Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ολική επαναφορά για τον Καπνό!


Αύξηση 131% στα Βιρτζίνια, στροφή και στα καπνά ανατολικού τύπου. Νέες προοπτικές μετά τη συμφωνία με τη Phillip Morris για απορρόφηση του 50% της παραγωγής

          Όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε τα τελευταία χρόνια επισημάνει, σε σειρά ρεπορτάζ στη «Συνείδηση», η επιστροφή στις ρίζες του καπνού, αποτέλεσε για πολλούς αγρότες τη μόνη διέξοδο
     Η έτερη επιλογή ήταν το καφενείο και το τάβλι… Στη Μακρυνεία ιδιαίτερα, είναι περισσότερες από 300 οι οικογένειες που ετοιμάζονται ήδη για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, φυτεύοντας καπνά τύπου Κατερίνης (Σ), υπάρχουν δε και εκείνες που επιμένουν στα Βιρτζίνια. Συνολικά στη χώρα μας παρατηρείται τέτοια στροφή.................       Και φέτος μάλιστα αναμένεται να γίνει με μαζικό τρόπο, καθώς η κυβέρνηση πέτυχε και ανακοίνωσε πρόσφατα συμφωνία με τη Phillip Morris, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω εταιρεία, τα ηνία της οποίας για τη νοτιοδυτική Ευρώπη μόλις ανέλαβε Έλληνας, θα αγοράζει το ήμισυ της εθνικής παραγωγής!
         Στη βάση της συμβολαιακής γεωργίας ασφαλώς, με τους Έλληνες παραγωγούς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι ποσότητες θα παράγουν και σε ποια τιμή θα πουλήσουν. 

         Εν τω μεταξύ, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα έκθεσης που πρόσφατα δημοσιοποίησε η ΠΑΣΕΓΕΣ. 
         Σύμφωνα με έκθεση του στελέχους της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Θ. Βλουτή, για την ποικιλία Βιρτζίνια, το 2011 σε σχέση με το 2010 παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στην παραγωγή της τάξης του 131% με αντίστοιχη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των καπνοκαλλιεργητών. 
        Η αύξηση αυτή της παραγωγής αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τιμής παραγωγού η οποία κατά μέσο όρο το 2011 κυμάνθηκε γύρω στα 2,40 €/κιλό αυξημένη κατά 18% σε σχέση με αυτή του 2010.
 
        Αντιθέτως, το 2012 σε σχέση με το 2011 παρουσιάζεται μικρή κάμψη της παραγωγής της τάξης του -0,48% με αντίστοιχη κάμψη των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά -5,40% και του αριθμού των παραγωγών κατά -1,96% με την μέση τιμή παραγωγού να παραμένει αμετάβλητη στα 2,40€/κιλό.
 
       Για τις ποικιλίες Ανατολικού τύπου (Μπασμά και Κατερίνη) το 2011 σε σχέση με το 2010 η παραγωγή σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 1% περίπου ενώ αντίστοιχα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν κατά -11%  και ο αριθμός των παραγωγών κατά -2% περίπου ενώ οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν αισθητή αύξηση της τάξης του 17%.  
      Το 2012 σε σχέση με το 2011 ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά  5,26%  και ο αριθμός των παραγωγών κατά 3,05% η παραγωγή μειώθηκε κατά -2,70% περίπου ενώ η τιμή παραγωγού κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα του 2011 στα 4,10€/κιλό.
 
       Οι εξαγωγές καπνών Ανατολικού τύπου την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑ, το 2011 σε σχέση με το 2010 παρουσιάζουν μείωση της ποσότητας που εξήχθη κατά -7% και της αξίας κατά -8%, με τη μέση τιμή να μειώνεται κατά -1%. 
        
Αντίστοιχα το 2012 σε σχέση με το 2011 οι ποσότητες που εξήχθησαν παρουσιάζουν αύξηση κατά 4% η δε αξία τους παρουσιάζεται αυξημένη κατά 10%  με την μέση τιμή να παρουσιάζει τελικά αύξηση κατά 5%.
 
         Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑ οι εξαγωγές καπνών Βιρτζίνια τα τελευταία τρία χρόνια, το 2011 σε σχέση με το 2010 όσον αφορά στην αξία τους των, εμφανίζουν μείωση κατά -9%, με τις ποσότητες να μειώνονται κατά -30% ενώ αύξηση 29% να παρουσιάζει η μέση τιμή. 

        Το 2012, τώρα, σε σχέση με το 2011 ενώ η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 7% και η εξαχθείσα ποσότητα κατά 34%  η μέση τιμή μειώθηκε κατά -20%. 
       Όλα αυτά βέβαια μπαίνουν σε νέα βάση μετά τη συμφωνία με τη Phillip Morris. Και επαναλαμβάνουμε ότι φέτος αναμένεται μεγάλη αύξηση στην καλλιέργεια καπνών ανατολικού τύπου σε όλη τη χώρα και στην Αιτ/νία.

Εν αναμονή για τις οικοτεχνίες
    Την ίδια στιγμή είναι δεκάδες οι Αιτ/νάνες καπνοκαλλιεργητές που επιμένουν στο να τους δοθεί η δυνατότητα παραγωγής, επεξεργασίας και πώλησης χύμα καπνού, με αρκετούς εξ αυτών, μη έχοντας άλλη επιλογή να δραστηριοποιούνται… υποχρεωτικά φοροδιαφεύγοντας. 
       Το θέμα, που από ετών έχει αναδείξει η «Συνείδηση», έχοντας λάβει μεγάλες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει απ’ τους καταναλωτές, έθεσε πρόσφατα στη Βουλή η κα Νίκη Φούντα της ΔΗ.ΜΑΡ., ζητώντας τη χορήγηση αδειών λειτουργίας μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων καπνού. 
         Καπνικές οικοτεχνίες δηλαδή, που θα δώσουν διέξοδο σε δεκάδες αγρότες του νομού μας.

ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
http://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο