Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Oμιλία του Βουλευτή Κώστα Καραγκούνη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις»


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Καλούμεθα να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που κατά βάση αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η συζήτηση διεξάγεται μέσα σε ένα κλίμα με θολό το τοπίο όσον αναφορά το ιατρικό σώμα που δυστυχώς έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία…
Επιτρέψτε μου να δω το νομοσχέδιο από την οπτική γωνιά του χρήστη των υπηρεσιών υγείας. Προκαταβολικά, θέλω να δηλώσω ότι είμαι υπέρ ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος υγείας, πράγμα το οποίο δεν διαθέτουμε σήμερα στον τόπο μας. Ένα σωστά δομημένο και διαρθρωμένο εθνικό σύστημα υγείας κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι που θα μπορεί να εξυπηρετεί την καθημερινότητα του πολίτη οφείλει να στηρίζεται και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και συνάμα σημαντικός αν όχι σημαντικότερος είναι ο τομέας της πρόληψης που δυστυχώς στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτος αφού τα κονδύλια που δαπανώνται για τον τομέα αυτό είναι της τάξης του 1%. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα εμού Κύριε Υπουργέ ότι η σπουδαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ασθενής θα αναζητήσει τις υπηρεσίες υγείας από τον ιατρό του εξωνοσοκομειακά και λιγότερο ενδονοσοκομειακά. Και ένα βιώσιμο Εθνικο Συστημα Υγειας οφείλει να είναι ανθρωποκεντρικό και πρωτεργάτης σε αυτό πρέπει να είναι ο γιατρός. Αυτός αποτελεί το θεμέλιο της υγείας. Η παιδεία του γιατρο είναι αυτή που συμβάλει παγκοσμίως στη διαμόρφωση της καλύτερης περίθαλψης αλλά και σε μέγιστο ποσοστό στη διαμόρφωση των οικονομικών της υγείας. Κύριε Υπουργέ, Βασικό δικαίωμα του αρρώστου είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού. Στη χώρα μας, οι συνολικές δαπάνες στην υγεία (εννοώ μεικτές, δημόσιες και ιδιωτικές ) είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη που αγγίζουν το 9,5% του ΑΕΠ ανάλογες προηγμένων χωρών, που όμως οι δείκτες ανταπόδοσης δεν είναι οι αντίστοιχοι με τα προηγμένα κράτη. Είναι η μοίρα της Ελλάδας να πληρώνει φόρους και δαπάνες Σουηδίας και να μην απολαμβάνει ανάλογες υπηρεσίες. Την κατάσταση αυτή την βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας και οι εργαζόμενοι στο χώρο, είτε στην πρωτοβάθμια είτε στη νοσοκομειακή φροντίδα. Η αναντιστοιχία αυτή περιγράφεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο πόρισμα των 7 καθηγητών του LONDON SCHOOL OF ECONOMICS που είχε αναθέσει ο εκλεκτός συνάδελφος και καθηγητής κύριος Δημήτριος Κρεμαστινός ως Υπουργός Υγείας. Σήμερα, δεν διαθέτουμε στοιχεία συγκριτικών δεδομένων από τον Ο.Α.Σ.Α. για τη χώρα μας σχετικά με το κόστος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Και αυτό είναι μια βασική έλλειψη κύριε Υπουργέ.

Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι
Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, από την ιδρυτική διακύρηξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας έως σήμερα προβλεπόταν νομοθετικά σχεδόν από κάθε Υπουργό Υγείας που εναλλασσόταν αλλά δυστυχώς η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ποτέ δεν έτυχε εφαρμογής. Δεν είμαι ειδικός για να πω τι έφταιξε, υποψιάζομαι όμως κύριε Υπουργέ ότι δεν ήταν το κόστος που απετέλεσε τον ανασχετικό παράγοντα αλλά μάλλον η έλλειψη πολιτικής βούλησης να λειτουργήσει ο θεσμός και ίσως η ασυδοσία και το ανεξέλεγκτο των διαφόρων συμφερόντων που λυμαίνονται διαχρονικά την υγεία. Το ΕΣΥ εν τη γενέση του αντέγραψε το αγγλικό σύστημα υγείας στο σκέλος της νοσοκομειακής περίθαλψης. Στο κομμάτι όμως της πρωτοβάθμιας φροντίδας συντηρήσαμε ατέλειωτες ουρές στους διαδρόμους και ανεξέλεγκτες δαπάνες ακριβώς γιατί ποτέ δεν εστιάσαμε στον ηλεκτρονικό έλεγχο των δαπανών υγείας.

Αν θέλουμε Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι να φανούμε ουσιαστικοί και χρήσιμοι τόσο στον πολίτη όσο και στον γιατρό θα μπορούσαμε να δούμε με θετικό μάτι έναν πλήρη ενιαίο φορέα υγείας, την ελεύθερη επιλογή του γιατρού από τον ασθενή την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ιατρικών πράξεων αλλά την πληρωμή του γιατρού κατά πράξη και περίπτωση. Βεβαίως Κε Υπουργέ έχετε δίκιο όταν προηγουμένως στο σχόλιό σας στην ομιλία του Κου Νασιώκα είπατε πως στο ΙΚΑ δεν πληρώνονται κατά πράξη. Σαφώς επί αντιμισθία πληρώνονται οι γιατροί του ΙΚΑ για τους οποίους όμως επιφυλάσσεται και η ιατρική πράξη στο ιδιωτικό του ιατρείο. Αφού πλέον ενσωματώνετε στον ΕΟΠΥ τα τέσσερα μεγάλα ταμεία που καλύπτουν το 95% του ελληνικού λαού αφήνοντας βέβαια έξω τα ευγενή ταμεία, θα περιμένουμε να δούμε αν με τις πράξεις σας και τις αποφάσεις σας θα αναβαθμίσετε τις υπηρεσίες υγείας και θα κάνετε τον καινούργιο φορέα να λειτουργεί στα πρότυπα του ΟΠΑΔ ήτοι πληρωμή γιατρού κατά πράξη και περίπτωση και ελεύθερη επιλογή αυτού ή θα μετατρέψετε το καινούργιο φορέα σε ταφόπλακα για ένα τεράστιο όγκο ιατρών που θα μείνει εκτός του φορέα. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος. Ένα έτερο ζήτημα Κύριε Υπουργέ. Η Ιντίρα Γκαντι έλεγε ότι είναι κακό κανείς να είναι άρρωστος αλλά είναι μεγαλύτερο κακό να είναι κανείς φτωχός και άρρωστος. Και ερωτώ, μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα που οι άποροι, οι άνεργοι και οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται καθημερινώς, πείτε μας ποια η πρόνοιά σας για τους ανασφάλιστους και ποια η μέριμνα του νομοσχεδίου γι αυτούς για τους οποίους δεν αναφέρεστε καθόλου. Ελπίζω να μην έχουν ανάλογη τύχη με τους δύσμοιρους αμερικανούς ανασφάλιστους.

Κύριε Υπουργέ,
Ήρθε η ώρα να δείτε το πρόβλημα της υγείας του ελληνικού λαού σε όλες του τις διαστάσεις. Αυτή την ώρα που όλοι είναι στους δρόμους, πρέπει να συμβάλλετε ως επικεφαλής του τομέα ώστε να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο χώρο. Είστε υποχρεωμένος να ακούσετε τους γιατρούς και σας προτείνω να αποτελέσουν τους πιο στενούς σας συνεργάτες αφού όπως προείπα αυτοί είναι το κλειδί της εύρυθμης λειτουργίας και της επιτυχίας του Συστήματος Υγείας. Το να θέλετε να μετατρέψετε τους γιατρούς σε γενιά των 700 Ευρώ ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσετε, περιμένουμε να ακούσουμε, μιμούμενοι πιθανόν πρώην κουμουνιστικά καθεστώτα, όπως για παράδειγμα συνέβη πρόσφατα στην Τσεχία, ούτε στην ποιοτική αναβάθμιση των παρερχομένων υπηρεσιών υγείας συμβάλλετε ούτε δυστυχώς στη βιωσιμότητα του ιατρικού επαγγέλματος με τελικό θύμα τον πολίτη. Γιατί μη ξεχνάτε Κύριε Υπουργέ ότι με το παρόν νομοσχέδιο πλήττετε περίπου 70.000 γιατρούς οι οποίοι δαπάνησαν βιολογικό κεφάλαιο και οικονομικούς πόρους για την εκπαίδευσή τους. Αυτό που σίγουρα θα πετύχετε με την παρούσα μεταρρύθμισή σας είναι να εκπατρίσετε ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα σε ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό αποδυναμόνωντας στην ουσία την ποιοτική παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Παρακολούθησα. τις τελευταίες μέρες τις τοποθετήσεις υπευθύνων κυβερνητικών παραγόντων. Το επισήμαναν και άλλοι Συνάδελφοι Σε καμία από αυτές δεν έβρισκα κοινά σημεία. Άλλα έλεγε ο κος Ροβέρτος Σπυρόπουλος άλλα έλεγε ο κος Κουτρουμάνης και άλλα οι άλλοι εκπρόσωποι ταμείων. Δεν μπορεί να ζητάτε τη θετική ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου, όταν εσείς οι ίδιοι ομολογείτε ότι επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου όπως το ζήτημα της αμοιβής των ιατρών θα επιλυθούν με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, και όταν ακόμη δεν έχετε βρει κοινή συνισταμένη στην χάραξη της πολιτικής σας. Πρέπει να καταλάβαιτε ότι με το θολό νομοσχέδιο που φέρατε προς συζήτηση, το οποίο είναι γεμάτο αοριστίες και ασάφειες, δεν είναι δυνατό να ζητάτε τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η υγεία του Ελληνικού λαού. Ξεκαθαρίστε την πολιτική σας και φέρτε ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα που θα δίνει λύσεις, θα είναι βιώσιμο και κυρίως δεν θα εξευτελίζει τον βασικό παράγοντα επιτυχίας της όποιας προσπάθειας που είναι ο γιατρός και που δεν θα πλήττει την ιατρική περίθαλψη του πολίτη.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο