Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Όταν η Αμερικανική βοήθεια ΟΥΝΤΡΑ (UNRRA) ήρθε στη ΒΟΝΙΤΣΑ

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων απέκτησε αντίγραφο του αρχείου της UNRRA για την περιοχή μας.

        Η UNRRA ήταν ένας διεθνής οργανισμός περίθαλψης με έτος ίδρυσης το 1943. Η ίδρυση και βασική υποστήριξη του οργανισμού προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Σύντομα και άλλα κράτη συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Οργανισμού, ενώ η είσοδος σαν μέλος του ΟΗΕ απέδωσε μια μοναδικότητα στο να προγραμματίζει - συντονίζει,-  διαχειρίζεται ή να μεριμνά για τη διαχείριση των μέτρων περίθαλψης των θυμάτων πολέμου.     
   Στην Χώρα μας η UNRRA είναι γνωστή ως ΟΥΝΤΡΑ. Εχει ταυτιστεί με την έννοια της αναμενόμενης βοήθειας και της υποστήριξης των απόρων.
       
Η δραστηριότητα της UNRRA στην Ελλάδα  άρχισε την 1η Απριλίου 1945 και μέχρι τον Μάιο του 1947 προσέφεραν εισήγαγαν στη χώρα μας τρόφιμα αξίας 171,9 εκατομμυρίων δολαρίων..........



     Για την ανάπτυξη της γεωργίας η Οργάνωση διέθεσε μηχανήματα κ.λπ. αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ για φάρμακα πρόσφερε 7.540.000 δολάρια (Ν. Ψυρούκης, «Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας», εκδόσεις Επικαιρότητα, τόμος Α΄, σ. 284).

        Όπως σε κάθε ύπαρξη παροχής βοήθειας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν αρκετές «παρεμβάσεις» επιτήδειων οι οποίοι κρατούσαν σημαντικό μέρος της βοήθειας για λογαριασμό τους. 
          Ανεξάρτητα των «άσχημων και κακότροπων» ενεργειών ορισμένων, οι τροφές της Ούντρα βοήθησαν τον πληθυσμό της Ελλάδας που μόλις είχε βγεί από την πείνα της κατοχής.
        Η Ούντρα στην Ελλάδα είχε πολυπληθές σχήμα (συνήθως αμερικανικής υπηκοότητας) για την υποστήριξη και συντονισμό της βοήθειας. Τηρούσε αρχείο δραστηριοτήτων και απαιτούσε πάντα να υπάρχει γραπτή αναφορά για κάθε γεγονός που συνέβαινε ή για κάθε αίτημα που κατατίθονταν εκατέρωθεν από τις δύο πλευρές.
       Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων ενήργησε για την παραλαβή αντιγράφων του αρχείου της UNRRA για την περιοχή μας. Η έδρα της τοπικής UNRRA ήταν στην Αμφιλοχία και σε κάθε χωριό υπήρχε επιτροπή διαχείρισης .Μέσα από το αρχείο της UNRRA παρουσιάζεται μια άγνωστη πλευρά της τότε δύσκολής ζωής. 
       Το Project ανατέθηκε για μελέτη και συσχέτιση των περιεχόμενων  πληροφοριών, στους Νικήτα Ψαθά και Μπογόρδου Αγγελική. Η ομάδα εργασίας θα ενισχυθεί και από άλλα μέλη της Αμφικτιονίας,
Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από την Ομάδα εργασίας.

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων
Ο Πρόεδρος                        Ο Αντιπρόεδρος
ΝΤΟΒΑΣ Φίλιππος          ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός



1 σχόλιο:

  1. ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΤΡΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΠΟΥΛΑΓΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΛΑΓΑΝ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΝΑΝ ΟΙ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΤΙΣ ΠΕΤΑΓΑΝ ΣΤΑ ΒΑΡΚΑ. ΕΚΕΙ ΤΙΣ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΙΣ ΑΝΟΙΓΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΡΩΓΑΝ. ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΤΟ 1940

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο