Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Νέο Πολιτιστικό-Λαογραφικό Κέντρο στην Παλαιομάνινα.


Ένα παλαιό «Τυροκομείο» του Αγροτικού - Πιστωτικού Συνεταιρισμού της Παλαιομάνινας ανακαινίστηκε και έγινε Λαογραφικό Μουσείο με δαπάνες της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας. Ύστερα από πρόταση της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και την πρόθυμη ανταπόκριση της διοίκησης του Αγροτικού και Πιστωτικού Συνεταιρισμού της Παλαιομάνινας το κτίριο παλαιού «Τυροκομείου» διασώθηκε, αναδείχθηκε και αξιοποιήθηκε με τη μεταφορά σε αυτό της Λαογραφικής Έκθεσης και τη στέγαση των γραφείων όλων των συλλόγων και φορέων του χωριού. Το κτίριο του «Τυροκομείου» ανεγέρθηκε το 1960 και είναι λιθόκτιστο παραδοσιακό. Οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν από τις 15 Ιανουαρίου του 2007 με την αποστολή σχετικής επιστολής προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού και Πιστωτικού Συνεταιρισμού της Παλαιομάνινας. Η ανακαίνιση του κτιρίου και των εσωτερικών χώρων έγινε με δαπάνη της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ποσού 33.000 ευρώ.
Ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας είναι ο γνωστός Παλαιομανιώτης δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Στεργίου, πρώην διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» και πρώην διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και της «Απογευματινής»
Στο νέο Πολιτιστικό - Λαογραφικό Κέντρο μεταφέρθηκαν όλο το υλικό που στεγαζόταν σε ενοικιασμένο κτίριο της Λαογραφικής Έκθεσης, όπως διακοσμητικός εξοπλισμός, οικιακός εξοπλισμός, παραδοσιακές ενδυμασίες και πλούσια Φωτογραφική Έκθεση.
Διακοσμητικός εξοπλισμός: 3 Αλυσιδωτά λαϊκής τέχνης (αρχείο Εταιρείας), 1 Χρυσοκέντητη ζώνη με πόρπη (αρχείο Εταιρείας), 1 Βραχιόλι λαϊκής τέχνης (αρχείο Εταιρείας), 2 Σκουλαρίκια λαϊκής τέχνης (αρχείο Εταιρείας), 1 Χαϊμαλί ανδρικό (αρχείο Εταιρείας), 4 Λυχνάρια ξύλινα (αρχείο Εταιρείας), 1 Σετ γραφείου λαϊκής τέχνης (αρχείο Εταιρείας), 1 Μικρός μύλος (αρχείο Εταιρείας), 2 Παγούρια με διακόσμηση σμάλτινη (αρχείο Εταιρείας), 1 Ζωστήρα (δωρεά «Σαυρία»).
Οικιακός εξοπλισμός: 2 Αργαλειοί και σύνεργα αργαλειού (δωρεά «Σαυρία» και Δ. Πούλιου), Βαρελάκι (δωρεά «Σαυρία»), 1 Τσουκάλι (δωρεά Α. Σαμαλέκου), 1 Κουδούνι (δωρεά «Σαυρία»), 1 Καρδάρα (δωρεά «Σαυρία), 40 Παραδοσικά καζάνια (Δωρεά Εταιρείας, Επ. Πούλιου, Δ. Πούλιου), Διάφορα είδη παραδοσιακού ρουχισμού (μπάντες, μπαντανίες, φλοκάτες, γίδινα σάσματα, σακιά κλπ).
Παραδοσιακές ενδυμασίες: 17 Φουστανέλες πλήρεις γνήσιες ή από κατασκευή (δωρεά «Σαυρία» και «Εταιρείας»), 14 Γυνακείες ενδυμασίες (σιγκούνες) γνήσιες ή από κατασκευή (δωρεά «Σαυρία» και Εταιρείας), 15 Μπουραζάνες γνήσιες ή από κατασκευή (Δωρεά Εταιρείας), Διάφορα: 1 Κουδούνι (δωρεά «Σαυρία»), 1 Παγίδα (τσάρκο). (δωρεά «Σαυρία»), 2 Όπλα (δωρεά Επ. Πούλιου και Α. Σαμαλέκου) .
Πλούσια Φωτογραφική Έκθεση: Βλάχικος Γάμος της Παλαιομάνινας, Αρχαιολογικοί Χώροι, Αξιοθέατα, Αναπαραστάσεις βλάχικων εθίμων, Πρόσωπα, Ενδυμασίες.
Πηγή: Εφημερίδα Παναιτωλική. http://www.panaitoliki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο