Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης (1780-1842): Η πραγματική του φωτογραφία και όχι φαντασιώσεις! (από το αρχείο του Νίκου Μήτση)
Ο Γνωστός συγγραφέας Νίκος Θ. Μήτσης που έχει ερευνήσει όλες τις πλευρές της ιστορικής πορείας του Οπλαρχηγού του 1821 Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, απαντάει σε ένα σχόλιο αναγνώστη μας που έλεγε ότι: «ο συγκεκριμένος οπλαρχηγός ήταν από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ναι, ήταν πράγματι και εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης. Όμως ίδια συμπεριφορά (τα γνωστά καπάκια) είχαν στη Στερεά Ελλάδα και οι: ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, ΙΣΚΟΣ, ΡΑΓΚΟΣ, ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΤΣΟΓΚΑΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ κ.α. οπλαρχηγοί.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκτιμώντας τις στρατιωτικές του ικανότητες τον ονόμασε Χιλίαρχο και πρόεδρο του Στρατιωτικού Δικαστηρίου στο Μεσολόγγι, ο δε Όθωνας το 1836 τον ονόμασε Συνταγματάρχη (ανώτερος στρατιωτικός βαθμός) στη Βασιλική Φάλαγγα.
Και μην ξεχνάτε οτι το 1828 και 1829 ελευθέρωσε όλη την Αιτωλοακαρνανία (Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Μαχαλάς, Αγρίνιο, Μεσολόγγι ).
Υπέγραψε την συνθήκη απελευθέρωσης του Μεσολογγίου και την παράδοση του από τους Τούρκους στην Ελλάδα.
Χρέος μας είναι ν΄ αποκαταστήσουμε τη μνήμη του ξεκινώντας με ενημερωτικές ομιλίες και δραστηριότητες για τον Βαρνακιώτη, στα Γυμνάσια και Λύκεια του τόπου μας υπό την αρωγή των δημοτικών αρχών ΒΟΝΙΤΣΑ και ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και των τοπικών φορέων.
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου
Δυστυχώς κύριε Μήτση,οι περισσότεροι ιστορικοί,πιστεύουν τον Τρικούπη.Ο αποκλεισμός του στρατηγού,απο τον αγώνα,αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την περιοχή.Μην ξεχνούν.όμως και πόσες φορές επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν στον Κάλαμο.Πάντα ήταν ηθικός αυτουργός ο Μαυροκορδάτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο "αμφιλεγόμενος" κύριε Μήτση δεν αναιρεί την όποια δράση του στην απελευθέρωση της χώρας,τι να πούμε άλλωστε για τον Μιαούλη κι άλλους πολύ περισσότερο αμφιλεγόμενους.Απλά πολλά πράγματα αποσιωπούνται απ΄τα σχολικά βιβλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι . Πολλά και άλλα επικριτικά ( που δεν είναι της παρούσης) έχουν γραφεί για τον Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη , αναντίρρητα από τους πολιτικούς του αντιπά¬λους ( Μαυροκορδάτος , Κωλέτης ) και δεν μπορούμε να τα παίρνουμε και τοις μετρητοίς , καθότι την ίδια συμπεριφορά με αυτόν είχαν σχεδόν όλοι οι οπλαρχηγοί του ΄21 όπως π.χ οι : Ανδρέας Ίσκος , Γεώργιος Τσόγκας , Γεώργιος Καραϊσκάκης , Οδυσσέας Ανδρούτσος , Ανδρέας Μιαούλης , Μήτσος Κοντογιάννης , Νικόλαος Στουρνάρας κ.λπ , αλλά ούτε όμως μπορούμε και να τα παραβλέπουμε με κριτήριο πιθανολογώ την εντοπιότητά μας . Σκοπός κάθε ασχολούμενου με συνέπεια στα ιστο¬ρικά , δεν είναι ν’ αποσιωπά τα επίψογα και να προβάλλει τα αξιέπαινα ή και τανάπαλι , αλλά να παρουσιάζει και τα μεν και τα δε όπως έχουν και να τα κρίνει , όταν χρειάζεται , αδέσμευτα εντελώς ή με αντικειμενικά κριτήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόγονοι αγωνιστών καμιά φορά δυσφορούν ή πικραίνονται αν μαζί με τα πλεονεκτήματα μνημονεύονται και τα μειονεκτήματα των ενδόξων προγό¬νων τους. Όπως, για εμάς, ένδοξος αγωνιστής υπήρξε και ο Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης , παρά τις ειπωμένες και καταγεγραμμένες εκτροπές του [ Απομνημονεύματα Σπηλιάδη τ. Β΄ σελ. 60-70 , Απομνημονεύματα Κασομούλη τ. Γ΄ σελ. 45 και 343 , Ελληνικά Χρονικά του 1824 και την απουσία του απ΄ τον αγώνα από τον Οκτώβριο του 1822 έως και τον Φεβρουάριο του 1828 ], οφει¬λόμενες ίσως και στις υπάρχουσες πολιτικές ανωμαλίες (εμπόλεμος κατάστα¬ση, πολιτικές ίντριγκες ) αλλά και στα ήθη εκείνης της εποχής, σαν κατάλοιπα αρπακτικών τάσεων ή και δι¬εφθαρμένων απολυταρχικών καταστάσεων .
Χρέος μας είναι ν΄ αποκαταστήσουμε τη μνήμη του , έστω και αργά , ξεκινώντας , ΧΤΕΣ , με ενημερωτικές ομιλίες και δραστηριότητες για τον στρατηγό Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη , στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του τόπου μας και πάντα υπό την αρωγή των δημοτικών αρχών της ΒΟΝΙΤΣΑΣ και του ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ , αλλά και των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων και λοιπών φορέων της περιοχής.
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
Εθνική Επέτειος Σημερα 25η Μαρτίου 2019
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε Απόλυτο Σεβασμό Τιμούμε τους Εθνικούς Μας Ήρωες !
Γεώργιος Νίκολού Βαρνακιώτης
Εθνικός Μας Ήρωας
Συμφωνούμε κύριε Μήτση, έστω και αργα ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην αγιοποιουμε όλους όσους έκαναν επανάσταση ανάλογα με το συμφέρον της τσέπης τους (καπάκια). Ας πούμε την αλήθεια ότι επρόκειτο για μια επανάσταση την οποία οραματίστηκε η αστική τάξη του έθνους και την αγκάλιασε ο λαός και επιτέλους ας πούμε την άλλη μεγάλη αλήθεια ότι ούτε 200 χρόνια δεν έχουν περάσει από την επανάσταση και ως Έθνος κουβαλάμε τις ίδιες αμαρτίες. Τα καλά και συμφέροντα. Μάλλον αυτός είναι ο ακριβής ορισμός για τα καπάκια. Πάντως κύριε Μήτση, σας αξίζουν μόνο συγχαρητήρια για το έργο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Βαρνακιώτη όπως και όλους όσους πρωταγωνίστησαν στην επανάσταση θα πρέπει να τους κρίνουμε με βάση τη συνολική προσφορά τους και στα πλαίσια του τότε ιστορικού περιβάλλοντος. Έτσι θα τους κατανοήσουμε και θα τους κρίνουμε δίκαια. Αν τους κρίνουμε, όπως κάποιοι κρίνουν τον Βαρνακιώτη, τότε όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, είναι "αμφιλεγόμενοι". Ενδεικτικά: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος, διότι αποκήρυξε την επανάσταση και αφόρισε τους επαναστάτες. Τον μεγάλο Καραϊσκάκη, γιατί στο ξεκίνημά της συστρατεύτηκε με τους Τούρκους με την υπόσχεση να του δώσουν το αρματολίκι των Αγράφων. Τον απελευθερωτή Κολοκοτρώνη ως εγκληματία πολέμου, για τις μαζικές σφαγές των αμάχων της Τριπολιτσιάς (γέρων, γυναικών, παιδιών, αρρώστων)κ.ο.κ. Ο Βαρνακιώτης προδόθηκε, λασπώθηκε, διώχτηκε, και πολλές φορές επιχειρήθηκε η δολοφονία του, από όργανα του Μαυροκορδάτου. Ήταν καθαρός Έλληνας και πατριώτης. Το απέδειξε με τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να επανενταχθεί στην επανάσταση. Κάτι που μπόρεσε μόνο, όταν ο διώκτης του Μαυροκορδάτος έχασε την ισχύ του, με την έλευση του Κυβερνήτη Καποδίστρια. Και επανήλθε σε μια χρονική στιγμή που η επανάσταση στη δυτική Στερεά είχε σβύσει. Για να ηγηθεί με επιτυχία στην απελευθέρωσή της. Και η πλήρης και ανεπιφύλακτη ιστορική αποκατάστασή του είναι εθνικό και πατριωτικό χρέος όλων μας. Ένα ιστορικό τριήμερο από τους τοπικούς Δήμους των περιοχών που απελευθέρωσε, στο Μεσολόγγι ή τη Βόνιτσα, θα μπορούσε να είναι η αρχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιστορική αλήθεια δεν μπορει να είναι παρά μόνο μία, απηλλαγμένη από προσωπικές δοξασίες και επιδιώξεις. Η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων ποικίλλει ανάλογα με τον ερμηνεύονται και τους σκοπούς του. Πάντως, σκοπός της ιστορικής γνώσης θα πρέπει να είναι και η σφυρηλάτηση εθνικής συνείδησης και η βάση να προχωρήσει τούτος ο τόπος τη πορεία που του πρέπει. Τυχόν λεπτομέρειες που δεν εξυπηρετούν το σκοπό της ιστορικής γνώσης , είναι καλές αλλά μάλλον αποσκοπούν σκόπιμα να απομακρυνθούμε από την ουσία των γεγονότων για να μειωθεί η ουσιαστική αξία του ιστορικού γεγονότος. Χαρακτηριστικό της φυλής μας. Στα σχολικά δε βιβλία δεν μπορούν να αναφέρονται σε λεπτομέρειες που δεν εξυπηρετούν το σκοπό
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς φροντίσουν απο κοινου οι Δήμοι να αποκατασταθεί Ιστορική Αλήθεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα δεν γινονται αυτά με βιασύνη μετά την Δημοτικές Εκλογές; οι νέες δημοτικές αρχές του τόπου μας.
ο τότε κόσμος δεν ήταν κόσμος αγίων ή μορφωμένων. Οι περισσότεροι οπλαρχηγοί ήταν κατσικοκλέφτες και καιροσκόποι. Αυτό άλλωστε είναι και το θαύμα της ελληνικής επανάστασης.
ΑπάντησηΔιαγραφή