Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΗΣ με Ντοκουμέντα τεκμηριώνει ότι η απελευθέρωση της ΒΟΝΙΤΣΑΣ έγινε στις 5 Μαρτίου 1829

         Με αφορμή ένα σχόλιο αναγνώστη, ότι: "Η πόλη της Βόνιτσας είχε ελευθερωθεί από τον Δεκέμβριο 1828", ο ιστορικός ερευνητής Νίκος Θ. Μήτσης απαντά με τεκμηριωμένο τρόπο ότι "η απελευθέρωση της πόλης της Βόνιτσας έγινε στις 5 Μαρτίου 1829". 
      Προς τούτο με ντοκουμέντα προσδιορίζει επ' ακριβώς την ημερομηνία απελευθέρωση της πόλης για να μην υπάρχουν διαστρεβλώσεις. Να τονίσουμε οτι θα πρέπει στις 5 Μαρτίου να εορτάζεται, ως τοπική εορτή, η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης και να τελείται δοξολογία εις ανάμνησιν της ιστορικής ημέρας και επιμνημόσυνος δέησις υπέρ των ηρώων της Ελευθερίας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ 
        Σας στέλνω αποδεικτικά στοιχεία από ιστορικές πηγές που προσδιορίζουν ότι η απελευθέρωση της πόλης της Βόνιτσας έγινε στις 5 Μαρτίου 1829. 
       Με αφορμή ένα σχόλιο αναγνώστη ότι "Η πόλη της Βόνιτσας είχε ελευθερωθεί από τον Δεκέμβριο 1828", να σημειώσω ότι: "Ναι, στις 15 Δεκεμβρίου 1828 έγινε η μάχη της Βόνιτσας, (πράγμα που αναφέρω), αλλά η επίσημη παράδοση - απελευθέρωση της πόλης έγινε στις 5 Μαρτίου 1829, στο δε ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ του ΓΕΣ αναφέρονται και σήμερα, τα εξής: "Οι Τούρκοι της Βόνιτσας μετά από πολύμηνο και στενό αποκλεισμό του φρουρίου της πόλης από ελληνικές δυνάμεις υπό τον Άγγλο φιλλέληνα Ριχάρδο Τζώρτζ, παραδίδονται και καταφεύγουν στην Πρέβεζα". 
     Φαίνεται ο ανώνυμος δεν θα διάβασε το κείμενο που αναφέρω ρητά ότι η μάχη έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1828, αλλά η ΕΠΙΣΗΜΗ απελευθέρωση έγινε στις 5 Μαρτίου 1829..................



Α.-Σας στέλνω και την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης ΓΕΝΙΚΗ (16 Μαρτίου 1829, 84 σελίδα), όπου ο αρχιστράτηγος και επικεφαλής των στρατευμάτων της Δυτικής Ελλάδος Ρίχαρντ Τσώρτς, ενημερώνει το Καποδίστρια στην ημερήσια διάταξη του, ότι οι τελευταίοι Τούρκοι έφυγαν από το κάστρο στις 5 Μαρτίου 1829.
    Γράφει επ' ακριβώς: "Έχω την τιμήν να σας ειδοποιήσω ότι χθες, την 5 του μηνός, το φρούριον της Βονίτσης παρεδόθη εις τα υπο τας αμέσους διαταγάς μου Ελληνικά στρατεύματα, και περί μεσημβρίαν εξελθούσης της Τούρκικης φρουράς εισήλθεν εν τμήμα του στρατεύματος και ανεπετάσθη εις αυτό η Ελληνική σημαία". 


Β.-Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ του ΓΕΣ που αναφέρονται και σήμερα, τα εξής: "1829: Οι Τούρκοι της Βόνιτσας μετά από πολύμηνο και στενό αποκλεισμό του φρουρίου της πόλης από ελληνικές δυνάμεις υπό τον Άγγλο φιλλέληνα Ριχάρδο Τζώρτζ, παραδίδονται και καταφεύγουν στην Πρέβεζα".


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΝΙΚΟΣ  ΘΕΟΔ. ΜΗΤΣΗΣ
Συγγραφέας Ιστορικός   

********************************
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:
ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1829


13 σχόλια:

  1. ο κ. Μήτσης , για όποιον τον ξέρει , μιλάει πάντα με αποδειξεις και αδιάσειστα στοιχεία και τουτο φαίνεται εκτός απ΄ τα ιστορικά του άρθρα που δημοσιεύονται συχνά πυκνά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Αιτωλ/νιας , αλλά και στα βιβλία που έχει γράψει , όπου σαυτά, κάτω από κάθε θέμα που παρουσιάζει ,γράφει και την ιστορική πηγή του θέματος , φαινόμενο σπάνιο , που άλλοι συγγραφείς δεν το καταγράφουν και το αποσιωπούν. Είναι ο κ. Μήτσης με λίγα λόγια ένα "κεφάλαιο" ανεξίτηλο για τον τόπο μας και όπως έχω τονίσει και παλιότερα , δυστυχώς ανεκμετάλευτο ... Το αρχείο και το υλικό που διαθέτει για το Ξηρόμερο είναι πολύ πλούσιο και χρήσιμο θα έλεγα για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στο xiromeronews που με τις δημοσιεύσεις του αναδεικνύει κομμάτια της τοπικής μας Ιστορίας.Αλλά και στον κ.Μήτση που με την έρευνα του συμβάλλει στην ανάδειξη Της.
    Συμφωνό απόλυτα με το παραπάνω σχόλιο.Όμως ένα μεγάλο λάθος που έχει συντελεστεί στον τόπο μας από τις Αρχές είναι ότι ποτέ δεν προέβαλε την Ιστορία κάθε χωρίου , για παράδειγμα στον παλιο δημο Αλυζιας(Βάρνακας) γιατί δεν υπάρχει η προτομή του Βαρνακιώτη και υπάρχει στη Βόνιτσα σας;Που ο ιστορικός συχνά αναφέρεται στον στρατηγό !Αν δεν κάνω λάθος κιόλας ο κ.Μήτσης δεν υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στην Αλυζία;
    Δουλειά του ιστορικού είναι η ανάδειξη της Ιστορίας. Δυστυχώς δεν φτάνουν μόνο τα βιβλία για να βοηθήσουν στη μνήμη του ατόμου. Μπράβο στον αναγνώστη που επανέφερε το θέμα της ημερομηνίας της απελευθέρωσης της Βονίτσης.
    Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανωνυμε 4,03 απο εχω ακουσει απο τον πατερα μου αλλα και πιο ηλικιωμενους τον στρατηγο βαρνακιωτη δεν τον ηθελαν στο βαρνακα οι ιδιοι οι κάτοικοι. Και αυτα εγιναν γνωστα απο τοτε που εφεραν στη Βόνιτσα ενα μνημειο με τη φωτογραφία του βαρνακιωτη. Οι βονιτσανοι απο οσο ξερω δεν τον ηθελαν στη βονιτσα. Τωρα το μνημειο αυτο (μια πετρα ειναι με τη φωτογραφία του) ειναι παραπεταμενη καπου σε ασχετο σημειο στη Βόνιτσα.
      Συφνωνω με ολα αυτα που λες.

      Διαγραφή
  4. Ο Νίκος Μήτσης, ερευνητής με πάθος και συγγρεφέας με τεκμηρίωση, έχει τεράστια προσφορά στην γνώση και ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας. Σημαντικές πτυχές της οποίας, χωρίς το δικό του έργο, θα μας ήταν άγνωστες. Για την προσφορά του αυτή, αξίζει κάθε αναγνώριση και έπαινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο Βαρνακιώτης από το 1823 έως το 1828 δεν έριξε ούτε μια τουφεκιά στον απελευθερωτικό αγώνα ( πήγε στο νησί Κάλαμος απέναντι από το Μύτικα και δεν σημετείχε στον Αγώνα).Ο διορισμένος από τους Τούρκους κοτσαμπάσης στο Δραγαμέστο λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα της επανάστασης πήγε με τούς Τούρκους.Το ίδιο και ό κοτσαμπάσης(πρόεδρος)τού χωριού Βασιλόπουλο Ξηρομέρου Καρούσος Φωτεινός. [Σχόλιο Τσιώπος Λάζαρος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιά τον κατσαμπάση στο Δραγαμέστο Τάτσης Μαγγίνας στην άλλη μου ανάρτηση
    ( παρέλειψα τον όνομα)
    [Σχόλιο Τσιώπος Λάζαρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρόβλημα είναι ότι η Βόνιτσα είναι ακόμα σκλαβωμένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ήταν μόνο η Βόνιτσα σκλαβωμένη θα ήταν λίγο το κακό
    Είναι όλη σχεδον Ελλάδα από το πολυχρονο δημαρχιακό πολιτικό κατεστημένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με το καλό και πρόεδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 7.43 μ.μ , τι σχέση έχουν αυτά που αναφέρεσθε με το 1829 ; δεν χρειάζεται τόση σύγχυση. Εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από τον αγώνα της Παλιγγενεσίας , μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας στο μέτρο του δυνατού ; Τα υπόλοιπα νομίζω , ότι δεν συνάδουν με το θέμα που είναι αναρτημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η σκλαβιά είναι σκλαβιά.
    και η απελευθέρωση είναι απελευθέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1:26 μ μ. Οι Ελληνες δέν φυλάκισαν άδικα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
    Αρα λοιπόν η σκλαβιά ως έννοια δέν έχει χρώμα ούτε απόχρωση χρώματος.

    η σκλαβιά είναι σκλαβιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο