Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την προστασία των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής παρουσίασαν την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στους ενδιαφερόμενους φορείς η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την αναστολή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων και κατάργηση διατάξεων του νόμου 3208/2003, ενώ οι ρυθμίσεις που προτείνονται αναφέρονται σε δυο χρόνους: Πρώτον, τις ρυθμίσεις μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού αλλά του Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας και, δεύτερον, τις ρυθμίσεις που αφορούν την χρονική περίοδο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, ενώ εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές, μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος. Επίσης, συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού, στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009. Επιπλέον οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες. Στη συνάντηση της Δευτέρας η Υπουργός και ο Υφυπουργός, δέχτηκαν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις εκπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Δήμου Πεντέλης, της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, της Κτηματολόγιο ΑΕ, συλλόγων δασολόγων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της WWF Ελλάδας.
Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, επισήμανε: «Σήμερα, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί παρουσιάσαμε στους ενδιαφερόμενους φορείς το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα δάση και την προστασία των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βάζει τέλος στα όνειρα και τα σχέδια κάποιων να κάνουν πάρτυ ανομίας στα καμένα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε για να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία και να προστατέψουμε τον δασικό πλούτο της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στο περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο