Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Επικερδής και περιζήτητη η ρίγανη


      Η καλύτερη ρίγανη στον κόσμο παράγεται στο χωριό Ρίγανη! Τυχαίο; 
    Τι έδειξε έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ, ποιες οι προοπτικές συστηματικής καλλιέργειας του αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού στην περιοχή. Και σκέψεις για τη δημιουργία σπορόκεντρου στην Αιτωλοακαρνανία, απ’ τον πρόεδρο του ΚΕΣΠΥ Λ. Καλαμπόκη.

            Η Ρίγανη είναι ένα μικρό χωριό της Δ.Ε. Στράτου, δίπλα στην Παλαιομάνινα, με πληθυσμό περί τους 500 κατοίκους. 
       Στην ελληνική γλώσσα, βέβαια, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τα τοπωνύμια και η ετοιμολογία κρύβουν μεγάλες αλήθειες, σοφία που… ξαφνιάζει. Προφανώς και εκείνοι που έτσι ονόμασαν το χωριό, γνώριζαν καλά ότι, όχι μόνο ο τόπος είναι γεμάτος ρίγανη, αλλά η ρίγανη αυτή είναι η καλύτερη στον κόσμο. 
      Η ρίγανη με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαια. Και αυτό ακριβώς πιστοποίησε πρόσφατα το ΕΘΙΑΓΕ….......




          Το αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό της ρίγανης βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των αρωματικών φυτών, όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και επειδή είναι μια από τις πλέον επικερδείς καλλιέργειες με μικρό κόστος παραγωγής και ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες. 
         Κατά συνέπεια, όπως σωστά παρατήρησε ο Αιτ/νάνας πρόεδρος του ΚΕΣΠΥ κ. Λουκάς Καλαμπόκης σε συνέντευξή του χθες στον Δυτικά 96,1 – FM, αν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στρέψουν το καλλιεργητικό τους ενδιαφέρον στην παραγωγή ρίγανης, τα οφέλη θα είναι μεγάλα. 
          Μην ξεχνάμε ότι στην παγκόσμια αγορά η ρίγανη έχει τεράστια ζήτηση, ανήκει δε σε οικογένεια φυτών ο «κύκλος» των οποίων ξεπερνά τα 20 δις ευρώ (!!!), με διαρκώς αυξανόμενη τάση. 
       Η βιομηχανία τροφίμων, η φαρμακοβιομηχανία και η παρασκευή αιθέριων ελαίων για αρωματοθεραπεία, καθιστούν τη ρίγανη φυτό, η παραγωγή του οποίου πάντα θα έχει ζήτηση και πάντα θα αφήνει καλό εισόδημα.
         Στη χώρα μας η καλλιέργεια της ρίγανης εντοπίζεται κυρίως σε Μακεδονία – Θράκη και Θεσσαλία. Στην Αιτ/νία είναι η ΑΝΘΗΡ που έχει ανοίξει το δρόμο
         Και οι προοπτικές είναι πράγματι τεράστιες, αφού οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια και ανάπτυξη του φυτού.
       Στην περιοχή της Ρίγανης ειδικά… μπορούν να γίνουν θαύματα, αν σωστά αξιοποιηθεί το όνομα (του χωριού και του φυτού) και η μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ
       Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη η αρχή θα μπορούσε να γίνει με 500 στρέμματα, σε ακαλλιέργητες σήμερα εκτάσεις του χωριού.

    Ο ίδιος, ως πρόεδρος του ΚΕΣΠΥ, του συνεταιριστικού κέντρου δηλαδή για τους σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό (είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος του ΚΕΣΠΥ εκλέγεται Αιτ/νάνας) επιδιώκει και τη δημιουργία ενός σπορόκεντρου στο νομό μας. 
        Οι υποδομές υπάρχουν και ο πρώην Καπνικός Σταθμός Αγρινίου αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα που επιτρέπει τέτοιες αισιόδοξες σκέψεις. Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη του ΚΕΣΠΥ είναι που έχει επιτρέψει στη χώρα μας να αποφεύγει την ομηρία των πολυεθνικών, που σε άλλες περιπτώσεις έχουν «υποδουλώσει» κράτη και έθνη.
       Η δημιουργία σπορόκεντρου στην Αιτ/νία, εκτός απ’ τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε, θα συνέβαλε αναμφίβολα στην αύξηση της παραγωγής και στην ουσιαστική στήριξη των αγροτών.


ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Πηγή:agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο