όχι μόνο που οι πελαργοί αυτοί θα χάσουν το φυσικό τους ένστικτο αλλα δεν θα αποκτήσουν ούτε το σωστό πτέρωμα και το κατάλληλο βάρος, μεταβολισμό κ.α. Έτσι θα είναι υπέρβαρα και δεν θα έχουν σωστά αναπτυγμένα τα φτερά τους.  Το πιο πιθανό θα είναι - την Άνοιξη να πετάνε μόνο γύρω-γύρω στο χωριό και να έρχονται (ξανά και ξανά) για το έτοιμο φαγητό. Με το (πιο πιθανό) αποτέλεσμα ότι - όταν θα κάνουν μια δοκιμή να πετάξουν πιο μακρυά να σκοτωθούν.   

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λοιπον αυτα ειναι μάλλον απο αργή τεκνοποίηση , και πολυ καλα κανουν και τα ταΐζουν . ο λογος ? ναι ειναι μεταναστευτικα αλλα ο πλανήτης αλαζει εδω και χρονια πρόσωπο , πολλα ηδη βλέπουμε δεν μεταναστευουν πλεων . μενουν εδω μιας και μπορουν να βρουν τροφη . ας μην ανησυχούμε λοιπον δεν παθαίνουν απολυτως τίποτα ισα ισα θα ειναι μια χαρα . οταν θα γυρισουν οι υπόλοιποι απο το σόι τους την άνοιξη θα βρουν ξανα το δικο τους ξυπνητήρι ειναι πανεξυπνα πουλια . απλα ειναι απο τους τελευταιους των Μοϊκανών...καλα κανουν και τα ταΐζουν . θα βρουν τον δρομο τους αυτα . μη πω οτι θα γινουν και ποιο εξυπνα απο τα υπολοιπα πελαργοπουλα .καπου θα βρουν να φωλιασουν αυτα το καταχείμωνο..ελπιζω να μην φυγουν τωρα θα ήταν σκετη αυτοκτονια . αν ηταν να χασουν το βιολογικο τους χρονο , θα τον εχαναν και αλλα ήδη που τα περιθάλπουν για μεγαλο διαστημα σε αλλα μερη (βορεια ελλαδα ) . πολυ καλα κανετε μακαρι να ημουν εκει ... προσοχή απο αυτοκίνητα μονο !! αποφεύγεται τυπου κρουασάν και οτι δήποτε ειναι γλυκο . θα βρουν το δρομο τους . θα εξελιχθούν .ειναι οι αγγελοι της άνοιξης που αποφασισαν να μεινουν εδω μαζι μας τον χειμώνα ?? ισως το ελπιζω ... ας τους προστατέψουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστό αυτό.
    δέν αρκεί μόνο να ΘΕΛΟΥΜΕ να κάνουμε ένα καλό
    αλλά θα πρέπει να ξέρουμε καλά και τον ΤΡΟΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί η κυρία να έχει τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δυστυχώς αυτό που κάνει θα καταλήξει σε κακή συνήθεια για τους πελαργούς. Είναι άγρια πουλιά και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, να αναπτύξουν ένστικτα επιβίωσης, μετανάστευσης, αναπαραγωγής...
    Ο Λευκοπελαργός πάντα ήταν κοντά στους ανθρώπους και αυτό μπερδεύει κάποιος για την άγρια φύση του.
    Τέτοια εποχή θα έπρεπε να είναι στο ταξίδι μετανάστευσης, ακολουθώντας άλλους πελαργούς. Αλλά συνήθισαν την ανθρώπινη παρουσία και την εύκολη λύση γιατί ταΐζονταν από όταν ήταν μικρά, από ανθρώπους...
    Έχω επισκεφτεί την περιοχή παλιότερα και είναι πλούσια σε τροφή, οπότε δεν χρειάζεται να ταΐζονται σαν να είναι οικόσιτα πουλιά!
    Επίσης έχω πληροφορίες ότι πετάνε μια χαρά και τρέφονται σε κοντινό υγρότοπο, οπότε δεν χρειάζονται και την τροφή από ανθρώπους.
    Πρέπει να το καταλάβουν αυτό οι κάτοικοι και να προσπαθήσουν να σταματήσουν. Το καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, γιατί τα αισθάνονται σαν τα μωρά τους που πρέπει να τα αφήσουν να βρουν μόνα τους το δρόμο τους, αλλά όπως τα παιδιά μας, όσο τα κρατάμε κάτω από τη σκέπη μας, μόνο κακό τους κάνουμε γιατί δεν τους βοηθάμε να βρουν τον δρόμο τους. Και στην περίπτωση των πελαργών ο σωστός δρόμος γι αυτό είναι η φύση!
    Να επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες, χιόνι, παγετός και να είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, για διάφορους λόγους, να το κατανοήσω ότι χρειάζονται βοήθεια, αλλά τώρα αυτό που γίνεται μόνο κακό τους κάνει!
    Αφήστε τα να βρούν τον δρόμο τους στη φύση όπου ανήκουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας προσθέσω ένα σχόλιο ακόμα (με το σκεπτικό ότι μελετάω τους πελαργούς πάνω από 20 χρόνια). Προσωπικά είμαι πάντα υπέρ στο να μένουν τα πουλιά στην φύση αλλά εδώ πουλιά τώρα δεν είναι στη φύση. Το να περπατούν σε μια πλατεία και να ταΐζονται από τους ανθρώπους και να συνηθίζουν (όλο και περισσότερο, κάθε μέρα) την ανθρώπινη παρουσία - όπως έγραψα ήδη - μονό κακό τους κάνει. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι πελαργοί είναι νεαρά πουλιά (φετινά) - δηλαδή δεν είναι τα ώριμα που την Άνοιξη (ταΐζονται ή όχι) θα έχουν το ένστικτο αναπαραγωγής και θα πάνε σε φωλιά. Ο πελαργός ΔΕΝ κάνει την αναπαραγωγή (φωλιά , αβγά, μικρά) τον άλλο χρόνο που γεννήθηκε. Ο πελαργός είναι έτοιμος για την αναπαραγωγή μετά από 3-5 χρόνια. Μέχρι τότε τα πουλιά αυτά δεν μένουν στις φωλιές αλλά "τριγυρνανε" σε πολλά μέρη σε ομάδες.  Αυτοί πελαργοί θα έπρεπε να είναι τώρα κάπου στην Αφρική και να κανουν εκεί τις "βόλτες τους". ...Το πολύ που θα έκαναν (σε διάστημα 2-3-4 χρόνων)  - θα ήταν κάποια μετανάστευση (αργά την Άνοιξη) με κάποια ομάδα των μη αναπαραγόμενων πελαργων.  Οι πελαργοί αυτοί όμως συνεχίζουν και πάνε και στην φωλιά - κάτι που είναι αφύσικο για τον πελαργό σε αυτή την ηλικία. Την Άνοιξη όμως στην φωλιά μπορούν να έρθουν άλλοι πελαργοί - οι ώριμοι.  Τότε.... οι ώριμοι θα διεκδικήσουν την φωλιά (για να κανουν  αναπαραγωγή)... και τότε θα γίνουν μάχες για φωλιά  και για την φωλιά οι πελαργοί πολεμούν μέχρι θανάτου.  Έτσι και από αυτή την πλευρά  δεν είναι σωστό να ταΐζονται και να παραμένουν εκεί οι πελαργοί. Γιατί  έχουν μάθει να πηγαίνουν στην φωλιά και θα διωχθούν με πολύ άσχημο τρόπο από αυτήν. Όπως και να έχει - το πιο σωστό για τα πουλιά είναι να μεταφερθούν από ειδικούς σε ένα ασφαλές μέρος οπου θα "ξεμάθουν"  αυτά που έμαθαν - δηλαδή - τον άνθρωπο, το έτοιμο φαγητό και την φωλιά.  Μονό έτσι θα μπορούν να ζήσουν φυσικά και να πάρουν το δικό τους δρόμο. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κα Λίλα Κάρτα
    Πολλή σωστή η άποψή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το να μη μεταναστεύουν κάποια είδη λόγω κλιματικής αλλαγής το καταλαβαίνω και ναι θα συμβεί, ήδη άρχισε να συμβαίνει και επίσης θα δούμε ότι αλλάζουν και οι μεταναστευτικές διαδρομές. Αλλά τα μεταναστευτικά είδη που θα μείνουν θα τραφούν στη φύση όχι από ανθρώπους με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνουν οικόσιτα! Ας τους φτιάξουμε και κοτέτσι τότε να τα προφυλάξουμε από το κρύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο