Στον πανέμορφο υπαίθριο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Μύτικα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 09:30 μ.μ., η προβολή του ντοκιμαντέρ "Until the End of the World", του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Francesco De Augustinis, της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Ιταλίας, της Corriere Della Sera......
Μια παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα για τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες, που κράτησε 2 χρόνια, ξεκινά από την Ιταλία, στη συνέχεια στην Ελλάδα (Ξηρόμερο και Πόρο), στην Σενεγάλη, στην Ισπανία και στη Πούντα Αρένας στη Γη του Πυρός, στην άκρη του κόσμου με θέα τον Πορθμό του Μαγγελάνου.
Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά το περιβαλλοντικό, αλλά κυρίως το οικονομικό αποτύπωμα των ιχθυοκαλλιεργειών, τον τρόπο που λειτουργούν και επεκτείνονται οι εντατικές βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες με πολυεθνικές που δεν έχουν σχέση με το κλάδο, απλά επενδύουν με σκοπό το σύντομο κέρδος μέσω της αύξησης της παραγωγής και της μεταπώλησης κατόπιν, το χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο που τις ευνοεί ώστε να αναπτυχθούν σε τρίτες χώρες, ενώ σε χώρες με μεγάλη τεχνογνωσία στις ιχθυοκαλλιέργειες, το κανονιστικό πλαίσιο είναι αυστηρότατο (π.χ Νορβηγία).
Επίσης τέθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία το θέμα της βιωσιμότητας τους και πόσο βάση έχει ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες παράγουν φθηνό ψάρι, διαθέσιμο στους ανθρώπους για να θρέψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, όταν οι τροφές τους είναι από ιχθυάλευρα που προέρχονται από φθηνά πελαγίσια ψάρια που ψαρεύονται, μεγαλύτερης ποσότητας από την παραγόμενη στα ιχθυοτροφεία, που τα στερούν από τον τρίτο κόσμο κυρίως και από φτωχές χώρες.
Επίσης είναι άκρως συγκινητικό ότι περιλαμβάνει τον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού ως παράδειγμα της μάχης των μικρών τοπικών κοινοτήτων ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.
Η ομορφιά και η περιουσία της Ελλάδας είναι η θάλασσα, η ακτογραμμή της και οι παραλίες της και πλέον έχουν γίνει στόχος από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.
Ο Δήμος Ξηρομέρου και οι κάτοικοι του ζητούν να διατηρηθεί το περιβάλλον των ακτών και της θάλασσας τους αναλλοίωτο για τις επόμενες γενιές, να αφεθούν οι ακτές τους για πολύπλευρη ανάπτυξη, ζητούν να μην επιβληθεί η μονοκαλλιέργεια της ιχθυοκαλλιέργειας, ζητούν την τουριστική ανάπτυξη και την διατήρηση της παράκτιας αλιείας.
mytikaspress
προσπαθω να καταλαβω τον τιτλο του ρεπορταζ (με αρκετη επιτυχια) εχοντας κατα νου το φωτογραφικο υλικο που ειναι αναρτημενο. Αν οι 40 κατοικοι ειναι ο πραγματικος αριθμος σε ενα Μυτικα που την συγκεκριμενη περιοδο αγγιζει (πιθανον) το τετραψηφιο αριθμο κατοικων τοτε μαλλον πρεπει να αντικατασταθει ο τιτλος με την λεξη ΑΠΟΤΥΧΙΑ .μονο οι γλεντζεδες που πηγαν στο πανηγυρι στην Κανδηλα να συμμετειχαν θα ειχε κλεισει ολη η πολη. ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ==
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΥ ΧΩΡΑ 300 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ;;;
ΔιαγραφήΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ;;;
ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ;;; ΕΓΩ ΛΕΩ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
ΑΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΑΝ ΚΡΙΝΕΙΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ.
Γραφει ο μπονης . που ήσουν εσύ ;
ΔιαγραφήΟι μόνιμοι είναι πάνω από 40 εννοείται!
ΔιαγραφήΕπίσης ο Μυτικας είναι χωριό όχι πόλη.
Αφού όπως λέτε κύριε Μπόνη στο Μύτικα είχε αποτυχία η εκδήλωση, τότε τι σκέπτεται να κάνετε, ώστε την προσεχή Τρίτη που θα προβληθεί το ίδιο ντοκιμαντέρ στον Αστακό για να έχει επιτυχία; Εκτός και εάν εσείς ....τα βλέπετε αλλιώς. Ιδωμεν
ΑπάντησηΔιαγραφή