Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Η Κήρυξη της Επανάστασης στο Ξηρόμερο από τον Γιώργο Βαρνακιώτη

    Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και για να ενδυναμώνουμε τη μνήμη μας, δημοσιεύουμε την επαναστατική  προκήρυξη  του στρατηγού Γεωργίου Βαρνακιώτη του δοξασμένου ήρωα της Επανάστασης, που σήμανε την έναρξη του ιερού  αγώνα στο  Ξηρόμερο και στη  δυτική στερεά Ελλάδα....








*Το κείμενο είναι από το  βιβλίο του Κώστα Σαρδέλη  «Γεώργιος Βαρνακιώτης – Ο Προδομένος Στρατηγός του 1821»  Εκδ.Έρευνα, Αθήνα 1980, σελ.81-84. Βιβλιοθήκη Τοπικής Κοινότητας Βάρνακα 

8 σχόλια:

  1. Η προκήρυξη της επανάστασης στο Ξηρόμερο τον Μάϊο του 1821 , σύμφωνα με τον τ. υπουργό - Βουλευτή Γεώργιο Δ.Παπαδημητρίου (1916-1999)συντάχθηκε στην ιερά Μονή της Ζαμπατίνας Ξηρομέρου δια χειρός του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Ζαβογιάννη - Ηγουμένου αυτής της μονής , ο οποίος ήταν και Φιλικός αλλά και επιτετραμμένος μυσταγωγός από τη διοίκηση για να προσελκύει και ορκίζει μέλη απ το Ξηρόμερο για την Φιλική Εταιρεία. Μετά την σύνταξη,την υπογραφή και την αποδοχή της προκήρυξης και από άλλους οπλαρχηγούς ( Μίνιος Κατσικογιάννης,Γιαννάκης Σουλτάνης,Ανδρέας Γριβογιώργος, Πάνος Γαλάνης, Αποστολάκης Κουσουρής,Θεόδωρος Γρίβας,Δήμο Τσέλιος, Βασίλης Χασάπης κ.λπ) και πολιτικούς (Φώτης Καραπάνος , Αναγνώστης Τζιτζώνης, Πάνος Μοναστηριώτης , Ανδρέας Κατσαράκης, Γεώργιος Βλαχογιάννης ή Παντίδος )η δοξολογία - για λόγους σκοπιμότητας εκείνων των εποχών με τους κοτζαμπάσηδες της περιοχής και οι οποίες δεν είναι του παρόντος ν΄ αναφερθούν λόγω του περιορισμένου χώρου στο σάϊτ - η δοξολογία επαναλαμβάνω αναφέρεται ότι έγινε στην Αγ. Δευτέρα Κατούνας.
    ΠΗΓΕΣ : Δημοσιευμένα άρθρα του αείμνηστου Γ.Δ.Παπαδημητρίου στις εφημερίδες : α. "ΝΕΑ του ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ" φύλ.27 Οκτ. 1988 β. "ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ" φύλ.34-35/1992 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμφίβολα η επανάσταση ξεκίνησε με απόφαση του στρατηγού Βαρνακιώτη. Ο οποίος ήταν λογικό και επιβεβλημένο να διαβουλευθεί και με όσους είχαν ρόλο στην περιοχή, ώστε να εξασφαλισθεί η στήριξη και συμμετοχή τους. Το ποιος την συνέταξε και αν έγινε δοξολογία, είναι λεπτομέρειες, ιστορικά ενδιαφέρουσες, που όμως δεν επηρέασαν τα γεγονότα. Θα ενδιέφερε η αναδημοσίευση των άρθρων του αείμνηστου Παπαδημητρίου, ώστε να αξιολογηθεί η αξιοπιστία των πηγών του. Πάντως ο Σαρδελής, στο Βιβλίο του για τον Βαρνακιώτη δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Ούτε αλλού έχει γραφτεί. Πρέπει να μάθουμε την πραγματική ιστορία μας και να διδαχθούμε από αυτή. Και όχι να κατασκευάζουμε βολικούς μύθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι πηγές αναφέρονται αγαπητέ συμπατριώτη 10.40 π.μ και αναντίρρητα είναι στη διάθεσή σας. Δικαίωμά σας να αμφισβητείτε ( αν το εκλαμβάνω ορθώς ; ) τον αείμνηστο Γ.Δ.Παπαδημητρίου . Προσωπικά δεν τον αμφισβητώ. Απεναντίας τα γραπτά του τα θεωρώ φερέγγυα και τα συμβουλεύομαι. Δεν γνωρίζω όμως από που άντλησε ή όχι τις πηγές του ο αείμνηστος κ. Παπαδημητρίου . Βολικοί μύθοι , πιθανόν να κατασκευάζονται από άλλους . Από εμένα ΟΧΙ !!! Μπορείτε να ζητήσετε τις προαναφερόμενες παραπομπές από τον ιδιοκτήτη του καθ΄ όλα μεστού μπλόκς ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΙΟΥΣ . Το βιβλίο του αείμνηστου Κ. Σαρδελή το έχω. Είναι πολύ κατατοπιστικό και γράφηκε τη δεκαετία του 1980. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δεν περιέχονται σαυτό το βιβλίο του κ. Σαρδελή του οποίου την προσφορά του ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ !!! και , οι ερευνητές κατά τη γνώμη μου οφείλουν - αναφέροντας φυσικά τις πηγές- να τα φέρνουν στη δημοσιότητα . Ιδού μερικά στοιχεία που δεν αναφέρονται στο βιβλίο του αείμνηστου Κ.Σαρδελή όπως π.χ το έγγραφο Γεν. Γραμματεία φ. 22 που αναφέρεται ότι άφησε τους εχθρούς και επέστρεψε στο ελληνικό στράτευμα ,όπως τα περιβόητα Καπάκια -περιοδικό Ιστορικόν Αρχείον τ. Ε΄σελ. 103/1935 ( για τα οποία κατηγορήθηκε ο Βαρνακιώτης , κακώς κατ΄εμένα γιατί Καπάκια έκαναν όλοι οι οπλαρχηγοί για το καλό της πατρίδος ), τα γραφούμενα για τον Βαρνακιώτη του Νικολάου Κασομούλη , Εθυμήματα, τ.Γ΄σελ. 45 και 343 που ούτε λίγο ούτε πολύ τον απαξιώνει..... Το ΦΕΚ 26/1836 αρθρ.4 που ονομάστηκε από τον Όθωνα συνταγματάρχης , ενώ πολλοί ιστορικοί- ερευνητές τον αναφέρουν ως αντισυνταγματάρχη . Την Γενική Εφημερίδα 20-12-1830 που ονομάστηκε Πρόεδρος Στρατιωτικού Δικαστηρίου Δυτ. Ελλάδος , την ενυπόγραφη επιστολή του δια τον θάνατο του Καποδίστρια (Γραμ. Στρατ.φ.114) που συμπληρώνεται και με άλλες υπογραφές Δυτικοελλαδιτών οπλαρχηγών του 1831. Για τον θάνατό του ( ΦΕΚ.23/1843)κ.λπ κ.λπ στοιχεία . Το ζήτημα αγαπητέ συμπατριώτη είναι ότι ως Ξηρομερίτες , ως Ακαρνάνες , ως Αιτωλοακαρνάνες δεν έχουμε κάνει ΤΙΠΟΤΑ για τον στρατηγό της επανάστασης του ΄21 Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη. Έστω και τώρα πρέπει να αφυπνισθούμε ΟΛΟΙ μας και φυσικά την πρωτοβουλία θα πρέπει να την αναλάβουν οι θεσμικοί παράγοντες ήτοι : ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ , ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ , ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα δηλ. την αποκατάσταση του ονόματος του στρατηγού Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη.
    ευχαριστώ
    Νίκος Θεοδ. Μήτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρόεδρε, έστω και αργά, καλά είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί. από τους πρώτους ο ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ (από τον Βαρνακα φίλε Βασίλη Πρόεδρε) ξεσηκώθηκαν και ακολουθησαν όλοιοι Έλληνες η ΕΝΌΤΗΤΑ έφερε το νικηφόρο αποτέλεσμα για την Πατρίδα μας. Γρ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο ο Βαρνακιώτης ήταν επικεφαλής των αρμάτων στη Δυτική Ελλάδα η επανάσταση γνώριζε μόνο επιτυχίες και νίκες. Ώσπου ήρθε ο ψευδοπρίγκηπας Μαυροκορδάτος, με σχέδιο να γίνει Ηγεμόνας μιας μικρής Ελλάδας στα όρια της Πελοποννήσου, που ήταν και η πολιτική και των Άγγλων. Ο Βαρνακιώτης ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο, που έπρεπε να εκλείψει. Η γνωστή σκευωρία που εξύφανε σε βάρος του Στρατηγού (του ζήτησε να κάνει καπάκια με τους Τούρκους και στη συνέχεια τον κατήγγειλε ως προδότη), στέρησε την επανάσταση από φυσικό της ηγέτη. Τα ίδια έκανε ο Μαυροκορδάτος και με τον πανέντιμο πατριώτη Δημήτριο Υψηλάντη και όσους στέκονταν εμπόδιο στα σχέδιά του. Τα ίδια και στον μεγάλο Καραϊσκάκη. Στείνοντας, με τους υποτακτικούς του, μια παρωδία δίκης και καταδικάζοντάς τον για προδοσία !!. Ο Βαρνακιώτης ήταν ένας πραγματικός πατριώτης και σπουδαίος στρατηγός, με μεγάλη συμβολή στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ χρόνια τώρα με ειρηνικό τρόπο δεν μπορούμε να πείσουμε τους Έλληνες Δεξιούς ν' αλλάξουν πολιτικό φρονημα και έρθουν στο "πολιτικό στρατοπεδο" και να ψηφίσουν εστω μια φορα αριστερά, ή εμείς οι Ελληνες αριστεροί να γίνουμε Ελληνες δεξιοί
    και λέμε τώρα εικασίες και φαντασίες εκείνης της εποχής ?
    Οι Έλληνες ήταν με τους Έλληνες τέλεια και παύλα και Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Βαρνακιώτης ήταν ήρωας όπως και ο Οδυσσέας Ανδρίτσης. Και δεν είναι θέμα ηρωΙσμού αυτό είναι δευτερεύον πίστευαν και ήθελαν εθνική ανεξαρτησία πέρα από ρο Ρωσοαγγλογαλλικό σύστημα Ο Διάκος και ο Μπότσαρης ήταν χαμηλής ευστροφίας και με πολιτική ακρισία άτομα αλλά υμνήθηκαν για τον ρόλο τους. Η Ιστορία από τον σχηματισμό του κράτους από τις μεγάλες δυνάμει της εποχή φτιάχθηκε με μεγάλα ψεύδη, και συρραφές.. . Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ιστορία στα Πανεπιστήμια τουλάχιστον (ακόμα και οι διατριβές και τα διδακτορικά ισχύουν νόμοι του 30 ότι απηχούν θέσεις του συγγραφέα και όχι του Πανεπιστημίου) και ιστορία είναι τι θα πεί η πολιτική.
    Ο Μαυροκορδάτος και ο Κάλβος (ο Μέγα προδότης) αντί να χαρακτηρισθούν ανθέλληνες με ανεξίτηλα γράμματα τέθηκαν σε περιωπή. ΚΑι έμεινε και η ανοησία του Κάλβου στον ρωμιό ως σύνθημα «θέλει αρετή και τόλμη ...». Έτσι 200 χρόνια ο κάτοικος του γεωγραφικού χώρου δεν έμαθε τι είναι ελευθερία και του έβαλαν και ένα ύμνο που στην εποχή του θεωρούταν ανοησία (αλλά και σήμερα). Η Ελευθερία θέλει παιδεία τίποτε άλλο και είναι αδύνατο σε μια χώρα μη έχουσα εθνική ανεξαρτησία να αποκατασταθεί η Παιδεία. Η δολοφονία του Βύρωνα του Γκούρα και του Καραΐσκάκη από τους Έλληνες είναι βασικά σημεία και φυσικά και η Δολοφονία του Καποδίστρια (τελευταία ευκαιρία για σχηματισμός εθνικού κράτους) και ότι ο Κολοκοτρώνης έγινε Νενέκος μαζί με την συμπεθέρα του την Μπουμπουλίνα και περάσαν αυτοί καλά και η ιστορία δεινοπαθεί..
    Με μεγάλη εκτίμηση στον Αγαπητό Ξηρόμερο και τα χωριά όπως το Μπαμπίνι με τον Παμπλέκη που ούτε και αυτός δικαιώθηκε. Τις ιστορίες τις έγραφαν Περραβοί και τον ήρωα Πήλιο Γούση τον μάθαμε εκ παιδείας ως προδότη υπαιτιότητα της Γαλλικής υπoτέλειας.
    Με ενδιαφέρει το βιβλίο του Κ.Σαρδελή αν υπάρχει ψηφιακά.
    pap_cha@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο