Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Την εντατικοποίηση των ενεργειών όλων των κρατικών υπηρεσιών και εμπλεκομένων φορέων αρμόδιων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ζήτησε την Δευτέρα 6 Απριλίου 2009 ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος στα πλαίσια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.
Στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των εμπρηστών τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρθούν σκληρότερα μέτρα και ποινές και τα ονόματα εκείνων, που αποδεδειγμένα συλλαμβάνονται για εμπρησμό, θα πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα.
«Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και μέσο τα δάση από τους ανεύθυνους και τους ασυνείδητους»,
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος, «ιδιαίτερα φέτος που η χρονιά προμηνύεται δύσκολη».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Σώκος αναφέρθηκε σε ενέργειες που αποτελούν άμεσες προτεραιότητες όπως η διάνοιξη δασικών δρόμων, έλεγχος και στελέχωση των πυροφυλακίων, έλεγχος των σημείων υδροληψίας και υδατοδεξαμενών, καθαρισμός του εθνικού οδικού δικτύου από απορρίμματα και χόρτα.
Ακόμη ο Νομάρχης ζήτησε τη μη αδρανοποίηση των μέτρων ελέγχου και πρόληψης λόγω των ευρωεκλογών.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Σώκος ως προς την πολιτεία από την οποία ζήτησε ενίσχυση των οικονομικών πόρων τόσο προς τα δασαρχεία ώστε να υποστηριχθούν, οι δραστηριότητές τους (διανοίξεις, συντηρήσεις δασικών δρόμων) όσο και προς τη Νομαρχία και τους δήμους για τη δημιουργία αντιπυρικών έργων.
Τέλος ο κ. Σώκος έμφαση έδωσε στην προστασία των αλσυλλίων, των περιαστικών δασών αλλά και στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών και τη δράση εθελοντικών ομάδων: «Η φύλαξη των δασών είναι υπόθεση και της κοινωνίας, περιοχές που η σχέση των ανθρώπων με το δάσος ήταν φιλική δεν απειλήθηκαν ποτέ από πυρκαγιά», υπογράμμισε ο Νομάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: