Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Αποφασίστηκε παναγροτικό συλλαλητήριο των αγροτοκτηνοτρόφων της Βορειοδυτικής Ελλάδας στις 19 του Φλεβάρη στη Ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας
Μέτωπο αντίστασης - ανυπακοής - ανατροπής ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά, συντονισμός και κοινή δράση με τους εργαζόμενους και το λαό για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών εγχώριων προϊόντων, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης για την κτηνοτροφία που πραγματοποιήθηκε στη Βόνιτσα..
 την Κυριακή, με πρωτοβουλία της Γραμματείας ΠΑΣΥ των Ομοσπονδιών Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Αγρινίου και τη συμμετοχή αγροτικών και εργατικών φορέων, μικρομεσαίων παραγωγών. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στις 19 Φλεβάρη και ώρα 11.30 π.μ. στην είσοδο της σήραγγας Ακτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, το 2006 οι αγελαδοτρόφοι με ετήσια παραγωγή μέχρι 50 τόνους μειώθηκαν μέσα σε μια 10ετία (1993-2003) κατά 77% (από 25.041 εκμεταλλεύσεις σε 5.807). Την ίδια περίοδο οι μεγαλύτεροι αγελαδοπαραγωγοί με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη από 200 τόνους αυξήθηκαν κατά 272% με το μερίδιό τους στο σύνολο της παραγωγής να εκτοξεύεται από το 20% στο 60% στην αιγοπροβατοτροφία.

Το 9,3% των μεγαλύτερων προβατοτροφικών μονάδων έχει το 45% του συνολικού αριθμού των προβάτων και το 3% των μεγαλύτερων αιγοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατέχει το 34,5% του συνολικού αριθμού των αιγών.

Στη χοιροτροφία το 11% των μεγαλύτερων χοιροτροφικών μονάδων κατέχει το 57,6% του συνολικού χοιροτροφικού κεφαλαίου.

Αυτή η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής εκφράζεται - όπως αναφέρθηκε - και στο ότι 5 γαλακτοβιομηχανίες κατέχουν το 77% των συνολικών κερδών του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση έκλεισαν σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες όπως «ΣΥΝΕΡΓΑΛ», «ΑΣΠΡΟ» κ.ά. και άλλες όπως η «ΑΓΝΟ» και ο «ΟΛΥΜΠΟΣ» ξεπουλήθηκαν, ενώ στα σκαριά βρίσκεται το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ που κατέχει το 67,7% των μετοχών στην παραπάνω γαλακτοβιομηχανία. Παράλληλα, η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στη μεταποίηση και την εμπορία ζωοκομικών προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές καταναλωτή. Αναφέρθηκαν παραδείγματα όπου από τη μια οι αγρότες εξωθούνται να πουλήσουν κοψοχρονιά τα προϊόντα τους και από την άλλη οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τα αγοράζουν πανάκριβα στα ράφια, με μόνους κερδισμένους τους εμποροβιομήχανους και τις γαλακτοβιομηχανίες. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά κέρδη της «VIVARTIA» το 2008-2009 αυξήθηκαν κατά 12,6 εκατομμύρια ευρώ (21,4% πάνω), αφού π.χ. στο αγελαδινό γάλα ο παραγωγός το δίνει κοντά στα 37 λεπτά και στον καταναλωτή φτάνει 1,50 ευρώ, δηλαδή περίπου 4 φορές πάνω, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά και αγροτικά προϊόντα που οι τιμές είναι στα ύψη για την εργατική λαϊκή οικογένεια και κάτω του κόστους παραγωγής για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους αγροτικούς και εργατικούς φορείς, αλλά και παραγωγούς όπου αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με την ΠΑΣΥ απέναντι στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και στη φυτική παραγωγή από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για παραγωγή εγχώριων τροφίμων, φτηνών και ποιοτικών με βάση όχι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά τις διατροφικές ανάγκες του λαού με κεντρικό σχεδιασμό, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς μικρομεσαίων αγροτών.
Στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Μπέτσας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας στάθηκε στο χτύπημα που δέχεται η εσπεριδοκαλλιέργεια, αφού στις χαμηλές τιμές προστίθεται η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή. Οι δε κτηνοτρόφοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, προτιμούν να αφήσουν να πεθάνουν τα ζώα τους, αφού δεν τα βγάζουν πέρα... Ο Τάσος Μαλάτος, εκ μέρους του νεοσυσταθέντος Σωματείου Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων στα Γιάννενα, που συμμετέχει στην Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ, στάθηκε στις παραπέρα επιπτώσεις εις βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και των εργαζομένων που θα έχει αυτή η εξέλιξη και από αυτή την πλευρά ανέδειξε την ανάγκη κοινής δράσης εργατών και αγροτών απέναντι στην ενιαία αντεργατική αντιαγροτική επίθεση. Αυτή την ανάγκη συντονισμού και ανάπτυξης αγώνων με προοπτική την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας του κεφαλαίου για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων επισήμανε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας ο Τάκης Κτενάς. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε εκ μέρους της ΠΑΣΥ στα Γιάννενα ο Νίκος Σιαράβας, καθώς και ο αντιδήμαρχος Ακτιου - Βόνιτσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο