Ω! Μεσολόγγι! Ω! Δόξας γη!, κι’ αστράφτει στον αιώνα,
Η Κλείσοβα τον ολόφωτων, μετώπου σου Κορώνα!
Κωστής Παλαμάς
Αύγουστος 1894
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Πριν λίγες ημέρες «έπεσε» η αυλαία της 2ης Αναπτυξιακής Έκθεσης Υπηρεσιών και Προϊόντων Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με συνδιοργανωτές το Δήμο Αγρινίου, το Δήμο Ναυπακτίας, την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου, την Αιτωλική Αναπτυξιακή και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στόχοι υψηλοί από όλους τους διοργανωτές, λαμπρή γιορτή επικοινωνίας εκθετών – προμηθευτών και κοινού, και όλοι μείναμε ευχαριστημένοι με την ευχή του χρόνου να δούμε κάποιες από τις δραστηριότητές της να έχουν υλοποιηθεί.
Στο σημείο αυτό θα σταθώ στον τομέα της Ιαματικής θεραπείας, λασποθεραπείας, που πρόσφατα ο πηλός της Αγίας Τριάδος, μετά από πολλά χρόνια, αναγνωρίστηκε – πιστοποιήθηκε από την Πολιτεία, η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αποτελεί πλέον για το Μεσολόγγι τόπο προορισμού ασθενών από όλη την επικράτεια και όχι μόνο, για λουτροθεραπεία – λασποθεραπεία.........
«…Το Μεσολόγγι είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, η οποία μπορεί να αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τον ιατρικό τουρισμό. Διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΗ ΥΠΟΔΟΜΕΣ για τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό… Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ιατρικός τουρισμός έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς…» τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Γιώργος Πατούλης.
Ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούνης μεταξύ των άλλων μας είπε: «…Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία… Πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως και η Ελλάδα, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς διαθέτει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών, που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών… προωθώντας τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών με πολλαπλασιαστικά οφέλη…». Ο κ. Κουσκούνης επί πρόσθετα τόνισε την προσέλκυση χιλιάδων ασθενών όλες τις εποχές του χρόνου, στην περιοχή μας, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 753 οργανωμένες ιαματικές πηγές όπου χιλιάδες επισκέπτες – ασθενείς προσέρχονται όλες τις εποχές του χρόνου με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Μερικές από τις περιοχές αυτές είναι: Αιδηψός, Τρύφου, Απολλωνία, Αγία Παρασκευή, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Ψωρονέρια, Άμφισσας, Ζάκυνθος, Θερμοπύλες, Ικαρία, Ιωάννινα – Καβάσιλα, Καβάλα, Καϊάφας, Καμένα Βούρλα, Κυλλήνη, Λήμνος – Μύρινα, Λουτράκι, Μέθανα, Σουρωτή και αλλού.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και μετά από τις «οδηγίες» που μας έδωσαν με όλη τους την αγάπη οι φίλοι μας εισηγητές της ημερίδας θα πρέπει εμείς από τώρα να βρούμε τις κατάλληλες συνθήκες για άμεση υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών. Λύση υπάρχει, αρκεί να συνεργαστούν όλοι οι φορείς, με πρώτο το Δήμο και φυσικά μακριά από πολιτικά, παραταξιακά, κομματικά τσιτάτα. Προέχει η ανάπτυξη του τόπου μας και η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει από εδώ, υπάρχει το κατάλληλο Επιστημονικό προσωπικό, αρκεί να το αναζητήσουμε, υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, αρκεί να τον αξιοποιήσουμε, υπάρχουν προγράμματα ντόπια και Ευρωπαϊκά, αρκεί να τα αναζητήσουμε, να τα «τρέξουμε» μόνοι μας μέσα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, αρκεί να το θελήσουμε, δημιουργώντας παράλληλα δεκάδες θέσεις εργασίας.
Εδώ θα παραθέσω εκ νέου αποσπάσματα σχετικού άρθρου μου, 2014, που είχε δημοσιευθεί και δέχτηκε θετικά σχόλια από φορείς του Νομού μας. Τώρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ μετά από τις παραινέσεις των ανωτέρων φίλων μας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας, έκτακτες και μόνιμες, υπάρχουν συμπολίτες μας που μπορούν να κατασκευάσουν σύγχρονες πλέον πελάδες, υπάρχουν συμπολίτες μας που μπορούν να σχεδιάσουν το όλο σύμπλεγμα από πελάδες, οι πελάδες δεν επηρεάζουν και δεν μολύνουν το περιβάλλον, ούτε και αυτή την Συνθήκη Ramsar.
Αποσπάσματα από το άρθρο μου 2014:
«…Με το πέρασμα του χρόνου και με σκεπτικό τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η πόλη του Μεσολογγίου και η ευρύτερη περιοχή, λόγο της οικονομικής κρίσης, και με δεδομένο ότι «αποψιλώθηκαν» υπηρεσίες και άλλες δομές που έφερναν οικονομικά οφέλη στον τόπο μας, θα πρέπει να στραφούμε σε νέους «δρόμους» και να αναζητήσουμε καινούργιες προοπτικές Γαλάζιας ανάπτυξης για την περιοχή μας, που κάποτε φάνταζαν όνειρο…
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για προοπτικές Γαλάζιας ανάπτυξης που θα μπορούσε να αρχίσει από την θαλάσσια περιοχή και όπως κάποιοι Επιστήμονες λένε, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθούν χωροταξικές βελτιώσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια, κανείς όμως Δημοτικός Άρχων δεν το τόλμησε, το γιατί, αυτοί ξέρουν….........
Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και κατ΄ επέκταση όλα τα δυτικά παράλια της περιοχής μας, Λούρος και αλλού, προσφέρονται για θαλάσσια ξενοδοχειακά συγκροτήματα για την εξυπηρέτηση οικοτουριστικής ανάπτυξης με πολλές δραστηριότητες, με κανόνες, όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες και Κανονισμούς…
Σήμερα που όλοι δέχονται ως «ώριμο» προϊόν τον τουρισμό, θα μπορούσαμε να προβάλουμε παράλληλα με την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας, τα όμορφα τοπία για ξενοδοχειακές επενδύσεις έτσι όπως εμείς θα τις θέλαμε. Ένα «νησιωτικό σύμπλεγμα» από πελάδες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, θα ήταν μια ιδανική περίπτωση ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Οι πελάδες, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ήταν τα καταλύματα που προστάτευαν τους ψαράδες κατά τη διάρκεια της αλιευτική τους βάρδιας, είναι το σύμβολο της λιμνοθάλασσάς μας. Σήμερα που η τεχνολογία προχώρησε πάρα πολύ, μπορούμε να «γεμίσουμε» μεγάλα τμήματα της λιμνοθάλασσας με τα όμορφα αυτά κομψοτεχνήματα με μοντέρνα μηχανική και αρχιτεκτονική, με λειτουργικές ανέσεις για χειμώνα και καλοκαίρι…
Για την πρότασή μου αυτή θα μπορούσε ο Δήμος να προχώρηση μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, να γίνει αποδεκτή, να στηριχθεί και να προβληθεί από κοινού από φορείς της περιοχής μας όπως, τη Λιμενική Επιτροπή, Πολιτιστικούς Φορείς όπως το Τ.Ε.Ε. παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, να ενισχυθεί τηλεοπτικά από το τοπικό μας δίκτυο του ΑΧΕΛΩΟΥ ΤV, η δε χρηματοδότηση της όλης μελέτης και του έργου να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, 2014 - 2020 ή από άλλα χρηματοδοτικά μέσα, όπως Επενδυτές, ντόπιοι και ξένοι με ανάρτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Διαδίκτυο.
Η πρόταση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές, διάφορα παρατηρητήρια, Θρησκευτικών, Ιστορικών και Αρχαιολογικών χώρων, με ανάλογες ξεναγήσεις. Με όλες αυτές τις δραστηριότητες η περιοχή μας θα αλλάξει εντελώς θέση και θα ξεφύγει από την «μιζέρια» θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, θα ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και του Εξωτερικού, όπως τόσες άλλες γειτονικές περιοχές, Λευκάδα, Ζάκυνθος κ.τ.λ. που όλες τις ημέρες του χρόνου δέχονται τουρίστες.
Όλα αυτά όμως για να γίνουν χρειάζονται Δημοτικές Αρχές που να νοιάζονται και να αγαπούν τον τόπο τους να έχουν όραμα και να προλαβαίνουν τα γεγονότα και όχι να τους προλαβαίνουν αυτά, όπως συνέβη τελευταία με το Κατάκολο. Ίδωμεν.».
Αυτά έγραφα τότε που κατά τη γνώμη μου και σήμερα είναι επίκαιρα και με καλή θέληση υλοποιήσιμα. Το όλο εγχείρημα θέλει θέληση, δύναμη, τόλμη και προπαντός αγάπη για τον τόπο μας. Εμπρός λοιπόν ας το τολμήσουμε!!!
Κύριε Καθηγητά, κ. Κουσκούνη, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή, γνώρισα πάρα πολλά από την εμπεριστατωμένη εισήγησή σας, πως βλέπεται τα ανωτέρω…
Σύμπλεγμα από πελάδες που μπορεί να αρχίσει από το Τεχνικό Λύκειο Μεσολογγίου και να τελειώνει στη δεύτερη καμάρα.
Τότε πηγαίναμε στην Τουρλίδα με το ποδήλατο… σήμερα πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο… τα χρόνια πέρασαν… υπάρχει διαφορά!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο