Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με πρόβατα στο δρόμο Μύτικας-Αστακός

Τροχαίο ατύχημα συνέβη χθες βράδυ Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011, στις 07:30 μ.μ.στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Μύτικας-Αστακός στο ύψος του κτιρίου ''Βούλγαρη''. Ευτυχώς ο άνθρωπος που οδηγούσε και έπεσε πάνω στα πρόβατα είναι καλά. Το μεγάλο αμάξι που οδηγούσε τον προστάτεψε. Οι ζημιές του αμαξιού είναι το λιγότερο...

 αφού ο άνθρωπος είναι καλά. Τώρα για το γεγονός ότι στο δρόμο Μύτικα-Αστακός συναντάς και μάλιστα βράδυ μοσχάρια, κατσίκια και πρόβατα σε όλη τη διαδρομή, πάνω στο δρόμο τι να πούμε. Απλά είναι παράνομο να είναι ζώα στο δρόμο χωρίς συνοδεία και πολύ περισσότερο το βράδυ.
Με την ευκαιρία του ατυχήματος αναδημοσιεύουμε από το ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWΣ(http://xiromeronews.blogspot.com/2010/07/blog-post_8183.html) την επίκαιρη επιστολή του συμπατριώτη μας Χ. Παππά που έστειλε σε όλες τις αρχές του νομού, στα μέσα Ιουλίου 2010 και που καυτηριάζει την κατάσταση με τα ανεξέλεγκτα ζώα στο δρόμο Αστακός – Μύτικας.
 Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια από τότε αλλά δυστυχώς δεν λήφθηκε από την πολιτεία κανένα μέτρο και τα πρόβατα και τα γελάδια συνεχίζουν ελεύθερα να κυκλοφορούν και να..σταλίζουν στους δρόμους.
 Δεν μπορεί, σίγουρα θα υπάρχουν Νόμοι και για τις περιπτώσεις αυτές, που δεν είναι τυχαίες και μεμονωμένες, αλλά καθημερινή πρακτική και μάλιστα πολύ προκλητική. Κάποτε θα πρέπει και οι τσοπάνηδες, να καταλάβουν πως δεν είναι ο δρόμος τσιφλίκι τους... Aς θυμηθούμε και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου: ότι φωτισμένα πρέπει να είναι τα κοπάδια με τα πρόβατα εφόσον βγαίνουν νύκτα στον δρόμο, γιατί σε περίπτωση που προκληθεί τροχαίο ατύχημα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για αποζημίωση όχι μόνο ο οδηγός αλλά και ο βοσκός!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ


Μεγάλη επικινδυνότητα στο δρόμο Αστακό - Μύτικα
ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΖΩΩΝ

Με επιστολή του στους αρμοδίους, ένας 33χρονος νέος από την περιοχή μας, ο Χ. Παππάς, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί με τα κοπάδια ζώων στον δρόμο Αστακός – Μύτικας. Ο ίδιος πριν λίγα χρόνια είχε τραυματιστεί σοβαρά στην προσπάθεια του να αποφύγει ένα κοπάδι, έξω από τον Αστακό. Διαβάστε τι γράφει:

- Πριν από 3,5 χρόνια κόντεψα να χάσω τη ζωή μου στον επαρχιακό δρόμο Αστακού- Μύτικα εξαιτίας ενός κοπαδιού ζώων που ήταν μετά από τυφλή στροφή καταμεσής του οδοστρώματος, λίγο έξω από τον Αστακό. Στην προσπάθεια μου να αποφύγω το κοπάδι έριξα το αυτοκίνητο εκτός δρόμου, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να καταστραφεί ολοσχερώς. Και εγώ φυσικά τραυματίστηκα αρκετά σοβαρά από την ανατροπή του αυτοκινήτου, αλλά και από τα γυαλιά των παραθύρων που έσπαγαν το ένα μετά το άλλο.

- Τριάμιση χρόνια τώρα προσπαθώ με κάθε τρόπο να αλλάξω την πρωτοφανή (και για τα ελληνικά δεδομένα) πρακτική των γιδοβοσκών της περιοχής εκεί να αφήνουν τα ζώα τους ελεύθερα, και όπου αυτά καταλήξουν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει τίποτα.

Σημειώστε επίσης τα παρακάτω:

1. Από το σημείο που εισήλθα στον αυτοκινητόδρομο Αστακού-Μύτικα ερχόμενος από Αγρίνιο- Σκουρτού (στην απαράδεκτη εκείνη γέφυρα λίγο μετά το Κέντρο Υγείας) μέχρι και το σημείο του ατυχήματός μου, εκεί δηλαδή που βρέθηκε το κοπάδι, δεν υπάρχει πουθενά προειδοποιητικό σήμα περί κοπαδιών ζώων!

2. Οι γιδοβοσκοί εκεί έχουν τη συνήθεια να αφήνουν τα ζώα τους ελεύθερα, αδιαφορώντας αν αυτά θα σταθμεύσουν πάνω στο οδόστρωμα. Μα η πινακίδα, κε Νομάρχη, που προειδοποιεί για ζώα, δεν δηλώνει ότι μπορεί μία μαύρη αγελάδα να έχει κοιμηθεί μέσα στη μαύρη τη νυχτιά πάνω στην μολυβή άσφαλτο και να πάρει ο Χάρος τον οποιοδήποτε μοτοσυκλετιστή περνάει από κει!…

- Ούτε ότι μπορούν τα κατσίκια του καθενός να παραμονεύουν πίσω από κάθε τυφλή στροφή (για πολλές από τις οποίες είστε και πάλι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ)! Τα ζώα πρέπει πάντα να συνοδεύονται, λέει Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και μάλιστα με φωσφορούχα διακριτικά, έστω ο συνοδός τους. Αυτοί δεν είναι καν εκεί!!!

- Τι απ’ όλα αυτά έχετε εφαρμόσει εσείς, λαοπρόβλητε κύριε Νομάρχη; Δεν συζητάω βέβαια για το ανύπαρκτο Αστυνομικό Τμήμα του Αστακού. Ο τότε Διοικητής του τμήματος μου είχε δηλώσει ότι είναι ανίκανος να βάλει σε τάξη αυτούς τους ανθρώπους.

3. Πως πιστεύετε, ότι θα αντιδράσει ο γάλλος, γερμανός, ιταλός τουρίστας όταν μετά από μία στροφή, θα χρειαστεί να ακινητοποιήσει πλήρως το όχημά του στη θέα ενός κοπαδιού; Ακόμα και με τα νόμιμα 80 χιλιόμετρα την ώρα, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, πιστέψτε με. Τι εντύπωση θα αποκομίσει για την περιοχή, την οποία επέλεξε για τις διακοπές του; Ποσώς μάλλον σας ενδιαφέρει και αυτό. Πάντως να ξέρετε, στη χώρα τους δεν είναι συνηθισμένοι από τέτοιου είδους “δοκιμάσιες” στους δρόμους όπου κινούνται με τα αυτοκίνητά τους.

4. Γιατί να εξαιρείται αυτή η περιοχή από κάποιους κανόνες υγιούς συμπεριφοράς, δεν το καταλαβαίνω. Οι κύριοι στην περιοχή του Πολυκλαδικού Αγρινίου, που περνούν το κοπάδι τους προσεκτικά και υπεύθυνα, όντας εκεί, είναι διαφορετικοί από τους άλλους; Οι άλλοι δηλαδή στον Αστακό είναι «μη εκπαιδεύσιμοι»; Ούτε ένα πρόστιμο δεν τους έχει τεθεί για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γιατί, λέει το Τμήμα Αστακού, είναι μόνο 20 ευρώ και δεν θα μπορούσε να τους συνετίσει. Κάθε μέρα από 20 ευρώ να πληρώνουν, να δούμε για πότε συνετίζονται!

5. Κύριοι, ένας είναι ο Παρανομαστής όλων αυτών: Έλλειψη Σεβασμού στην Ανθρώπινη Ζωή. Γνωστό φαινόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Ένας πολίτης παραλίγο να χάσει τη ζωή του πρόσφατα και άλλοι πολλοί στο παρελθόν, και δεν μπορεί να αποτρέψει ώστε αυτό να μην το πάθουν και άλλοι. Αυτό είναι αν μη τι άλλο τραγικό! Τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στην ελληνική περιφέρεια συνιστούν ετησίως ένα μικρό πόλεμο και εσείς το ακούτε αυτό αδιάφορα και παθητικά. Μα, και εσείς είστε υπεύθυνοι, κύριοι, γι’ αυτό το μακελειό!

- Πολλές φορές ζήτησα και εγγράφως να παραστώ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, να καταθέσω τις παρατηρήσεις μου, αλλά ποτέ δεν εκλήθη.

6. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι πολλές τυφλές στροφές που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό οφείλονται, όχι τόσο στην κατασκευή του δρόμου και τη μορφολογία του τοπίου, όσο στους θάμνους δίπλα στο οδόστρωμα, που έχουν γιγαντωθεί και έχουν καταλάβει μέρος του οδοστρώματος! Εδώ και πολλά χρόνια διέρχομαι αυτό το δρόμο και μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι ποτέ δεν νοιάστηκε κανείς να κόψει αυτούς τους θάμνους και να βελτιώσει την ορατότητα των οδηγών.

Μάλλον δεν έχετε βρεθεί σε οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος να δείτε τι περιποίηση υπάρχει στους δρόμους. Ας αρθεί επιτέλους το σύνθημα του «Μένουμε Ελλάδα» μπας και φέρουμε καμιά ιδέα και πρακτική από έξω! Αρκετά πια με το «Ελαδίτσα, το κέντρο του κόσμου»!

7. Δικαιολογία δεν υπάρχει στα αφτιά μου καμιά, όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Εάν τα κονδύλια δεν επαρκούν, ας προσκαλέσει ο Νομάρχης τους πολίτες, με τα δικά τους μέσα και σύνεργα, να εξορθολογίσουμε εμείς τον τόπο μας. Οι ενέργειες του ΣΚΑΪ στην Αθήνα απέδειξαν περίτρανα, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει πολύ υψηλό επίπεδο ευαισθησίας για να καταλαβαίνει τις ανάγκες της πατρίδας, να συμπαρίσταται και να προσφέρει, καταθέτοντας αφιλοκερδώς τον προσωπικό του μόχθο. (Ας το κάνει αυτό και για τον καθαρισμό των παραλιών, άλλη μεγάλη ντροπή της περιοχής μας…)

- Το παν είναι να διορθώνονται τα κακώς κείμενα και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Στην Ελλάδα ο κόσμος «φεύγει» πολλές φορές «τζάμπα και βερεσέ», όπως λέει και ο λαός. Από ένα φρεάτιο που δεν έχει κλείσει καλά, από μία κακοτεχνία του δρόμου, από κάποιον που το μπαλκόνι του έχει φτάσει στο πεζοδρόμιο και είναι στο ύψος του ματιού, και χίλια άλλα τέτοια. Ε, όχι πια!

- Ας νοιαστεί κάποιος και μ’ αυτά, και μάλιστα άμεσα!

Θα μπορούσα να αναφέρω ακόμα πολλά…

- Τι προδιαγραφές ασφάλειας έχει, για παράδειγμα, ο δρόμος Βλυζιανά- Βελά; Μήπως τον συμπεριλαμβάνετε τιμητικά και στα πεπραγμένα της τετραετίας σας, αυτό το «Μνημείο Οδικής Προχειρότητας, Αθλιότητας και Επικινδυνότητας»;

- Τι προδιαγραφές ασφάλειας έχει η γέφυρα στον Αστακό από την οποία εισέρχονται όλοι οι Αγρινιώτες για να κατευθυνθούν προς Μύτικα Αιτωλ/νίας;

Φοβερά απογοητευμένος και απελπισμένος από τη βραδύτητά σας, κύριοι, τόσα χρόνια, αναμένω κάποια αναλαμπή σας.

Ένας μόλις 33χρονος νέος

Σας ευχαριστώ

Υ.Γ. Όσον αφορά στα ελλιπή κονδύλια, που μπορεί να επικαλεστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχω να απαντήσω τα εξής: Κάθε χρόνο ξοδεύονται τόσα χρήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εντάξει, καλή και η ενίσχυση της πολιτισμικής και πολυ-πολιτισμικής κουλτούρας μας, αλλά μου φαντάζει όλο αυτό σαν ένα σπίτι που χρήζει άμεσης παρέμβασης προκειμένου να μην πέσει το ταβάνι και σκοτωθούν οι ένοικοί του, αλλά αντί αυτής της επισκευής, βάζουν NOVA για να βλέπουν πιο πολλά ντοκυμανταίρ για τους ΖΟΥΛΟΥ της Νέας Γουινέα ή για τα Ήθη και Έθιμα στους Λαούς της Άπω Ανατολής!

Φροντίστε για την ασφάλειά μας, κύριοι, και τη ζωή μας, και μετά για την κουλτούρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο