Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Μπιτσώρη «ΡΕΝΤΙΦΗΣ ο λαϊκός ποιητής του Ξηρομέρου», στην Αθήνα

Στη στοά του βιβλίου, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στην Αθήνα, προχθές Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Άρη Μπιτσώρη «ΡΕΝΤΙΦΗΣ ο λαϊκός ποιητής του Ξηρομέρου». Πάρα πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ξηρομερίτικης Εταιρείας λόγου και τέχνης και κατέκλυσαν την αίθουσα…
(ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ-PHOTOTSELIOS)

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι ο Κώστας Βασιλείου ή Ρεντίφης κατάγονταν από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου και σχολίαζε ποιητικά τα κακώς κείμενα, την επικαιρότητα, τα συμβάντα που απασχολούσαν τα γύρω χωριά με μια καταπληκτική ειρωνική και φιλοσοφική διάθεση.
Ο πρώτος ομιλητής Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεδίπλωσε τις πτυχές της συγγραφικής προσωπικότητας του ποιητή Άρη Μπιτσώρη και εξήρε το έργο του και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γεώργιος Θανόπουλος, Λέκτορας Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών ο οποίος τόνισε το λαογραφικό πλούτο του βιβλίου και την συμβολή του στο λαϊκό μας πολιτισμό.
Αμέσως μετά μίλησε η Αμαλία Λιοπύρη, εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών η οποία διάβασε ορισμένα σπαρταριστά, σκωπτικά, σατιρικά ποιήματα, που άφησε πίσω του ο Ρεντίφης και ακολούθησε ο δάσκαλος-ιστορικός Ζαγκότας Βασίλης ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον Άρη Μπιτσώρη τονίζοντας ότι το βιβλίο του πρέπει να γίνει μάθημα στα σχολεία της περιοχής μας και τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν την μελέτη της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου Άρης Μπιτσώρης ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές καθώς και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και τόνισε ότι τα ποιήματα του Ρεντίφη συνέλεξε μετά από την πολυετή έρευνα.
Εδώ να σημειώσουμε ότι στο βήμα ανέβηκε και ο συνταξιούχος οδοντίατρος Αλυσανδράτος Απόστολος από τον Αστακό, ο οποίος μίλησε για τους λαϊκούς ποιητές της περιοχής που καυτηρίαζαν και σατίριζαν τα πάντα και οι οποίοι ήταν δημοφιλέστατοι στο λαϊκό κοινό.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών Χρήστος Σαλτογιάννης, του οποίου ο Σύλλογος είναι συνεκδότης στο βιβλίο και έγινε προβολή DVD για την πορεία του Άρη Μπιτσώρη και την δράση του σε όλους τους τομείς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Ο τ. υπουργός Ελευθέριος Βερυβάκης, ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, οι π. Βουλευτές Παναγιώτης Δελημήτσος και Μιμής Αριστοτέλης, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, ο Λάμπρος Νάκος Καθηγητής διπλωματικής Ιστορίας, ο π. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσολογγιτών Γιάννης Μπούρος, ο γιατρός π. Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Χρήστος Κλαδευτήρας, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών, ο πρόεδρος Δημήτρης Στεργίου και τα μέλη του Κ.Σ. Άγγελος Μηλιώνης, Σπύρος Μπάκας και Βασίλης Μπουρνάζος, ο δάσκαλος Πέτρος Μπερερής από το παιδαγωγικό ινστιτούτο, οι συγγραφείς Μπάμπης Κουβέλης, Διονύσης Μπερερής, Αλέξανδρος Κυριαζής, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, Χρήστος Κορέλλας, Νίκος Μήτσης, ο αντιστράτηγος ε.α. και συγγραφέας Νίκος Κολόμβας, ο αξιωματικός ε.α. Σάββας Γερογιάννης, ο αξιωματικός πυροσβεστικής ε.α. Κώστας Σουλτάνης, από τη Βελανιδιά ο Πρόεδρος Σπύρος Φυσελιάς.

Επίσης ήταν εκεί: Από το Σύλλογο Κατούνας: ο Πρόεδρος Βαγγέλης Κουτιβής, από το Σύλλογο Κωνωπίνας ο Γραμματέας Θεόδωρος Χολής, από το Σύλλογο Μπαμπίνης: ο Πρόεδρος Νίκος Κυριαζής, ο π. πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Κώστας Τσαπαρέλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπέλου Γιώργος Τσέλιος, ο π. πρόεδρος του συλλόγου Προδρόμου θωμάς Μπιτσάβας, από το σύλλογο Τρύφου: ο αντιπρόεδρος Πάνος Αγραφιώτης, από το σύλλογο Στρογγυλοβουνίου: η Πρόεδρος Πηγή Χαντζή, ο π. δημοτικός σύμβουλος Αστακού Παναγιώτης Θανασούλας, ο σκηνοθέτης Τάκης Μπαμπούρης, ο Βασίλειος Ζάχος εκπαιδευτικός, κ.α.











































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο