Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΕ θα ενισχύσει τα προγράμματα υγιεινής διατροφής στα σχολεία


Η ΕΕ προτείνει την ενίσχυση των προγραμμάτων υγιεινής διατροφής στα σχολεία για να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Το νέο πρόγραμμα θα είναι συνδυασμός των 2 σημερινών προγραμμάτων για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και γάλακτος στα σχολεία, τα οποία ενθαρρύνουν την εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής διατροφής και χρηματοδοτούν τη διανομή φρούτων και γάλακτος στα σχολεία. Γύρω στα 30 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ωφελούνται από τα προγράμματα αυτά κάθε χρόνο.
Το νέο πρόγραμμα θα συνδυάζει τα 2 προηγούμενα υπό το εμβληματικό σύνθημα «Τρώω σωστά για να νιώθω καλά». Θα δώσει επίσης μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να γνωρίζουν πώς να τρέφονται σωστά και να κατανοούν καλύτερα θέματα όπως η παραγωγή τροφίμων και τα απόβλητα. Το πρόγραμμα μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει και επισκέψεις σε αγροκτήματα.
Κακές διατροφικές συνήθειες
Στις περισσότερες χώρες, η ποσότητα φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών που καταναλώνουν τα παιδιά μειώνεται συνεχώς. Η διατροφή, αντίθετα, έχει στραφεί προς τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς. Το 2008, υπολογίστηκε ότι 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών στην Ευρώπη ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Μέχρι το 2010 η αναλογία αυτή είχε αυξηθεί σε 1 προς 3.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, το νέο πρόγραμμα θα έχει ως στόχο:
την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κακών διατροφικών συνηθειών
την ενίσχυση της εκπαίδευσης που παρέχουν τα προγράμματα υγιεινής διατροφής, και
τη μεγαλύτερη καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Ευκολότερη οργάνωση
Σήμερα, όλες οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης γάλακτος, ενώ οι περισσότερες συμμετέχουν και στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την κατανάλωση φρούτων (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν). Η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα εξακολουθήσει να είναι προαιρετική και οι χώρες της ΕΕ θα έχουν την ευελιξία να επιλέγουν ποια τρόφιμα θα διανέμουν.
Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος θα ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ (ποσό μεγαλύτερο από το φετινό των 197 εκατ. ευρώ), αλλά δεν θα υπερβαίνει τον προϋπολογισμό που είχε ήδη οριστεί για τα δύο προγράμματα φρούτων και γάλακτος έως το 2020.
Ευελπιστούμε ότι ο συνδυασμός των υφιστάμενων προγραμμάτων θα μειώσει τον διοικητικό και οργανωτικό φόρτο της εφαρμογής τους από τα σχολεία και τις εθνικές αρχές και θα συμβάλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους από άποψη κόστους.
 
πηγή: ec.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο