Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Λίμνη Λυσιμαχία: Σε απόγνωση οι αγρότες αφού η στάθμη των νερών έχει υπερβεί το όριο και χιλιάδες στρέμματα γης έχουν κατακλυστεί από τα νερά.


Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες αφού η στάθμη των νερών της λίμνης Λυσιμαχίας, έχει υπερβεί το επιτρεπτό όριο, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν κατακλυστεί από τα νερά. Για το θέμα αυτό ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Σπύρο Σπυρίδωνα τα ακόλουθα:
«Σε συνέχεια των αναφερομένων σχετικών εγγράφων μας, επανερχόμενοι σας γνωρίζουμε ότι η στάθμη των νερών της λίμνης Λυσιμαχίας έχει υπερβεί το επιτρεπτό όριο, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να έχουν κατακλυστεί από τα νερά της λίμνης και οι αγρότες της περιοχής – ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου – να βρίσκονται σε απόγνωση. Το εν λόγω φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της κακής συντήρησης της τάφρου ΔΙΜΗΚΟΣ, μέσω της οποίας γίνεται η παροχέτευση των νερών της λίμνης στη μη αρδευτική περίοδο. Στο έργο της Ενωτικής Τάφρου πέρα από τη μη λειτουργία των θυροφραγμάτων υπάρχει και παρακαμπτήρια τάφρος, η οποία κατασκευάστηκε στο παρελθόν χωρίς σχεδιασμό, με αποτέλεσμα τα νερά να οδηγούνται άσκοπα και χωρίς κανέναν έλεγχο προς τη Λυσιμαχία, ανεβάζοντας τη στάθμη της στο ανώτατο όριο.
Για την ρύθμιση της στάθμης της λίμνης Λυσιμαχίας χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια η σήραγγα Λυσιμαχίας, η οποία παροχετεύει τις πλημμυρικές παροχές στις αρδευτικές διώρυγες ΔΧΧ και ΔΧΧVIII. Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο διώρυγες παρουσιάζουν βλάβες, οι οποίες επιδεινώνονται με τη μη συμβατή χρήση τους (αποχέτευση και όχι άρδευση).
Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή το πρόβλημα κρίνεται σοβαρό και κατεπείγον, παρακαλούμε να επιληφθείτε αρμοδίως για την άμεση επίλυσή του.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: